30.09.2011. / 16:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Prakticiranje totalitarnih čuvstava

Režim zabranio Paradu

Uoči ovogodišnje "Parade ponosa", najavljene radi promicanja prava tzv. LGBT-a - lezbijske, gay, biseksualne i transseksualne populacije, još se ne zna hoće li je srbijanski MUP zabraniti zbog visoke opasnosti za sigurnost, navode u petak beogradski mediji i podsjećaju da su okupljanja za vikend najavile i neke desničarske organizacije koje joj se protive.

Ivica DačićIvica DačićVijeće za nacionalnu sigurnost procijenio je da bi nacionalna sigurnost bila izuzetno ugrožena te je otkazao sve događaje predviđene za ovaj vikend, pa tako i Gay pride, javljaju srbijanski mediji.

Uoči ovogodišnje "Parade ponosa", najavljene radi promicanja prava tzv. LGBT-a - lezbijske, gay, biseksualne i transseksualne populacije, srbijanski MUP najavio je da će ga zabraniti zbog visoke opasnosti za sigurnost, navode u petak beogradski mediji i podsjećaju da su okupljanja za vikend najavile i neke desničarske organizacije koje joj se protive.

Veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške pozvala su srbijansku vlast da omogući taj skup dok je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić ponovno tražio političku potporu koju, kako se ističe, policija ni u četvrtak nije dobila jer vlada na redovitoj sjednici nije raspravljala o tom pitanju.

"Večernje novosti" prenose Dačićevu izjavu u kojoj on poziva srbijanske vlasti da se očituju o održavanju parade, pa će, kako je rekao, odluči li se da se ona treba održati, policija obaviti svoju zadaću. "Ako se sve ostavi meni i ministarstvu da odlučujemo, policija neće dopustiti taj skup da ne bi pala krv", istaknuo je Dačić.

Kud ćeš gay paradu kraj onakvog Kosova!

U izjavi objavljenoj na službenim internetskim stranicama grada Beograda gradonačelnik Dragan Đilas pozvao je organizatore skupova najavljenih za vikend da od njih odustanu.

"Prava jesu svima zajamčena zakonom i ja ih nikome ne osporavam, ali moram podsjetiti da svako pravo nosi sa sobom i neku odgovornost. Upravo se na tu odgovornost pozivam kada molim organizatore svih okupljanja da od njih odustanu. Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cijena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni", rekao je Đilas.

Član organizacijskog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je za portal B92 da otkazivanja mimohoda neće biti, ocjenjujući izjavu gradonačelnika šokantnom. Organizatori parade, naveo je, ne mogu biti krivi ni za kakvo nasilje niti mogu biti krivi za uništavanje imovine budući da je jasno sudskim odlukama utvrđeno tko je to prošle godine radio, a država se je, dodao je, trebala mnogo bolje pobrinuti da se to ove godine spriječi.

Početkom tjedna voditelj izaslanstva Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je kako nema uvjeta da se, radi pristupanja Europskoj uniji, u Srbiji održi "Parada ponosa", ali ona time poštuje svoj ustav koji predviđa zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava.

Danas oni, sutra vi

Desničarska udruga "Srpski sabor Dveri", koja se protivi održavanju parade, za subotu je najavila "Obiteljsku šetnju" središtem Beograda, a desničarska organizacija "Obraz" za nedjelju prijepodne najavila je "Molitveni hod" gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem će u to vrijeme početi "Parada ponosa".

Centar za razvoj civilnog društva upozorava kako policija Srbije "nije u stanju zaštiti Ustavom zajamčena prava građana".

"Popuštajući pred antiustavnim elementima u strahu 'da ne bude krvi', državna vlast riskira biti prisiljena da u obrani ustavnog poretka prilikom sljedećeg nasrtaja onih koji ruše Ustav zagazi u krv mnogo dublje nego što bi bio slučaj prilikom održavanja Parade", stoji u priopćenju CRCD-a.

Bele kuge opet cvetaju

Na prošlogodišnjoj "Paradi ponosa" 10. listopada, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milijun eura.

Vođu srbijanske desničarske organizacije "Obraz" Mladena Obradovića beogradski Viši sud osudio je u travnju na dvije godine zatvora zbog organizacije nereda u Beogradu prošle godine tijekom parade. Još 13 optuženika osuđeno je na zatvorske kazne od osam mjeseci do godinu i pol dana, a sud ih je proglasio krivim zbog nasilničkog ponašanja na javnom skupu.

Obradoviću i još devetorici optuženih tada je ukinut pritvor u kojem su bili od 10. listopada, kada su uhićeni, te će se, kako je objavljeno, u daljem postupku braniti sa slobode, pri čemu se na presudu imaju pravo žaliti srbijanskome Prizivnom sudu.

U Beogradu je "Gay pride" prvi puta organiziran 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, nekoliko novinara i slučajne prolaznike.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika