18.11.2011. / 09:52

 

Adekvatna kampanjska poruka

Vežite se, boljet ćemo

Za očekivati je dosadnu i glumljeno svađalačku kampanju. Puno marketinških trikova, spinova, prazne retorike, malo pravog političkog sadržaja. Piše Ines Šaškor za Radio Slobodna Evropa

Photo: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELLPhoto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELLU Hrvatskoj je upravo započela službena kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 4. prosinca. Najkraću u povijesti suvremene Hrvatske, kampanju presudno obilježavaju dvije činjenice - sudska istraga protiv vladajuće stranke i istraživanja javnog mnijenja koja opoziciji daju uvjerljivu prednost.

Svi glavni sudionici izborne utrke o tome itekako vode računa, bez obzira što javno govorili. Njihova će kampanja nastojati maksimalizirati korist u zadanim okvirima. Za očekivati je dosadnu i glumljeno svađalačku kampanju. Puno marketinških trikova, spinova, prazne retorike, malo pravog političkog sadržaja.

Gubitnička pozicija

HDZ je faktički prihvatio gubitničku poziciju. Pokazalo se da se glava i srce korupcijske hobotnice nalazi u toj stranci i to saznanje koje prevladava u javnosti nikakvi trikovi nisu uspjeli potisnuti. HDZ se na koncu okrenuo isključivo svome standardnom biračkom tijelu. Otuda povratak na Tuđmana i retoriku 90-tih, kretanje u kampanju iz „barake", davanje nagrade grada Zadra nepravomoćno osuđenom generalu Gotovini, stavljanje Miroslava Tuđmana na izbornu listu, oslonac na podršku grupe umirovljenih generala i intelektualnih bardova nacionalističkog hrvatstva. Žele se prikupiti glasovi raspršene i dezorijentirane desnice. Koalicija sa splitskim gradonačelnikom, sirovim Željkom Kerumom čista je matematička operacija - pokušaj osvajanja jednog ili dva mandata.

Kada jedna stranka ciljano usmjerava izbornu kampanju na vlastite pristaše, a ne trudi se širiti krug mogućih glasača izvan svog svjetonazorskog obzora, znači da ne računa na pobjedu.

Šefica HDZ-a Jadranka Kosor bila je u pravu kada je konstatirala da se kritike upućene oporbi odbijaju od njih kao od teflona.

Ignoriranje

photo: Matija Topolovec/PIXSELL photo: Matija Topolovec/PIXSELL Oporbena koalicija Kukuriku koju predvodi SDP naprosto je iščitala iste glavne predizborne činjenice - katastrofalni pad rejtinga HDZ-a i ankete koje oporbi daju veliku prednost - i odlučila se ponašati kao da HDZ-a više i nema u utrci.

Jedini joj je cilj potaknuti svoje potencijalne birače da izađu na izbore i da ne pomisle da je sve gotovo. Odlučila se obratiti širem krugu od svoga standardnog - lijevo-liberalnog. Otuda je njezina kampanja općenita, upućena svima i nema jače ideološko uporište. Jedina izborna poruka koju upućuju je - mi smo drugačiji, pošteniji i vjerodostojniji.

Proklizavanje

Tu su se okliznuli u najnezgodnije vrijeme, na samom startu kampanje. Stavljanje na izbornu listu varaždinskog gradonačelnika koji je pijan skrivio prometnu nezgodu, pa naknadno skidanje s liste, ali i nepristajanje na podnošenje ostavke na mjesto gradonačelnika, pokazuje da opozicija ne iščitava glas naroda u ovim kriznim vremenima. Samo su polovično ispravili štetu, bili su nevjerodostojni. Treba se prisjetiti i da su kao potencijalnog zamjenika premijera istaknuli Radimira Čačića kojemu se u Mađarskoj sudi zbog izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Istina, to nisu skrivali i ostavili su biračima da presude. Čačić će se povući ako bude bezuvjetno osuđen, kažu u koaliciji. Ali i uvjetna osuda je osuda. Osim toga, postavlja se pitanje - kako će Čačić, na primjer, u Mađarskoj razgovarati o jednom od najdelikatnijih hrvatskih partnera - mađarskom MOL-u, većinskom vlasniku INE, gdje su se odnosi zakomplicirali?

Sve to tjera na oprez. Boluje li koalicija koja pretendira na vlast od sličnog bahatog sindroma kao i vladajući? Iako su nedvojbeno manje korumprani, jesu li to samo zbog toga što nisu bili u prilici toliko dugo vladati?

Sadržaj kojeg nema

photo: Sanjin Strukić/PIXSELL photo: Sanjin Strukić/PIXSELL Ostali izborni takmaci nemaju nikakve šanse za pobjedu, ali bi neki mogli utjecati na budući sastav vladajuće većine, pa i na politički život. Na lijevo-liberalnom, centrističkom i umjereno desnom spektru pojavljuju se liste Dragutina Lesara, don Ivana Grubišića i Ljube Jurčića, koje donose i poneku novu ideju, ili barem drugačije shvaćanje politike. Dobra je vijest što šansi za ulazak u Sabor nemaju razni egzibicionisti i prodavači magle. Loša, što će sigurno ući sljedbenici ratnog zločinca Branimira Glavaša.

Politički sadržaj kampanje je u drugom planu, praktički ga i nema.

Sutra


Hrvatska se nalazi u dubokoj krizi, ekonomski pokazatelji su obeshrabrujući, egzistencijalna nesigurnost kuca na vrata stotina tisuća građana. U evropskom okruženju traje bura na koju se nitko u hrvatskoj izbornoj utrci i ne osvrće. Cijeli projekt Europske unije je na teškom iskušenju. Zemljama starih demokracija, poput Italije i Grčke, nameću se vlade bez izbora i bez pogovora se prihvaćaju, jer nitko i ne nazire kraj krize. Vlast se daje u ruke eurobirokratima i bankarima. U Španjolskoj će se izbori održati za koji dan, očekuje se smjena vlasti, ali kreditna moć zemlje naglo slabi. Nezaposlenost mladih, sve obrazovanijih ljudi, progresivno raste.

Što će i kako mala Hrvatska moći učiniti, za sebe i za druge?

Pretedenti na novu vlast o tome složno - šute.
Bit će da im je omiljeno štivo Prohujalo s vihorom.
I ona slavna - o tome ću misliti sutra.

Napisala Ines Šaškor

Preneseno s portala Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da je ta stranka u prošlim parlamentarnim izborima ukupno potrošila nešto manje od 15,5 milijuna kuna… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 18.11.11. 11:38

Još 17 dana...


registracija
30/9/09

davor12345, 18.11.11. 13:12

Kerum, naš saborski zatupnik!


registracija
9/8/09

vinko12, 18.11.11. 13:15

jos 17 dana to pobjede hdzea nad titoidnim kokosarima, ha,ha, ha
Krpajte kokosarski zastitari, Premijerko deri sada najvise u finalu, deri, deri deri stoku.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 18.11.11. 13:34

Vinko12,
glagol "derati" ima i preneseno značenje izrabljivati, iskorištavati. Je ste li mislili na to, da nas premijerka izrabljuje i iskorištava još ovo malo vremena što joj je preostalo do izbora.


registracija
20/6/11

etna47, 18.11.11. 14:02

"UF" kako su pametni ovi "naši novinari-istraživači" naznam kaoko ih se još može nazvati, oni samo kako naš narod kaže samo znaju "bljuvati"i kritizirati, od te gospode nisam nigdje pročitao da su nekog pohvalili za dobru IDEJU ILI DJELO, ne oni to nesmiju ili neznaju,a možda im je i ZABRANJENO pisati istinu jer se ona slabo prodaje. Kada čitam ovakve članke onda se mislim žali Bože vremena i PAPIRA koji to sve može podnositi.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.11.11. 14:51

etna&vinko,ne mogu vjerovati da ste vas dvojica uvijek najnepismeniji dio komentatora.Je li to slučajno ili namjerno?


registracija
25/10/09

sunce55, 19.11.11. 08:21

vinko 12 nebitan si.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika