09.09.2011. / 17:31

Autor: Deutsche Welle

Potraga za trojicom osumnjičenih

Strah stanovnika New Yorka od novih terorističkih napada ovih dana postaje sve veći. Mediji javljaju da je on opravdan jer postoje informacije o planovima novih napada. Policija traga za trojicom osumnjičenih.

"Ground Zero""Ground Zero"Dva dana prije desete obljetnice napada na New York, u ovom gradu kao i u Washingtonu vlasti su javnost upozorile na mogućnost ponovnih napada. Iako ove informacije za sada nisu potvrđene, američki mediji javljaju o eventualnim planovima napada i to eksplozijama postavljenim u osobna vozila.

"Posjedujemo informacije da su teroristi izradili plan novog napada", rekao je u četvrtak uvečer njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg. On je istodobno apelirao na građane da budu oprezniji te da odmah jave policiji ukoliko primijete nešto sumnjivo. Bloomberg je međutim i zamolio stanovnike New Yorka da nastave obavljati svoje svakodnevne poslove onako kako to čine uvijek.

Prije njegovog obraćanja javnosti, oglasili su se i nadležni iz Ministarstva domovinske sigurnosti i potvrdili postojanje „jedne specifične i uvjerljive opasnosti ali da ona još nije potvrđena". „Vrlo ozbiljno preispitujemo sve informacije vezane za opasnost i poduzimamo sve potrebne mjere kako bismo je spriječili", stoji nadalje u priopćenju Ministarstva.

Osumnjičeni iz Afganistana

Iz policijskih krugova se naime može saznati da su snage sigurnosti u potrazi za dvojicom, odnosno, trojicom osumnjičenih. Kako javlja medijska kuća CNN pozivajući se na izvore iz najviših američkih političkih krugova, „osumnjičeni su u kolovozu ušli u SAD, a moguće je da planiraju napad eksplozijom postavljenom u osobni automobil". CNN navodi da se stupanj opasnosti u SAD-u, na ljestvici između jedan i deset, trenutno nalazi negdje oko pet, odnosno šest. Jedna druga medijska kuća, ABC javlja da su osumnjičene osobe za kojima traje potraga u SAD stigle iz Afganistana.

Sve ove informacije navodno potječu iz Pakistana, iz dokumenata pronađenih u gradu Abbottabadu u kojem je pronađen i likvidiran nekadašnji šef terorističke mreže Al Kaide, Osama bin Laden. U dokumentima su pronađeni planovi novih napada na SAD tijekom desete godišnjice napada 11.rujna 2001.

Pojačane kontrole vozila, tunela i mostova

U svezi s ovim informacijama, u New Yorku je udvostručen broj pripadnika policije. Kako je izjavio šef njujorške policije, Raymond Kelly, „od petka ujutro do ponedjeljka će policija pojačano vršiti kontrolu osobnih i inih vozila, kako onih uključenih u promet tako i onih parkiranih". Potraga za osumnjičenima, eksplozivne naprave kao i sveopća pojačana kontrola, biti će posebno izraženije u tunelima, na mostovima, trajektima kao i na svim prilazima u grad New York. Područje oko glavnog kolodvora, Times Square kao i dio grada u blizini zgrade Ujedinjenih naroda će također biti pod jačom kontrolom.

U nedjelju, za kada je najavljena središnja komemorativna svečanost u čast 3.000 žrtava koje su stradale 11.09.2011. godine, na Ground Zero bi trebao doći i sam predsjednik SAD-a, Barack Obama.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika