18.10.2011. / 12:31

Autor: Hina

Barikade nad dogovorima

''KFOR će nastaviti sudjelovati u razgovorima u cilju uspostave ponovne slobode kretanja u ovom dijelu za sve ljude na Kosovu. Vojnici KFOR upravo to i rade posljednjih 12 godina, prilično riskirajući vlastitu sigurnost, a to će nastaviti raditi i u budućnosti'', naveo je De Vincentis.

ArhivaArhivaVoditelj beogradskog Ureda za vezu NATO saveza Mauro De Vincentis izjavio je u utorak kako je uvjeren da će situacija nastala oko prijelaza biti razriješena na miran način i da će međunarodne snage na Kosovu (KFOR) djelovati uz potporu Srba s Kosova kako bi se, na zadovoljstvo svih, osigurao slobodan protok ljudi i robe.

Upitan koliko Srbi imaju povjerenja u KFOR, obzirom na zamjerke da uglavnom djeluje na strani Prištine, De Vincentis je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' kazao kako razumije takve emotivne reakcije, ali da smatra da lokalno stanovništvo ima povjerenja u KFOR te da je KFOR do sada bio institucija na Kosovu na koju su se kosovski Srbi mogli osloniti u najvećoj mjeri.

''KFOR će nastaviti sudjelovati u razgovorima u cilju uspostave ponovne slobode kretanja u ovom dijelu za sve ljude na Kosovu. Vojnici KFOR upravo to i rade posljednjih 12 godina, prilično riskirajući vlastitu sigurnost, a to će nastaviti raditi i u budućnosti'', naveo je De Vincentis.

U izjavi koju prenose beogradski mediji, srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako bi bio neodgovoran kada bi preko medija sugerirao Srbima sa sjevera Kosova što trebaju učiniti te naveo kako on osobno ima izravnu komunikaciju s njima i način da im uputi takvu poruku. Dodao je kako je to već i učinio. Situacija na sjeveru Kosova ne treba, po riječima Tadića, biti predmet rasprave najšire javnosti, već među ljudima koji imaju odgovornost i koji mogu izići s djelotvornim rješenjima.

U iščekivanju reakcije KFOR-a nakon isteka roka danog lokalnim Srbima da uklone barikade s puteva na sjeveru Kosova, mediji u utorak izvješćuju kako se eventualno kompromisno rješenje očekuje na sjednici odbornika četiri skupštine općina sa sjevera Kosova u srijedu.

U međuvremenu je, navodi se, srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović pozvao KFOR da akciju uklanjanja barikada odgodi do održavanja te sjednice, dok je voditelj tima Srbije za dijalog s Kosovom Borislav Stefanović pozvao građane da se sklone i ne ulaze u konfrontacije s vojnicima ako započnu s nasilnim uklanjanjem barikada.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 19.10.11. 13:22

srbi u RSK [republika srpska kosovo] zele ocuvati nezavisnost ove mlade republike te pripojiti je srbiji u pogodno vrijeme.

te zato [ali samo valjda skrajnici?] opet, ali ovaj put mnogo tishe, uzvikuju, Bolje rat nego pakt!!!
ali ipak nedozvoljavaju da se srbi na sj kosova ili srbi/njezini gradjani u srbiji1 referendumom oglase koga se oni boje, a koga ne i da li zele stvarati jos jednu srbijicu, kao sto je bila rsk i to jos u tri nepovezana dijela.

jedno je 100% sigurno, pakt postoji. taj je srbiji nametnut ratom. postojao je i pakt srba nametnut hrvatima 90te.
ali smo i mi na isti nacin odgovorili. i mismo ratom njima nametnuli nas pakt: velesrbi ['komunisti/socijalisti'/cetnici] nikad vise u hrvatskoj.

vidit cemo da li ce se to zbiti i na kosovu: velesrbi nikad na kosovu! hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika