03.11.2011. / 13:25

Autor: Aleksandar Stajčić

Krčmljenje barake

Riječ je o osobi koja je blisko surađivala s Tuđmanom i brojnim njegovim podanicima koji su kreirali stranku, a prema njoj i državu koju će najprije uvući u rat na vlastitom, a kasnije i na tuđem teritoriju. Sastančio je on po barakama i kavanama u Zagrebu s raznim mutnim tipovima koji već 20 godina ne vedre, već u crno zavijaju Hrvatsku

Josip BoljkovacJosip BoljkovacJučer je uhićen Josip Boljkovac. Po njega su došle maskirane jake snage MUP-a i privele ga sutkinji koja ga je zadržala na mjesec dana u istražnom zatvoru u Remetincu zbog toga što bi mogao utjecati na tijek istrage koja ga tereti za slučaj ubojstava civila iz 1945. godine. Tada je Boljkovac bio šef OZNE za Karlovac, a sumnjiči ga se za ubojstva nekoliko desetaka civila na tom području.

Sastančenje s mutnim tipovima

Boljkovac je u svojih 89 godina života bio akterom i svjedokom brojnih važnih i prijelomnih trenutaka u povijesti Hrvatske. Osim u NOB-u i nastanku Jugoslavije, sudjelovao je i u nastanku Republike Hrvatske. On je bio jedan od osnivača HDZ-a, stranke zaslužne za privatizacijsku pljačku i naknadnu pljačku svega ostaloga. Riječ je o osobi koja je blisko surađivala s Tuđmanom i brojnim njegovim podanicima koji su kreirali stranku, a prema njoj i državu koju će najprije uvući u rat na vlastitom, a kasnije i na tuđem teritoriju. Sastančio je on po barakama i kavanama u Zagrebu s raznim mutnim tipovima koji već 20 godina ne vedre, već u crno zavijaju Hrvatsku.

Priče o svemu i svačemu

Iako je bio u lošem društvu, Boljkovac se nije uspio pokvariti. Naprotiv, već 2. srpnja 1991., samo dan nakon što je ubijen Josip Reihl Kir, bio je smijenjen s mjesta ministra unutarnjih poslova. Od Kira je dobivao informacije da Merčep, Šeks i Šušak upravljaju Slavonijom mimo volje Zagreba. O tome je izvjestio i Tuđmana. "Prvog i jedinog hrvatskog faraona" izvjestio je i o tome da su ova trojica zoljama granatirali Borovo selo i zapodjenuli sukob između Hrvata i Srba. Boljkovac je otvoreno govorio da je Goran Hadžić, odnedavno haaški zatvorenik kojem se sudi za zločine nad nesrbima, bio agent hrvatske vlade. Isto je tako pričao o Vladimiru Šeksu da je bio Miloševićev agent. Napričao je Boljkovac svašta o tom HDZ-u, od čega se svakom nepripadniku te nakupine diže želudac. Dapače, napisao je i knjigu o tome.

Lopovski i zločinački umovi

Kao što nikoga ne treba osuditi prije odluke suda, ne bi ga trebalo ni osloboditi. No ravnajući se prema njegovu djelovanju od devedesetih do danas, stječe se dojam da je on osoba koja nije sklona činiti zločine i svinjarije u bilo čije ime i za bilo čiju ideologiju. Upravo suprotno, od 1994. kad je napustio HDZ, redovito se pojavljuje kao njezin istaknuti kritičar. Bez dlake na jeziku već 16 godina govori da su tu stranku stvarali i vodili lopovski i zločinački umovi. Njegove su teze dobile potvrdu u procesima koji se vode protiv Sanadera, a odnedavno i istragom protiv same stranke. Kada bi se istraga proširila na zločine, ratnohuškačke poteze tko zna gdje bi sve završilo?

Hibernacija

Iako se aktualna premijerka, HDZ-ovka Jadrana Kosor busa da će stranku vratiti u baraku na Jarunu, Boljkovčevo uhićenje otkriva suprotno. Najbolje ga je strpati u zatvor i do kraja života pred sudom natjerati da se sjeća 1945. te da ne priča o HDZ-ovoj eri. Posljednjih dvadeset godina "barakaši" su se naučili na dobar život. Svako malo krv ratnih zločina peru Glavašem, a ukradeno guraju u džepove Sanaderu. Sada su spremni malo se primiriti, izgubiti izbore, promijeniti ime, što god samo da ih se ne ukine, zabrani, zatvori... Hibernirat će i čekati povoljan trenutak za novo parazitiranje...

Ušutkati i zatvoriti

Predsjednik Ivo Josipović sinoć je pozvao stranke da se u predizbornoj kampanji ostave prošlosti i da gledaju u budućnost. HDZ ga je poslušao i prije nego što je to ovaj izrekao. Oni ne samo da neće spominjati prošlost, nego će svoju nastojati izbrisati i sakriti, a one koji o njoj progovore, ušutkati i zatvoriti.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 03.11.11. 13:45

Potpisujem i dodajem:
Lustracijom hdz-ja jednim bi udarcem ubili dvije muhe:
- ovu lopovsku i veleizfdajničku hdz-jovsku i
- onu zaostalu prevratničku i izdajničku komunističku koja se je ukrcala u hdz-ej i
(kak to legenda veli) dobili bi kraljevu kčerkicu za ženu!!


registracija
2/6/11

stereo, 03.11.11. 13:57

Kaj bi mogel utjecati na iskopavanja svjedoka. Više od tri četvrtine je riknulo a ostatak niti čuje niti vidi i nekontrolirano prde već više godina jer su im svi mišići atrofirali.


registracija
10/7/09

Anemona, 03.11.11. 14:17

Sjajan osvrt.
Hvala.


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 14:52

Aleksandar,

nakon par redaka teksta izgubiš volju nastaviti dalje čitati i poradi diskursa koji obiluje mržnjom osvrt na samu kolumnu je bespredmetan. Razlike u pogledima na neke stvari su toliko dijametralno suprotne da se čovjek zapita, tko je gdje bio u posljednjih 20 godina i dali ista imena označavaju iste osobe?!

Mogu samo dodati da se ovim stilom pisanja mogu pohvaliti jedino novinari tzv. lijeve a u biti projugoslovenske ideologije. Njima je, od rođenja ideje države slavenskih naroda, svaka pomisao i svaki pojedinac koji baštini suverenističku politiku glavni neprijatelj te ne birajući metode, kojima se ni osvjedočeni Andrey Vyshinsky ne bi sramio, svakodnevno udaraju.

Nakon uhićenja Boljkovca, kuhar i generalni disitributer za izmišljene intervjue, EPH-ovac Davor Butković, ima obraza reći da je ovim činom pokopana povjesna Tuđmanova pomirba. Nakon svih noževa u leđa toj pomirbenoj politici, do strane Mesića i Manolića, Boljkovca i Račana, čovjek ima morala spominjati, kroz slučaj Boljkovca, rušenje pomirbe?

Zašto Poljska, kao jedina zemlje iz bivšeg zagrljaja komunističke kandže, nije poklekla pred gospodarskom krizom?
Zato što je jedina izvršila lustraciju i obračunala se s Moskovskim nesposobnjakovićima i poltronima, te njihov narod danas baštini kolko-tolko sigurnost i prosperitet a mi se još, ne da se nismo obračunali s bivšim sustavom, nego nam je na vlasti!

Kod nas nikada nije ni došlo do demokratskih promjena nego samo do kozmetičkih zahvata!


registracija
11/1/10

fluid, 03.11.11. 15:12

Zvonko@.Mada često prozivaš druge kako neznaju šta hoće ili uopće da išta znaju,i sam se najčešće pitam šta ti,u stvari hoćeš!?Šta želiš reći,šta želiš objasniti,kome se obraćaš,u stvari ?Pišeš nadugačko i naširoko i nikako da se vidi koje je tvoje opredjeljenje zaista!?Lijevo,desno,sredina,ekstremno lijevo...?Šta bi ti u stvari?Koja je tvoja opcija u trenutnoj situaciji Hrvatske?Budi jasan i bez objašnjenja nadugačko i naširoko.Pozdrav.


registracija
17/12/10

zmaj, 03.11.11. 15:18

Zvonko, da Tadžikistan graniči s Njemačkom bilo bi prosperitetno društvo!!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 15:30

fluid,
želiš kratak i jasan odgovor o mnogim stvarima o kojima je teško biti kratak.

Ako bih se trebao identificirati onda bi to najkraće rečeno bilo- suverenist.


registracija
11/1/10

fluid, 03.11.11. 16:08

Zvonko@ Sory,ali baš si ga lupio i ostao živ.Pozdrav


registracija
14/11/07

laufer, 03.11.11. 16:13

Dobar članak.
Posebno stoji sve za Slavoniju i warlordove Šuška, Merčepa i Glavaša.

@fluid - Zvonko je kao Kalimero koji zna tri riječi: komunisti, Jugoslavija, Srbi.
To je njegov mali paranoični svijet i sve njegove plahte o svim mogućim temama se vrte oko te tri riječi.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 03.11.11. 16:30

@zvonko
napisao si i ostao i dalje kretenčina :
-----------------
"......Zašto Poljska, kao jedina zemlje iz bivšeg zagrljaja komunističke kandže, nije poklekla pred gospodarskom krizom?
Zato što je jedina izvršila lustraciju i obračunala se s Moskovskim nesposobnjakovićima i poltronima, te njihov narod danas baštini kolko-tolko sigurnost i prosperitet..."
------------
Ti, Zvonko Nino Raspudiću,
koji povijest interpretiraš prema svojim nacionalističkim željama
i nepoznavanja povijesti hrvatskog naroda koji živi izvan Tvoje Hercegovine
opet si,
kako bi to Tvoji srpski pajdaši iz Mostara rekli - promašio "ceo fudbal".
Napisao si da se Poljska JEDINA obračunala "S MOSKOVSKIM NESPOSOBNJAKOVIĆIMA I POLTRONIMA"
a zaboravio si iz svojih ideoloških razloga i nepoznavanja prošlosti Hrvata
da je
Hrvatska s "moskovskim nesposobnjakovićima i poltronima", u ono doba staljinistima, obračunala 1948.godine
i
otpremila ih na Goli otok .
Najistaknutiji staljinista koji je umislio da može naslijediti i zamijeniti Tita - Andrija Hebrang,
ministar industrije i hrvatski član Politbiroa CK Komunističke partije Jugoslavije, navodno u zatvoru počinio samoubojstvo, dok njegovi staljinistički nasljednici tvrde da je ubijen.
------------------------------------
Zvonko,
Tvoja bolesna opsjednutost pisanjem o prošlosti Hrvatske
nažalost, zbog neizlječivosti
okončat će tako da ćete otpremiti u umobolnicu.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 03.11.11. 17:34

Zlo komunističko na giljotinju. Povedite i Mesića alijas Ujdurevića jr. , a ni Butković kao ni par ili malo više drugih isto ne smiju faliti. Isto kad je već noć vještica ni odavde par piskarala ne smije feštu profulati.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 18:10

fluid,
oprošteno ti je!
No body is perfect! Außer Winzer...


registracija
30/12/08

csiki, 03.11.11. 18:48

Jos malo i zvonko ce slediti put djania put u umobolnicu


registracija
12/12/10

Klarens, 04.11.11. 04:25

Stoko sitnozuba
..................................
Ovo je samo jedna od milijun
..................................
OCHIGLEDNIH ISTINA
....................................
Boljkovac je kao aktivni KOSovac
................................................
Naravno kao i Krivousti
...............................................
Uz premochnu KONTROLU KPJ
..................................................
Sprijechio opozicionare to jest
..................................
Nechlanove KPJ , da se uopche
............................................
Pojave na "osnivachkoj" sjednici
..............................................
U baraki
.............................................
I gle chuda ??????
...........................................
Krivousti postaje gazda
...........................................
Ostatak KOSa i UDBe
..........................................
Zauzimaju pozicije po
.........................................
PARTIJSKOJ LJESTVICI
.........................................
Statisti.....
..............................
SAV OTPAD KPJ
................................
Jer shto je Hrvatskoj gore
.......................................
To je KPJ lakshi povratak
.......................................
NA GRBACHU jedine nam Sitnozubije
..........................................
Od nacionalista
......................................
KPJ su upotrebljivi bili
.......................................
SAMO ONI
........................................
Sa kvocijentom inteligencije
........................................
Manjim od 66


registracija
12/12/10

Klarens, 04.11.11. 04:27

Mili moji
.........................
Kad se peru charape
........................
Peru se zajedno
........................
I lijeva i desna
..............................
U istoj mashini
..............................
I sa istim
..........................
deterdzhentom


registracija
21/4/11

spBN, 04.11.11. 10:52

"Neprihvatljivo je i licemerno hapšenje borca koji se suprotstavio zlim ustaškim jedinicama, posebno zato što je Hrvatska propustila procesuirati kriminalce iz ustaškog režima koji je bio saveznik nacistima", rekao je potpredsednik američkog udruženja Elan Štajnberg, prenose medije u Hrvatskoj.

"Ustaše su bile toliko brutalne da su čak šokirale i neke pojedince iz nacističke hijerarhije", rekao je on i naglasio da "Hrvatska može da se stidi što nije ozbiljno osudila te zločine, javio je Rojters.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.11.11. 11:01

@spBN
nakon 45 g lova na ustaše i one koji su imali bilo kakve veze s njima zar je uopće itko ostao kome bi se sudilo?
Ranković je priznao preko 500.000 pogubljenih poslijed 2.sv.rata u Jugoslaviji.
Za te zločine za sada nema osuđenih.
Treba biti principjelan. Zločin je zločin. Ili možda nije?


registracija
21/4/11

spBN, 04.11.11. 13:06

@Laudate,
Princip retribucije u vasem slucaju ne vazi iz prostog razloga sto na jednoj strani imamo koaliciju antifasista (pobjednici) i nazi/fasista (sile zla i pobjedjeni). Ako dobro razumijem vi sugerirate da Rusija, Amerika i drugi saveznici trebaju odgovarat zbog podbjede nad hitlerovskom koalicijom u kojoj je i Nezavisna Drzava Hrvatska aktivno suradjivala?


registracija
3/1/10

GULLWING, 04.11.11. 14:29

@Klarens
dobio si dva,a bila bi petica da to nisi prepisao:))))


registracija
12/12/10

Klarens, 04.11.11. 19:16

@ gullwing
.....................................
Od kud ti ideja , bolje rechi dvije
.................................
Prepisivanje ????
.....................................
Od koga treba to prepisivat ???
..................................
Pishem kak me trefi !
.........................................
Iz memorije
......................................
A kaj si ti neki vuchitelj ???
...........................................
Morti zrachnog sklizanja ???


registracija
1/3/11

Laudate, 05.11.11. 18:26

@spBN
ratni zločin je zločin ma tko ga počinio.
Italija je počinila brojne ratne zločine prije nego je promijenila stranu i zato niti jedan talijanski general nije odgovarao.
Da li to znači da Italija nije počinila ratne zločine? Nikako.
Za zločine treba odgovarati ali do sada nije nitko.
Njen doprinos pobjedi nad Njemačkom nitko ne spori, ali je zajedno sa Njemačkom izvršila brojna zlodjela.

Hrvatska vojska je u Domovinskom ratu obranila Hrvatsku i pomogla svladavanju komunističko-fašističkog režima Slobodana Miloševića, ali to je ne abolira od zločina koji su počinjeni.
Isto je i s partizanima.


registracija
21/4/11

spBN, 06.11.11. 11:40

@Laudate,
Nominalno, ratni zlocin bi takodjer mogli nazvat i spaljivanje Kelna, Berlina,Hirosime i drugih njemackih ili japanskih gradova krajem II svj.rata.Ali realnost i medjunaordno pravo nas uci nesto drugo: pobjedjeni kao zacetnik rata i ratnih operacija je istodobno (su)odgovoran za ratna razaranja i stradanje civila ucinjenih tokom borbi na vlastitom teritoriju.Hrvatska se napokon mora odlucit na cijoj je strani.


registracija
1/3/11

Laudate, 06.11.11. 15:29

@spBN
Točno razranje njemačkih gradova i sustavno ubijanje civila je ratni zločin za koji nitko nije odgovarao ali bi trebao.
Samo da podsjetim Velika Britanija i Francuska su objavile rat Njemačkoj dakle one su ga započele.

Neprihvatljiva mi je logika da pobjednik ne mora odgovarati za ratni zločin. Ali se slažem da takav stav ide niz dlaku današnjim moćnicima svijeta i tko god ga zagovara ne mora brinuti da će imati posljedica.

Što je jednom dozvoljenom drugom nije. A zalažemo se za univerzalne vrijednosti. !??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika