06.10.2011. / 18:05

Autor: Nacional.hr

Hanfa naložila

Agrokor mora platiti 800 milijuna kuna za Belje

Kako Agrokor mora ponuditi za nešto manje od trećine dionica, procjenjuje se da će im biti potrebno nešto više od 800 milijuna kuna kako bi financirali preuzimanje Belja

Ivica Todorić (Pixsell)Ivica Todorić (Pixsell)Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na današnjoj je sjednici donijela rješenje kojim se nalaže Agrokoru da u roku od 60 dana objavi ponudu za preuzimanje Belja.

Hanfa u svom rješenju navodi kako Agrokor nije podnio zahtjev za odobrenjem objavljivanja ponude za preuzimanje Belja, ponudu za preuzimanje i druge potrebne isprave. Pojašnjavaju kako je prema odredbi članka 4. stavka 2. prethodno važećeg Zakona o preuzimanju dioničkih društava, propisano je da je osoba koja je na temelju ponude za preuzimanje stekla manje od 75 posto dionica s pravom glasa, obvezna objaviti ponudu za preuzimanje u slučaju daljnjeg stjecanja dionica istog izdavatelja.

S obzirom na to da je obveza za preuzimanje Belja nastala u rujnu 2007. godine, Agrokor je dužan u ponudi za preuzimanje ponuditi cijenu koja je prosječna tromjesečna cijena dionice u vrijeme kada je obveza nastala. Prema podacima sa Zagrebačke burze to iznosi nešto više od 300 kuna po dionici. Kako Agrokor mora ponuditi za nešto manje od trećine dionica, procjenjuje se da će im biti potrebno nešto više od 800 milijuna kuna kako bi financirali preuzimanje Belja.

Zanimljivo će biti vidjeti tko će odbiti ponudu jer se trenutno na Zagrebačkoj burzi trguje dionicama Belja po cijeni od 71 kunu. Pogotovo jer je drugi najveći dioničar u Belju Republika Hrvatska sa nešto više od 8 posto dionica.

Kako je Agrokor nakon ponude za preuzimanje i preuzimanja većinskog udjela u Belju nastavio sticati dionice na Zagrebačkoj burzi, a nije donesena odluka na skupštini dioničara o tome da Agrokor ne mora predati ponudu za preuzimanje zbog novostečenih dionica, Hanfa je zaključila da je Agrokor prekršio zakon.

Stoga je, uz obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje, odredila i da Agrokor u roku od 15 dana mora platiti administrativnu pristojbu i naknadu zbog utvrđivanja nezakonitosti i nepravilnosti i izricanja nadzornih mjera iz članka 48. Zakona o preuzimanju dioničkih društava u ukupnom iznosu od 22 tisuće kuna.

Na odluku Hanfe reagirala je i Zagrebačka burza koja je obustavila trgovanje dionicama Belja tijekom današnjeg dana, jer su procijenili da bi informacije iz Hanfine odluke mogle utjecati na njihovu cijenu.

Za sad nema komentara iz Agrokora na odluku Hanfe, a mogu se žaliti u roku od 30 dan pokretanjem tužbe na Upravnom sudu.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.10.11. 18:56

O havla Bogu da i ovom mafijašu netko stane na put.


registracija
24/7/11

mrvek, 06.10.11. 20:19

Nema više Ive.


registracija
24/3/10

bagsy, 07.10.11. 00:05

O naivci,vi stoko sitnog zuba,novi gazda,nove tarife,malo podižu iznos za kampanju,zna se


registracija
18/6/09

Papar, 07.10.11. 07:39

Sad će se dogovoriti s SDP-om.

2000. godine SDP kad je preuzeo vlast prvo je ustanovio da su opljačkane robne rezerve. Napravili su detaljno izješće što sve nedostaje od junetine do žitarica.

Onda su imenovali Kuštraka iz Agrokora za zamjenika ministra financija, pa Briner iz Agrokora za zamjenika ministra gospodarstva, pa Rohatinskog iz Agrokora za guvernera i Benka šefa osiguranja Agrokora za ravnatelja policije.

Dakle Bagsy je u pravu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.10.11. 12:18

Uvijek isto pitanje:zašto nije kukuriknuo ranije?
A što s Ninom Pavićem ,moj Samodol?


registracija
2/6/11

stereo, 10.10.11. 10:43

Ajde bum se ja beljil za toku lovu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika