20.11.2011. / 10:19

Autor: Nacional.hr

HDZ-ova obrana

'GONG laže, nismo baš tako rastrošni kao što tvrde'

Podsjećaju kako je jedino DIP mjerodavan za nadzor financiranja političkih aktivnosti, "a svi drugi koji se guraju na to područje ne bi to smjeli raditi ovako neodgovorno i štetno po sudionike izborne utakmice"

HDZ tvrdi da je potrošio manje nego što je GONG objavio (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)HDZ tvrdi da je potrošio manje nego što je GONG objavio (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Jučer objavljeni iznosi koje su GONG i TIH procijenili kao troškove predkampanje i prvog dana kampanje zasmetali su Izbornom stožeru HDZ-a. Naime, nakon što je objavljeno kako je HDZ prvog dana kampanje na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna bez PDV-a, priopćenjem se oglasio njihov Izborni stožer.

"Točan je podatak da je Hrvatska demokratska zajednica u prvom danu na oglašavanje potrošila ukupno 1.015.491,46 kuna i to s uključenim PDV-om. Kako GONG i TIH na temelju analize izvjesne Promocije plus barataju podatkom koji je doslovno dvostruko veći od realnog, pozivamo ih da trenutno prestanu s objavama neistinitih podataka narušavati ravnopravnu izbornu utakmicu i podizati netransparentnost kampanje", stoji u priopćenju koje potpisuje Branko Bačić.

Podsjećaju kako je upravo HDZ donio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te kako će oni poštivati sve zakonske odredbe koje uključuju objavljivanje preliminarnog i finalnog izvješća. Naglašavaju kako će upravo ta izvješća potvrditi da su "u prvom danu, u lipu precizno, na oglašavanje potrošili 1.015.491,46 kuna s uključenim PDV-om (825.602,81 kuna bez PDV-a)".

"Svako mjerenje koje pokazuje drugačije i prijavljuje dvostruko veći iznos ili je metodološki neispravno ili je zlonamjerno. Kako god bilo, takvo mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora te ćemo se obratiti DIP-u sa zamolbom da ovu situaciju primjereno riješi", ističu u HDZ-u.

Naglašavaju kako "popusti" nisu donacije već tržišna činjenica i komercijalni alat kojim se mediji u tržišnoj utakmici natječu te to čine neprekidno prema svim oglašivačima.

"Kada to ne bi bilo tako onda bi uprave tih medija morale o navodnim donacijama, kako ih GONG i TIH ovdje krivo tretiraju, donositi posebne odluke, a iza toga bi morala stajati i njihova jasna i nedvosmislena namjera da kao simpatizeri različitih političkih opcija njima pomažu donacijom", napominju u HDZ-u.

Dodaju kako su GONG i TIH koristili neispravnu metodologiju i na taj način u javni prostor pustili "neistinu". Podsjećaju kako je jedino DIP mjerodavan za nadzor financiranja političkih aktivnosti, "a svi drugi koji se guraju na to područje ne bi to smjeli raditi ovako neodgovorno i štetno po sudionike izborne utakmice".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 20.11.11. 10:40

Ajd' vi iz GONG-a ne lažite! HDZ je potrošio sto kuna manje. Nisu platili kavu i ostalo piće u jednoj birtiji....


registracija
24/11/10

aabar, 20.11.11. 10:56

Cijeli svijet laže samo HDZ govori istinu!!!


registracija
31/1/10

STTony, 20.11.11. 11:28

Gong-ovci su izdali i izručili Antu Gotovinu i onda ga poslije pozdravljali!

Bagra!

Ček' malo, ili je to bio Kra-De-Ze?


registracija
15/5/09

Fidelito, 20.11.11. 11:36

Ovakvim istupom HDZ i prijatelji žele poljuljati GONG-ov izvještaj kako i koliko se trošilo novaca u prošlosti, jer to je glavni materijalni (i praktički neoboriv) dokaz da su novci dotjecali u stranku iz 'nepoznatih' izvora. Tada financiranje kampanja nije bilo transparentno i samim time izbori su bili nepošteni i nedemokratski (bez obzira na ishod istih). GONG i druge nevladine organizacije ukazivali su na te činjenice i tada, ali nitko od nadležnih tijela koje je bilo zaduženo za ta pitanje nije reagiralo na iznošenje istih. To, samo po sebi dalje ukazuje na činjenicu da je cijeli izborni proces bio opstruiran u prošlosti - a to treba ispitati. Ljude koji su u tu rabotu bili umješani - treba odstraniti u budućnosti od obnašanja bilo kakvih državnih dužnosti - jer opstrukcija u nečiju korist im nije strana. Neka si potraže posao negdje drugdje. To je neka vrsta lustracije državnog aparata - ali ona mora biti provedena osnovano i pravovremeno, jer inače nema smisla. Još jedan posao za poslije izbora.

Da sada HDZ želi 'poštenu' kampanju to je svima jasno - kada nemogu drugačije - onda će pošteno!


registracija
12/11/11

Janko1979, 20.11.11. 11:40

jedno emitiranje spota hdz 101202 kuna
5 komada = 506 000kuna

u jednom danu!samo!


registracija
23/7/10

mrxzg, 20.11.11. 11:41

Kome da vjerujem?

Teška odluka :-)


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.11.11. 12:08

Sreća pa uvijek ima dobrih ljudi koji će donirati HDZ.


registracija
13/9/08

annex, 20.11.11. 13:50

Tako je, vi varalice iz Gonga i medija, a posebno Nacionala. Objevljujete svašta, a sve sa ciljem da nam tako istinsku, tako hrvatsku, tako poštenu i tako sposobnu vlast, kao što je HDZ lažno otračate i bez argumenata popljujete. Tako ste govorili i da je naša predsjednica ukrala stan, pa da je naš ministar prometa muljao i krao po Zadru, a poslije i da je okrao cijelu Hrvatsku, pa da je naš ministar poljoprivrede dao da se ukrade žito iz silosa pa to poklonito Todoriću, pa da je naš Hebrang dok je bio ministar zdravstva dobivao velike provizije od Samsunga zbog kojih ni dan danas ne može potrošiti taj novac iako kupuje penthause po Jagodnjaku, zajedno i sa našim ministrom vanjskih poslova koji je imao ubogu firmicu pred stečajem prije nego je došao u HDZ, a sada jedva eto napravi zgradu sa 6 penthausa također na Jagodnjaku, pa onda naš kralj mandarina, koji je eto također došao na Jagodnjak, pa onda ćete još reći i da je naš ministar unutarnjih poslova imao špijunske firme kojima je uhodio i reketario medije, gospodarstvenike i građane svih slojeva i usmjerenja, da je povezan sa mafijom i paraobavještajnim podzemljem, pa da je naša predsjednica kao predsjednički kandidat morala znati od kud joj novac od kampanje i iako je kao zakonski predstavnik potpisala izvještaj, još bi valjda trebala i odgovarati za to, pa onda da je bivši predsjednik naše stranke koji je imao neke propuste i zato smo ga dali u zatvor, no da smo kao mi to trebali znati. Svašta, pa nije nam rekao. Evo svi smo ga pitali, a on je šutio i samo svakom od nas dao po nešto gotovine, ali zašto bi trebali znati od kuda mu to. Sve ste vi to iz Gonga i vi iz ovog sotonskog medija pisali, a vidite da ništa od toga nije istina. Sve sama odvratna laž. Vjerujte mi jer osobno odgovaram za svaku ovdje izgovorenu riječ svom vašom imovinom. HDZ zna!! i što je najbolje Ide dooolje, upppssss... sorry dalje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika