06.11.2011. / 14:37

Autor: Hina

U Zagrebu promovirana 369 nova doktora znanosti

Svečanom dodjelom diploma i doktorskih medalja jutros su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirana 182 doktora znanosti, a još 187 bit će ih promovirano na poslijepodnevnoj svečanosti, čime će u ovoj godini to visoko akademsko zvanje zagrebačkog Sveučilišta primiti ukupno 760 znanstvenika.

Doktori su promovirani na svečanoj promociji u HNKDoktori su promovirani na svečanoj promociji u HNKSvečanom dodjelom diploma i doktorskih medalja jutros su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirana 182 doktora znanosti, a još 187 bit će ih promovirano na poslijepodnevnoj svečanosti, čime će u ovoj godini to visoko akademsko zvanje zagrebačkog Sveučilišta primiti ukupno 760 znanstvenika.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš istaknuo je zadovoljstvo gotovo 50-postotnim porastom broja promoviranih doktora znanosti u odnosu na prošlu godinu, koje je pozvao da pridonesu ugledu Sveučilišta u sve nesmiljenijim uvjetima međunarodnog natjecanja.

Podsjetio je i kako je zagrebačko Sveučilište ove godine svrstano među 500 najuspješnijih u svijetu, te naglasio kako su za postignuti uspjeh, nerazmjeran uvjetima rada, najviše zaslužni entuzijazam i stvaralaštvo mladih istraživača.

Da bi se sačuvao stečeni ugled zagrebačkog Sveučilišta ubuduće će biti neophodna veća ulaganja u istraživanja te preuređenje nacionalnog sustava tako da u prvi plan dođu kriteriji kvalitete i uspješnosti, kazao je rektor.

Samo dobrom strategijom mogu se osigurati uvjeti za daljnji istraživački i visokoobrazovni rad, a time i internacionalizacija kao preduvjet za stabilizaciju ugleda na međunarodnoj sceni, rekao je rektor Bjeliš. Pozvao je promovirane doktore da daju svoj doprinos takvom promišljanju budućnosti zagrebačkog sveučilišta.

Uz rektora Bjeliša, prorektore, dekane, prodekane i bivše rektore Sveučilišta u Zagrebu, svečanosti je, kao izaslanik predsjednika Republike, nazočio njegov savjetnik za gospodarstvo Boris Cota, Hrvatsku akademiju znanosti u umjetnosti (HAZU) predstavljao je njezin predsjednik Zvonko Kusić, a Grad Zagreb Biserka Buconjić, zamjenica pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

U skladu s novim protokolom svečanih promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji se primjenjuje zadnje tri godine, novopromovirani doktori znanosti bili su odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, a simbolično su u to visoko akademsko zvanje ušli prebacivanjem kičanke (cofleka) na kapama s lijeve na desnu stranu.

Promocija je završila intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Na poslijepodnevnoj svečanoj dodjeli diploma i doktorskih medalja, u 14 sati također u HNK-u, bit će promovirana 187 doktora znanosti, a kako je najavljeno, promociji će biti nazočan ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika