07.09.2011. / 17:16

Autor: Hina

Juppe: Sirijski režim kriv za zločine protiv čovječnosti

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe optužio je u srijedu u Moskvi sirijski režim da je odgovoran za "zločine protiv čovječnosti" zbog gušenja oporbenih prosvjeda.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe optužio je u srijedu u Moskvi sirijski režim da je odgovoran za "zločine protiv čovječnosti" zbog gušenja oporbenih prosvjeda.

"Vidimo da sirijski režim čini zločine protiv čovječnosti", rekao je Juppe na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, čija se zemlja sve dosad nije htjela pridružiti osudi režima u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Način na koji on (sirijski režim) guši narodnu pobunu nije prihvatljiv", dodao je francuski ministar vanjskih poslova.

Juppe je izrazio želju da se Rusija pridruži osudi sirijskog režima u Vijeću sigurnosti koji Moskva blokira već mjesecima.

"Represija režima je potpuno nerazmjerna i uzrokuje krvoprolića koja su apsolutno neprihvatljiva. Zbog toga Vijeće sigurnosti mora uputiti (Damasku) snažnu poruku kako bi ta gruba represija prestala", istaknuo je.

Lavrov je rekao da se zauzima za dijalog između sirijskog režima i oporbe. "Danas je najvažnije početi dijalog i pregovore. Mislimo da je poticanje nekih oporbenih snaga na bojkot dijaloga poguban put koji vodi opetovanju libijskog scenarija, što ne žele ni Rusija ni Francuska", rekao je Lavrov.

Lavrov je usto podsjetio da je Rusija UN-ovu Vijeću sigurnosti uputila "nacrt rezolucije u kojemu od svih strana traži da odustanu od uporabe nasilja".

U tom se nacrtu pozivaju "sirijski čelnici da nastave počete reforme, a oporbu da ne ulazi u oružani sukob i ne odbija pozive na dijalog", dodao je Lavrov.

Rusija, stalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti, omogućila je donošenje izjave u Vijeću u kojoj se osuđuje represija, iako nije poduprla rezoluciju u tom smislu.

Moskva, dugogodišnja saveznica Sirije i njezin dobavljač oružja, zauzima se ponajprije za neupletanje i od početka narodne pobune u ožujku poziva na unutarnji politički dijalog.

Juppe je stigao u Moskvu u društvu francuskog ministra obrane Gerarda Longueta kako bi sudjelovali na godišnjem zasjedanju Vijeća za francusko-rusku suradnju na polju sigurnosti.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika