06.10.2011. / 16:12

Autor: Martina Čizmić

Anonymous Serbia 'smjestili' nesuđenom Nobelovcu

Iako je 'lažna' stranica u prvi tren zbunila posjetitelje, oni iskusniji odmah su prepoznali da se radi o prijevari

Lažna stranica s ĆosićemLažna stranica s ĆosićemOtprilike sat vremena prije službene objave da je Nobelovu nagradu za književnost dobio švedski pjesnik Tomas Tranströmer, na društvenim mrežama i u srbijanskim medijima pojavila se informacija da će nagrada otići srbijanskom pjesniku Dobriši Ćosiću.

Pozivali su se na web stranicu koja svojim izgledom dobro imitira originalnu web stranicu Zaklade Nobela. No, pronicljivi korisnici mreža ubrzo su otkrili kako je 'lažna' stranica registrirana tek jučer te je ponešto drugačija od originalne.

Srbijanski mediji su se nakon službene objave dobitnika ispričali svojim čitateljima za prenošenje lažne vijesti.

Odgovornost za ovu akciju ubrzo su preuzeli članovi grupe Anonymous Serbia, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vijest je objavljena i na sajtu B92Vijest je objavljena i na sajtu B92Mi smo grupa neplaćenih, samoorganizovanih web aktivista.

Cilj naše akcije je da skrenemo pažnju srpske javnosti na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine, u domaćoj javnosti, pominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.

Dobrica Ćosić je autor, javna i politička ličnost, koja deluje decenijama, uvek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od komunističke partije bivše SFR Jugoslavije, kao inspirator manifesta srpskog nacionalizma - zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti sa najmračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka.

Domen ovog očigledno lažnog sajta registrovali smo 5. oktobra 2011. godine, kao simbolično podsećanje na dan kada je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet. Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju. Verujemo da su misli i političko delovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrednosti, koji ne prestaje da nam preti.

Takođe verujemo da strahovite posledice višedecenijskog političkog, literarnog i javnog delovanja Dobrice Ćosića njegova zemlja i čitav region osećaju snažno i danas.

Dobrica Ćosić nije dobitnik Nobelove nagrade, iako su srpska javnost, pa i on sam, u to verovali punih petnaest minuta.

Od te činjenice nam je ipak malo lakše.

Vezane vijesti

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je dvojici američkih znanstvenika, Thomasu J. Sargentu i Christopheru A. Simsu. Komisija im je dodijelila… Više

Komentari

registracija
9/4/10

imela, 06.10.11. 15:33

Cosic moze dobiti Nobelovu nagradu u sljedecim kategorijama:
- nobelova nagrada za rat - tu je apsolutni sampion
- iskrivljavanje povjesti
- akademska podrska razaranju,silovanju,klanju ..
Neka se kadidira za neku od ovih kategorija uspjeh mu je zagarantiran.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.10.11. 16:40

Malo je poznato da srpski krugovi Ćosića predlažu za Nobela već 2 desetljeća!

Kakva ironija i besćutnost?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika