11.11.2011. / 12:36

Autor: Hina

Obama zvao europske čelnike zbog krize

Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom, Obama je u četvrtak navečer o europskoj financijskoj krizi odvojeno razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u četvrtak navečer talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana kako bi izrazio povjerenje u njegovu sposobnost da će s prijelaznom vladom uspjeti provesti reforme i vratiti povjerenje tržišta.

Tijekom razgovora Obama "je izrazio povjerenje u sposobnosti vodstva predsjednika Napolitana oko uvođenja prijelazne vlade koja će provesti ofenzivni program reforme i vratiti povjerenje tržišta", kazao je u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Gornji dom talijanskog parlamenta, Senat, u petak glasuje o mjerama štednje koje zahtijeva EU kako bi spriječila širenje krize eurozone. Američki ministar financija Timothy Geithner zatražio je brzu akciju od Europe.

"Kriza u Europi ostaje središnjom prijetnjom za globalni rast. Od presudne je važnosti da Europa brzo djeluje i provede jake mjere za povratak financijske stabilnosti", rekao je Geithner u četvrtak navečer nakon sastanka ministara financija zemalja Azijsko-Pacifičke gospodarske suradnje.

Senat o mjerama štednje glasa u petak, a u subotu bi ga, kako se očekuje, trebao prihvatiti i donji dom parlamenta. Talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je u četvrtak izgubio većinu u parlamentu, izrazio je spremnost podnijeti ostavku, nakon što zakon o financijskoj stabilnosti prođe oba doma talijanskog parlamenta.

Presjednik države Napolitano u četvrtak navečer je primio financijskog stručnjaka Maria Montija, favorita za Berlusconijeva nasljednika.

Ako glasanje u oba doma talijanskog parlamenta prođe bez poteškoća, kako se i očekuje, Napolitano bi Berlusconijevu ostavku mogao primiti već u subotu navečer i imenovati Montija mandatarom za sastav nove vlade.

Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom, Obama je u četvrtak navečer o europskoj financijskoj krizi odvojeno razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, objavila je Bijela kuća bez navođenja pojedinosti.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika