14.11.2011. / 20:59

Autor: Hina

Palestinci i Izraelci 'nepomirljivi'

Predstavnici Kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) i posebni izaslanik Kvarteta Tony Blair "pozvali su strane na bezuvjetnu i trenutačnu obnovu izravnih bilateralnih pregovora", stoji u priopćenju UN, u čijem su se jeruzalemskom sjedištu održali pregovori

IlustracijaIlustracijaIzaslanici Četvorke za Bliski istok u ponedjeljak su se odvojeno sastali s izraelskim i palestinskim predstavnicima u Jeruzalemu u pokušaju da ponovno pokrenu izravne pregovore, ali dvije strane ostale su čvrsto ukopane na svojim stajalištima.

Predstavnici Kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) i posebni izaslanik Kvarteta Tony Blair "pozvali su strane na bezuvjetnu i trenutačnu obnovu izravnih bilateralnih pregovora", stoji u priopćenju UN, u čijem su se jeruzalemskom sjedištu održali pregovori.

"Razočarani smo time što Palestinci ne žele odgovoriti na poziv Četvorke da se vrate izravnim mirovnim pregovorima", rekao je jedan izraelski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Spremni smo raspraviti sva pitanja o konačnom statusu nakon što Izrael pokaže ozbiljnost i angažiranost u zamrzavanju protuzakonite izgradnje naselja, osobito u istočnom Jeruzalemu i prihvaćanju jasnih referentnih točaka, poput granica iz 1967,", navodi se u priopćenju glavnog palestinskog pregovarača Saeba Erekata nakon pregovora.

"Da bi ovaj pokušaj Kvarteta donio rezultat, Kvartet mora pokazati koje konkretne mjere će poduzeti u slučaju (izraelskog) nepoštovanja obaveza. Da bi idući krug pregovora uspio tamo gdje toliki drugi nisu, Četvorka mora poduzeti više od pukih deklaracija i priopćenja, koji su se pokazali neučinkovitima u prevladavanju izraelske nepopustljivosti", dodaje se.

U priopćenju UN navodi se da će "izaslanici ostati u bliskom međusobnom kontaktu i kontaktu s obje strane te predviđaju novi sastanak u prosincu".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika