15.09.2011. / 14:20

Autor: Nacional.hr

Tadićevi ministri za apologiju zločinaca

Udruge su reagirale nakon izjave ministra infrastrukture u Vladi Republike Srbije, Milutina Mrkonjića, koji je rekao kako je Slobodan Milošević za njega heroj

Dragan ŠutanovacDragan Šutanovac

Nakon službene izjave srpskog ministra Milutina Mrkonjića kako je za njega Milošević heroj i ministra Dragana Šutanovca kako je Momčilu Perišiću dosuđena prevelika kazna odmah su reagirale udruge za ljudska prava u zemlji.

„Neprimjerene izjave i komentari visokih dužnosnika Republike Srbije, ministara Milutina Mrkonjića i Dragana Šutanovca, koji se ponašaju kao branitelji optuženih i osuđenih za najteže zločine, dovode u pitanje politiku pomirenja sa vlastitom prošlošću i odgovornošću. U pitanje dolazi i poštivanje drugih žrtava, za što se zalaže predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić. Nevladine organizacije pozivaju predsjednika Srbije i predsjednika Vlade Republike Srbije na poduzimanje oštrih mjera protiv ministra Mrkonjića koji svojim izjavama o herojima i prošlosti radi veliku štetu Srbiji i njenim građanima te u njihovo ime vrijeđa žrtve režima kojem je vjerno služio. Ministar Šutanovac koji traži okretanje prema budućnosti i drugi državni službenici koji žale zbog presude generalu Perišiću, odmažu Srbiji. Baš u ime te budućnosti tražimo prihvaćanje odgovornosti za nedjela iz prošlosti za što su odgovorni dužnosnici nekadašnje vlasti. Oni trebaju javnosti objasniti politiku koju zastupaju u odnosu na ovo teško naslijeđe", piše u priopćenju za javnost Fonda za humanitarno pravo, Centra za evroatlantske studije, Centra za ljudska prava Niš, Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradskog centra za ljudska prava, Odbora za ljudska prava Bujanovac, Civil Rights Defendersa, Građanske akcije Pančevo, Centra za razvoj civilnih resursa Niš i Urban Ina iz Novog Pazara.

Podsjetimo kako je ministar infrastrukture u Vladi Republike Srbije, Milutin Mrkonjić još rekao kako je usporedba hrvatskih generala osuđenih u Haagu s Miloševićem koji 'nije zločinac i koji nije osuđen, te je nevin ubijen u haškoj kaznionici' neprimjerena. Dragan Šutanovac, ministar obrane Republike Srbije, izrazio je 'veliko žaljenje' zbog 'izuzetno duge zatvorske kazne' dosuđene Perišiću. Ministar je u izjavi napisao kako se nada da će Perišić uložiti tužbu na presudu. "Mislim kako je došao kraj svim tim optužnicama i presudama, moramo se okrenuti budućnosti, a ne otvarati stare rane i razgovarati o prošlosti", završio je Šutanovac.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika