11.10.2011. / 19:31

Autor: Hina

Potpisan Sporazum o uspostavi županijske vlasti u BiH

Sporazum o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji potpisan je u utorak u Mostaru, čime je više od godinu dana nakon izbora nastavljen proces formiranja vlasti u jednoj od dviju mješovitih hrvatsko-bošnjačkih županija u Federaciji BiH.

Denis Lasić (Foto: Stojan Lasić/VLM/PIXSELL)Denis Lasić (Foto: Stojan Lasić/VLM/PIXSELL)Sporazum o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji potpisan je u utorak u Mostaru, čime je više od godinu dana nakon izbora nastavljen proces formiranja vlasti u jednoj od dviju mješovitih hrvatsko-bošnjačkih županija u Federaciji BiH.

Međustranački sporazum su potpisali čelnici županijskih organizacija HDZ-a BiH Denis Lasić, HDZ-a 1990. Mate Lasić, SDP-a BiH Aner Žuljević i SDA Salko Sokolović, potvrdila su dva HDZ-a.

"Sporazumom se predviđa da bošnjački i hrvatski politički blok imaju po šest ministarskih mjesta u vladi Hercegovačko-neretvanske županije", rekao je mandatar za sastav Vlade Denis Lasić. Po njegovim riječima, dva HDZ-a imenovat će još petoricu hrvatskih ministara od čega je HDZ 1990 dobio dva ministarska mjesta i dopredsjednika parlamenta.

Istodobno, SDP i SDA imenovat će po trojicu ministara od kojih će jedan biti predstavnik srpskog naroda. Prema tome sporazumu neće se mijenjati raspored ministarstava koje drže bošnjačke odnosno hrvatske stranke.

Prije potvrde izbora vlade u županijskome parlamentu, pričekat će se da se konačni sporazum potpiše i u središnjoj Bosni o uspostavi tamošnje županijske vlade.

Dogovor o zajedničkoj uspostavi vlasti u županijama čija su sjedišta u Mostaru, odnosno u Travniku, postigli su predsjednici HDZ-a BiH Drgan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Prema Čovićevim očekivanjima ustroj vlasti u županijama olakšat će međusobne odnose većinskih bošnjačkih i hrvatskih stranaka kod ustroja vijeća ministara BiH, u kojemu će se u vlasti priključiti i srpske stranke SNSD i SDS.

Glavni prijepor kod izbora vijeća ministara vezan je uz zahtjev većinskih bošnjačkih stranaka da imenuju jednoga hrvatskog ministra, dok hrvatske i srpske stranke smatraju da bi ta mjesta trebali popuniti predstavnici dvaju HDZ-a kao legitimni politički predstavnici Hrvata.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika