05.11.2011. / 16:02

Autor: Hina

Puljić: Bez jednakopravnosti nema mira u BiH

Stanje u kojemu se nalaze katolici u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće a ono se može promijeniti jedino ukoliko se poboljša pozicija Hrvata u toj zemlji i osigura njihova stvarna jednakopravnost s drugim narodima, izjavio je u subotu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Vinko PuljićVinko PuljićStanje u kojemu se nalaze katolici u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće a ono se može promijeniti jedino ukoliko se poboljša pozicija Hrvata u toj zemlji i osigura njihova stvarna jednakopravnost s drugim narodima, izjavio je u subotu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

"Katolici u ovoj zemlji ostvarit će svoja prava onoliko koliko ih ostvari i hrvatski narod", kazao je kardinal Puljić u Sarajevu nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH na čijem je dnevnom redu među ostalim bilo i stanje katoličkog puka koji tamo živi.

O tome su bosanskohercegovački biskupi izvijestili i apostolskog nuncija u BiH Alessandra D'Errica a s njim su razgovarali i o tome što crkva u BiH može poduzeti na tom planu uz potporu Svete Stolice.

"Važno je postati svjestan stanja a mi smo kao crkva dužni ukazati na probleme državi ali i međunarodnoj zajednici. Oni moraju shvatiti da ovdje nema mira bez jednakih prava", izjavio je vrhbosanski nadbiskup.

Istaknuo je kako je šteta što u BiH već dvadeset godina nije bilo popisa stanovništva na temelju kojega bi se uz točne podatke moglo pokazati kakve je posljedice rat i poraće imao na katolike u BiH.

Kardinal Puljić je podsjetio kako podaci koje župnici prikupljaju prigodom blagoslova domova već godinama ukazuju na smanjenje broja katolika u BiH. Među njima se pri tom bilježi sve značajniji pad nataliteta a povećana stopa smrtnosti.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika