10.12.2010. / 07:59

Autor: Hina

Srbija ipak šalje predstavnika na dodjelu Nobelove nagrade za mir

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reformi u toj komunističkoj zemlji

Srbijanski premijer Mirko CvetkovićSrbijanski premijer Mirko CvetkovićSrbijanski ombudsman Saša Janković predstavljat će Srbiju na dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu u petak u Oslu,javljaju u četvrtak navečer elektronički mediji u Beogradu, navodeći da je tako odlučio srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Odlukom Cvetkovića Srbija će, navodi se, tako ipak imati svog izaslanika na dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou, što je u proteklih nekoliko dana u srbijanskoj političkoj, stručnoj i široj javnosti bilo predmet sporenja, nakon što je najavljeno da Srbija neće nazočiti svečanosti kako bi se solidarizirala s Kinom.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ranije je tijekom dana izjavio kako će se o odsustvu Srbije sa svečanosti uručenja Nobelove nagrade izjasniti tek pošto vlada priopći svoje stajalište o tom pitanju, dodavši kako je odluku o tome donio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, sukladno svojim nadležnostima i srbijanskim zakonima.

Mediji u Beogradu u srijedu su prenosili kako su iz Pekinga i kineskog veleposlanstva u Norveškoj upućena pisma brojnim ministarstvima vanjskih poslova i veleposlanstvima sa zahtjevom da bojkotiraju svečanost.

Navedeno je kako su svoju nazočnost potvrdili predstavnici 44 država, te da svečanosti neće nazočiti predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Afganistana, Venezuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reformi u toj komunističkoj zemlji.

Peking se ljuti na odluku Nobelova odbora i ne dopušta Liuu ni članovima njegove obitelji da odu na svečanost u Oslo. Njegova je supruga završila u kućnom pritvoru.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika