17.11.2011. / 19:08

Autor: Hina

Dijalog Srbije i Kosova nastavlja se u ponedjeljak

Dijalog između Srbije i Kosova, koji se od ožujka ove godine vodi uz posredovanje Europske unije (EU), a koji je prekinut krajem rujna, bit će nastavljen u ponedjeljak 21. studenog, najavio je u četvrtak voditelj pregovaračkog tima Srbije u tom dijalogu Borislav Stefanović.

Pripadnici KFOR-aPripadnici KFOR-aDijalog između Srbije i Kosova, koji se od ožujka ove godine vodi uz posredovanje Europske unije (EU), a koji je prekinut krajem rujna, bit će nastavljen u ponedjeljak 21. studenog, najavio je u četvrtak voditelj pregovaračkog tima Srbije u tom dijalogu Borislav Stefanović.

Stefanović je, nakon sastanka s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova, na tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanske vlade najavio kako će teme razgovora biti priznavanje sveučilišnih diploma, predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima te da je izvjesno da će se razgovarati i o aktualnoj situaciji na prijelazima na sjeveru Kosova.

Na sastanku s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova detaljno su, kako je rekao, izloženi ''elementi mogućih opcija za administrativne prijelaze''.

''Bilo je neslaganja, ali u biti imamo isti cilj, taktički se drastično razlikujemo kako doći do tog cilja. Naš cilj je da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji, sa svojim institucijama u svojoj državi, bez bilo kakva priznavanja takozvanog nezavisnog Kosova'', kazao je Stefanović.

Upitan kako će biti provedeni dogovori postignuti u Bruxellesu ako Srbi sa sjevera Kosova to ne podupru, Stefanović je kazao kako će provedba, kao i do sada, biti osigurana kroz odluke srbijanske vlade i državnih organa te istaknuo kako su ''građani Kosova građani Srbije i trebaju poštivati odluke te države''.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprestano smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u ožujku, nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedloge Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Do prekida dijaloga došlo je krajem rujna, nakon što su se lokalni Srbi na jednoj od barikada u blizini graničnog prijelaza Jarinje sukobili s pripadnicima međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), kada je ozlijeđeno više civila i pripadnika KFOR-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika