25.10.2011. / 13:27

Autor: Deutsche Welle

Hrvatski zet "podmazao" bavarskog bankara?

U Münchenu je počelo suđenje Gerhardu Gribkowskom. Bivšeg člana uprave Bavarske pokrajinske banke (Bayern LB) tereti se za primanje mita. Je li Gribkowskog "podmazao" Bernie Ecclestone?

Bernie EcclestoneBernie EcclestoneU Njemačkoj se ovo suđenje naziva "jednim od najvećih" u povijesti - barem kad se radi o području (moguće) korupcije. Na optuženičkoj klupi sjedi čovjek koji je do prije nekoliko godina praktično sam odlučivao o sudbini Formule 1 (F1), ali i čovjek čije ime široj javnosti nije poznato.

Gerhard Gribkowsky tijekom prvog dana suđenja (24.10.) odlučno je odbacio sve sumnje i prigovore Bavarskog državnog odvjetništva. Ukratko, njemački pravni organi terete Gribkowskog da je na prodaji udjela u F1 koje je posjedovao njegov nekadašnji poslodavac Bayern LB, on u svoj džep ilegalno strpao gotovo 44 milijuna američkih dolara.

Sumnja se da se radilo o mitu, kojim se menadžera Bavarske pokrajinske banke "nagradilo" za prodaju udjela jednom britanskom investitoru (CVC), kojeg je preferirao tadašnji (i sadašnji) šef F1 - Bernie Ecclestone.

Gribkowsky je pred minhenskim sudom već prvi dan procesa (preko svog odvjetnika) izjavio da se nije radilo o mitu, već o "primjerenom honoraru".

Cijela priča je komplicirana, mi ćemo uz pomoć izvora kojima raspolažemo pokušati rekonstruirati što se dogodilo. Nakon što je početkom prošlog desetljeća (2002. godine) propalo medijsko carstvo Nijemca Lea Kircha, Bayern LB je kao vjerovnik njegovog koncerna iz stečajne mase dobio Kirchov udio u Formuli 1.

Gribkowsky u svijetu glamura

Nakon toga na scenu stupa Gribkowsky. On je 2003. iz Deutsche Banka prešao u Bayern LB i kao tadašnji član Uprave on je dobio zadatak da se pobrine oko udjela u F1, te da jednoga dana taj udio proda. Bayern LB nikada nije gajio ambicije ozbiljnijeg angažmana u "oktanskom cirkusu", banka je htjela dobro unovčiti vlasnički udio i tako "pokriti" Kirchov dug.

Gribkowsky se dobro snašao u svijetu glamura koji prati Formulu 1. Vrlo brzo je uspostavio prisan odnos s Berniejem Ecclestoneom, "Alfom i Omegom" F1.

Ecclestone je, kako pišu bolji poznavatelji tog sporta, s vremenom shvatio da se s Gribkowskym ne treba šaliti. Nijemac je navodno čak gajio ambicije da jednoga dana "naslijedi" Ecclestonea, bivšeg hrvatskog zeta.

A to se taštom Britancu nije svidjelo. Vrlo pomno je pratio ponašanje i poslovne korake bavarskog menadžera. Kad je shvatio da će Bayern LB prodati udio u F1, Ecclestone je, po mišljenju njemačkog pravosuđa, vrlo brzo i djelovao.

Sumnja se da je on Gribkowskom platio spomenuta 44 milijuna eura kako bi se on pobrinuo da Bayern LB proda upravo CVC-u, iako je bilo i boljih ponuda za vlasnički udio bavarske banke.

Ali i da se elegantno "riješi" mogućeg konkurenta. Britanci su za udio platili 840 milijuna dolara.

Novac je isplaćen na temelju "friziranih" ugovora (za navodne savjetodavne usluge), i to preko sumnjivih kanala u poreznim oazama, zemalja čije se financijske transakcije ne može nazvati transparentnima.

Ecclestone je, kako je on sam nedavno potvrdio, iz F1 htio izbaciti banke, on se tada plašio za svoje "životno djelo". F1 je pravi stroj za tiskanje novca - glavni udio zarade odlazi upravo na račun sveprisutnog Britanca.

Državno odvjetništvo Gribkowskom predbacuje pronevjeru, korumpiranost i utaju poreza. On se od početka ove godine nalazi u istražnom zatvoru. Po navodima pravosudnih krugova, Gribkowsky je svojim ponašanjem Bayern LB-u nanio štetu u visini oko 66,5 milijuna dolara (oko 48,5 milijuna eura).

"Ljubomora" kao motiv istrage?

Njegovi odvjetnici odbacili su sve prigovore, oni su istražnim organima neizravno predbacili da su cijeli postupak protiv Gribkowskog otvorili zbog "ljubomore". Odnosno da u istražnom postupku nisu uvažili dokaze i svjedoke koji idu u prilog njihovom klijentu.

Jedan odvjetnik nekadašnjeg bankara izjavio je da su "financijska nagrada šefa F1 i usluge koje je obavio Gribkowsky bile apsolutno u uobičajenim okvirima" poslovanja u skupom sportu. "Uopće nema mjesta sumnji da se radilo o potkupljivosti", dodao je odvjetnik optuženika.

Planirano je 26 procesnih dana. Sud je pozvao oko 40 svjedoka, čiji bi iskazi trebali razjasniti je li Gribkowsky s pravom dobio milijunsku nagradu, ili se ipak radilo o klasičnom mitu.

U slučaju dokazivanja krivnje, Gribkowskom u najgorem slučaju prijeti i 15-godišnja zatvorska kazna.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika