Objavljeno u Nacionalu br. 831, 2011-10-18

Autor: Ivan Starčević

Jabuka-Križanec-Šprajc napravili korak prema Vrapču

HRT Dnevnik jedini na svijetu pokušava zatajiti da je vlada izgubila većinu u Saboru. Sakrivati bilo kakvu vijest vrlo je inteligentno. Miriši na novinarsku pamet ono troje voditelja Dnevnika

OTVORENO
Utorak, HRT 1, 22.14
Prije ove smetnje, tj. "Otvorenog", emitirana je odlična reportaža Josipa Šarića o jezivim prilikama u odnekud nam poznatoj Sjevernoj Koreji. Gledanost je bila solidna, ali se nešto spustila kad je "Otvoreno" počelo drviti o nogometu. Naš nogomet ne može se gledati, ne zna se zašto. Naši odlično plaćeni domoljubi toliko se muče s loptom, a izjave su im uvijek bez greško totalno patriotske, da stječete dojam da bi oni bolje igrali s nekom napuhnutom crveno-bijelom kockom nego s loptom. Manje-više standardnih 5,9 % mučenika gledalo je debatu, ali nije bolji običaj da se "Otvoreno", umjesto opačinama rvackih političara, bavi lošim guranjem kocke, tj. lopte. Od šest (i 15) popodne do 11 navečer javna TV bavi se nogometom. Pet sati (manje petnaest minuta) utrošeno je na mizernu, skupu i nekvalitetnu zabavu, a počelo je veselo. U izravnom prijenosu je nogometaš-komentator Štimac pohvalio nogometaša Modrića koji je promašio: šteta, a Luka se lijepo nageo. Nageo znači nagnuo, što nikoga ne zanima. Ono što nikoga ne zanima našlo je svoje prirodno mjesto u emisiji koja nikoga ne zanima.


HRVATSKA UŽIVO
Srijeda, HRT 1, 16.25
Nema nikakve dvojbe, osim za HRT, da sveučilišni-kazališni-republike Hrvatske trg više ne može biti Trg maršala Tita. Mala kolebanja oko demokratske prirode jugoslavenskog komunizma postoje još na Rvackoj televiziji. Voditelj Jozo Barišić, umjesto da normalno oplete po Titu kao po komunističkom diktatoru, govori o oštrim ideološkim podjelama između onih koji hoće Trg maršala Tita i onih koji ga ne će. U studio kod Joze pozvan je Mario Šimunković iz Udruge mladih antifašista grada Zagreba, student ekonomije. Protiv njegove zablude o Titu heroju ustao je sveprisutni junak Rvacke televizije Južni Slaven Letica, zanimanje nepoznato. Čas je sociolog, čas se predstavlja kao ekonomist, pa je onda jednom bio potpisan i kao oblikovatelj javnog mišljenja - tako da više ne znamo kako da opišemo ono čime se taj čovjek zapravo bavi, a da se ne uvrijedi. Jozo Barišić je, najavljujući prilog o izgorjeloj Bjelolasici, rekao da su radnici promatrali požar s očajem u očima. Tako mi, u strahu da ne naškodimo autoritetu, gledamo na brojna zanimanja g. Letice.

VIJESTI
Srijeda, HRT 1, 17.00
Uredniku Goranu Brozoviću odmah svi dajemo pet iz hrvatskog jezika, a deset iz novinarske pismenosti. Umjesto da okolišno razveze o slabim živcima g. Šeksa i njegovu polsatnom predavanju na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, urednik Brozović nam je lijepo priopćio da je sjednicu obilježio ispad osobe koja uopće nije član Povjerenstva. Ta osoba je g. Šeks, pa je pravo čudo da smo o njemu konačno čuli nešto izrečeno tzv. normalnim jezikom koji se ne njeguje u vijestima i dnevnicima HRT-a. Od Brozovića se takvo što moglo i očekivati, jer je ugodna TV osoba, ima najbolji muški glas na HRT-u, ali čudi nas kronično prepokorni voditelj Branko Nađvinski koji je dok vi ovo čitate, još uvijek na slobodi. On je u svojoj "Hrvatskoj uživo" preko stola gurnuo neinformiranom ministru Miloševiću neki novinski članak, s preporukom da ga pročita i informira se. Izgleda da je počelo.

PP
Četvrtak, HRT 1, 23.49
U pravu je svaki mučenik koji kaže da na našim velikim televizijama nema čak ni najprizemnijeg humora. Iznimka je prošlotjedna reklamna kampanja, pokrenuta za obljetnicu betonjare, ne zgrade od betona, nego naše poznate i ugledne građevinske firme, tj. tvornice betona i betonske galanterije. Ostat će nezaboravna po svojoj duhovitosti. Pogledajmo. Žena vozi bicikl po nasipu i padne pod most na betonskim stupovima. U drugoj reklami ona hoda gradom pogleda uprtog u papir i udari glavom u stup velike zgrade. Obje završavaju jednako. Prostodušna gospođa gleda u niz stupova, ili ogromnu zgradu, i dok mi mislimo da se samo pokušava orijentirati u prostoru ili bilo kako sabrati poslije nesreće, ona zadivljeno izgovara: kak je to kvalitetno! Kak' je to kvalitetno! Treba osnovati nagradu "Kak je to kvalitetno" za bilo što, npr. za živčanost Vladimira Šeksa ili za štangu uz koju se svojedobno slikala gđa Sobol.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
HRT Dnevnik jedini na svijetu pokušava zatajiti da je vlada danas izgubila većinu u Saboru. Sakrivati bilo kakvu vijest vrlo je inteligentno. Miriši na novinarsku pamet ono troje voditelja Dnevnika. Ona je tolika da joj je Dnevnik pretijesan, pa se troje genijalnih vojskovođa, ili ludih doktora, kako hoćete, Jabuka-Križanec-Šprajc, bacilo na osvajanje svijeta. Ne objaviti ono što je glavna vijest u Dnevnicima nadmoćno gledane konkurencije i što će ogromnim slovima biti objavljeno na prvim stranicama sutrašnjih novina, e to znači napraviti korak u pravom smjeru: prema Vrapču, ili prema većem platnom koeficijentu, svejedno. Izvjestiteljica s Markecova trga, legendarno istinoljubiva Mirjana Posavac (djevojačko Lovrić), govori uredniku Ivanu Jabuki u dnevnik da HDZ danas nije imao, pazite sad: kvorum. Tu ženu treba kazniti, jer teletekst HRT-a cijeli dan i noć ima tekst pod naslovom "Stabilna većina".


Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 21.10.11. 04:54

E, g.Starcevic ovaj put nemam sto kazati, jer istekla mi pretplata, a u moje malo selo Nacional kasni vise tjedana. Zao mi je zaista, a tako sam htio rado procitati nastavak vase kolumne. Recimo, da li ste ista napisali o "sjajnom" Petom danu, a ako niste onda sigurno vrlo brzo buste. Jer, ono vise ni pas s maslom ne moze pokusati, a da sam na vasem mjestu predlozio bih da se razidju i dostojanstveno predaju. Ja nemam ama bas nista pozitivnoga kazati za ni jednu osobu koja tamo divani, a ovaj zadnji put je steta nesto manja jer ih je bilo manje u studiju.
Ono pak drugo jest treci Dnevnik koji me je preksinoc trefio u mozdani sustav, a mozda je izmaklo vasem bistrom oku!? Naime, voditeljica, (da me ubijete ne bih se sjetio imena, ali je nekako zanesena i razdragana poput premijerke), pita nekoga koji bijase u plavicastom dubrovackom studiju, a pitanje glasi: "Koliko ce po vama trajati izgradnja peljeskog mosta?" Jaotigameni, da nije rijec o kakvoj gradnji, a joste i mosta, pomisliti se moglo da ga se pita: "Koliko ce po vama jos padati kisa". A nije, pa je covi bilo lakse u "par rijeci" sklepati odgovor.
Ne znam zasto, a tako bih zarko volio znati da li je Aca faca gledao taj dnevnik!? I da li mu je bilo neugodno zbog profesije...
Ajte, zivjeli vi meni!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika