24.09.2011. / 12:35

Autor: Hina

Papa: Nacizam i komunizam su bili "kisele kiše" za vjeru

Razdoblje nacističke i komunističke diktature između 1933. i 1989. djelovalo je na kršćansku vjeru na istoku Njemačke poput "kiselih kiša", ocijenio je u subotu papa Benedikt XVI. na trgu ispred katedrale u Erfurtu, usred nekadašnje Istočne Njemačke.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Razdoblje nacističke i komunističke diktature između 1933. i 1989. djelovalo je na kršćansku vjeru na istoku Njemačke poput "kiselih kiša", ocijenio je u subotu papa Benedikt XVI. na trgu ispred katedrale u Erfurtu, usred nekadašnje Istočne Njemačke.

Pozivajući njemačke katolike da se nadahnjuju na odvažnosti i snazi kakvu su njihovi preci pokazali u borbi s "teškoćama", Sveti Otac se obratio vjernicima dekristijanizirane bivše Demokratske Republike Njemačke: "Draga braćo i sestre, ovdje u Thueringenu, na prostoru nekadašnjeg DDR-a, morali ste podnositi smeđu i crvenu diktaturu koje su na kršćansku vjeru djelovale poput kiselih kiša".

Tema kiselih kiša veoma je osjetljiva u bivšem DDR-u, gdje je neograničeno industrijsko onečišćenje ponegdje ostavilo teške posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš.

Papa je priznao da je "nova sloboda" nakon pada Berlinskog zida pružila Crkvi "nove mogućnosti" kao što je "obnova i proširenje crkava i pastoralnih centara". "No je li te mogućnosti pratio i rast u vjeri? Ne treba li duboke korijene vjere i kršćanskog života tražiti izvan društvene slobode?", upitao se Sveti Otac.

Benedikt XVI. je ocijenio da je Crkva u Njemačkoj, dobro organizirana i još uvijek jaka u svojim temeljima, imala teškoća u prenošenju snažne poruke i privlačenju vjernika u društvu obilježenom individualizmom i sekularnošću.

"Upravo u takvim teškim prilikama izvanjskog pritiska, velik broj odlučnih katoličkih vjernika ostao je vjeran Kristu i Crkvi. Oni su pristali da budu prikraćeni na osobnom planu kako bi živjeli svoju vjeru", istaknuo je govoreći o diktaturama.

Papa je odao priznanje onima koji su, u doba komunističkog režima, "u ozračju nesklonom Crkvi, odgajali djecu u katoličkoj vjeri" i "pružali otpor komunističkoj ideologiji".

Vezane vijesti

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.09.11. 12:40

Bar on zna što je nacizam.


registracija
3/6/11

skaraica, 24.09.11. 12:58

Komunizam nikada nije postojao.Nema potrebe lupetati svašta.Nacizam je na sceni i tek dolazi.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 24.09.11. 13:58

Ono što ja znadem,a star sam 60 godina,komunizam je bio mila majka za obične ljude,naspram današnjeg divljeg kapitalizma.... Ne ulazim u povijest,šta je radila crkva i križarski ratovi...šta su radili komunisti prije stotinjak godina....šta su radili fašisti i ustaše.To me ne zanima.


registracija
12/1/11

siziff, 24.09.11. 14:06

Najkiselija kiša od svih kiselih kiša koje su poškropile vjeru i "vjernike" je pedofilija, i vrijeme RAZBORITOSTI I ZNANJA ( Apostrofirano; vrijeme koje nadolazi ).
Od tih "Kiselih kiša" nema vam više oporavka !

Iskrena sučut !
Dobro ste se gluparili, ali: AMEN

Laudatiću, zašto nisi već prisutan sa kanticom ulja za podmazivanje?


registracija
1/3/11

Laudate, 24.09.11. 14:53

@siziff
u Španjolskoj biku pokažeš crvenu krpu i on juriša bez pitanja zašto.

Ti jurišaš na spomen vjera, religija, papa,... i ne pištaš zašto.

Samo je pitanje vremena ali morat ćeš na terapiju odvikanja od mržnje prema vjeri i vjernicima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika