08.11.2011. / 13:25

Autor: Nacional.hr

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Sasselov vodi projekt 'Podrijetlo života' na sveučilištu Harvard, profesor, znanstvenici i studenti pokušavaju zamisliti kako bi život izgledao kada bi se temeljio na drugačijim kemikalijama, sastavu, uvjetima i povijesti nego na Zemlji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBugarsko američki astrofizičar Dimitar Sasselov tvrdi kako postoji život u svemiru, ali dodaje kako je on drugačije strukture, nego nama poznate pa ga možda uopće ne bi ni prepoznali.

Sasselov vodi projekt 'Podrijetlo života' na sveučilištu Harvard, profesor, znanstvenici i studenti pokušavaju zamisliti kako bi život izgledao kada bi se temeljio na drugačijim kemikalijama, sastavu, uvjetima i povijesti nego na Zemlji. Mišljenja je kako nema nikakvih razloga zbog kojih bi se život mogao razviti samo u zemaljskim uvjetima. Profesor smatra kako konačne odgovore najvjerojatnije nećemo pronaći ni sljedećih stotinjak godina. Projekt 'Podrijetlo života' utemeljen je uz fondaciju od milijun dolara godišnje. Pola svote izdvojeno je za opremu, a pola za obrazovanje studenata.

Prema Sasselovoj tvrdnji čovječanstvo se približava novom revolucionarnom zaokretu u shvaćanju svijeta sličnom onima koje su uzrokovale Kopernikove i Darvinove teorije. "Jedno jutro ćemo se probuditi s fundamentalno drugačijim shvaćanjem svijeta i nas samih", kaže američki znanstvenik. Živimo u vremenu kad razvoj tehnologije i znanja sve više olakšavaju potragu za životom na drugim planetima.

Svemirski teleskop Kepler koji je NASA lansirala u ožujku 2009. godine do sad je otkrio na stotine planeta sličnih Zemlji. Smatra se kako bi na njima moglo biti i života. Sasselov trenutno radi i za NASA-u, bavi se projektiranjem i izradom nove generacije teleskopa. Njegov tim na Harvardu bavi se testiranjem lasera koji astrofizičarima omogućuju izračunavanje pomaka u valnim duljinama, na temelju čega se nagađa kemijski sastav planeta. Sasselov je rođen u Bugarskoj 1950. godine na otoku Nesebar u Crnom moru.

Ovakva istraživanja iziskuju multidisciplinarni znanstveni pristup. "Većina sveučilišta organizirana je prema podjelama koje su zacrtane još u viktorijansko doba, na kemiju, matematiku, fiziku i tako dalje", rekao je molekularni biolog John Sutherland iz Medical Research Councila u Cambridgeu. "Jedini pravi način da se priđe ovako velikim pitanjima jest da znanstvenici iz različitih disciplina rade zajedno, uče jedni od drugih i predlažu rješenja koja nikada ne bi pala na pamet nekome tko je zaokupljen samo jedinim područjem", istaknuo je Sutherland.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 08.11.11. 14:13

...nisu bas sasvim zeleni, imaju male crvene prugice po sebi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika