21.11.2011. / 09:52

Autor: Nacional.hr

HDZ se žali zbog skidanja Habuša sa liste

Ističu kako Zakon o izborima zastupnika ne propisuje mogućnost zamjene kandidata koji je odustao (ili je skinut) novim kandidatom i to nakon isteka roka

Goran HabušGoran HabušSapunica oko Gorana Habuša i njegovog skidanja s kandidacijske liste Kukuriku koalicije nastavlja se, ovoga puta na Ustavnom sudu.

Naime, HDZ je uložio žalbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske na rješenje Državnog izbornog povjerenstva od 18.11.2011. U svojoj žalbi HDZ ističe kako je po isteku zakonskog roka tzv. Kukuriku koalicija prijavila kandidaturu Natalije Martinčević za 3. izbornu jedinicu nakon što je Goran Habuš skinut s liste.

Ističu kako Zakon o izborima zastupnika ne propisuje mogućnost zamjene kandidata koji je odustao (ili je skinut) novim kandidatom i to nakon isteka roka.

"Omogućavanje takve zamjene znači novo kandidiranje, a prihvaćanje takve kandidature nakon roka od strane DIP-a moglo bi dovest u pitanje ravnopravnost izbornog natjecanja", upozoravaju iz Izbornog stožera HDZ-a te dodaju kako svojom žalbom od Ustavnog suda RH traže zaštitu ustavnog načela ravnopravnosti te primjenu istih pravila za sve političke opcije koje sudjeluju na Parlamentarnim izborima 2011.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 21.11.11. 10:18

Dakle, ovi iz HDZ su stvarno nevjerojatni.
Prvo su pljuvali po Kukurikancima zbog Habuša, a sada kada su ga ovi skinuli s liste, žale se zbog toga.
Bilo bi zanimljivo znati tko je taj hadezejski "mastermind" koji smišlja te debilne poteze.


registracija
18/6/09

Papar, 21.11.11. 10:24

@laufer

nije to sad bitno tko to smišlja nego da li se DIP drži zakona.

Kakav bi problem mogao ispasti ako u Sabor nekoga izaberemo nelegalno.

A Zakon je tu jasan. Lista se može povući najkasnije 48 sati nakon prihvaćanja od strane DIP-a. Ali ne mogu stavljati ljude na listu naknadno.

Dakle nije žalba na to što su povukli Habuša nego što su na listi stavili nekoga izvan roka.

S druge strane ako lista ima manje od potrebnih 14 lista se odbacuje.

Ovo postaje sve interesantnije.

Osim toga već je jedna odluka dorha ona o Glavašu poništena.


registracija
17/6/05

torpedo, 21.11.11. 10:46

Pa meni se cini da Habusa zele ostavit na listi tako da im u igri ostane taj argument tako da mogu i dalje pljucati po Kukuriku koaliciji (njegovim skidanjem sa liste pada i argument HDZ-ovaca).

Nije losa taktika.


registracija
14/7/11

Trinity, 21.11.11. 11:01

Hm!!?
Papar je, bojim se , u pravu.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.11.11. 11:03

papar,
savjetujem vam da pročitate rješenje Ustavnog suda U-VIIA/2104/2009.


registracija
11/1/10

fluid, 21.11.11. 11:25

O HDZ-u nema zbora-zločinačka organizacija.Što se tiče ove Habušove i HNS-ove gluposti,radi se o legalitetu.Ako je zakonom propisano kako je navedeno,tada su,na žalost,HDZ-ovci u pravu.HNS,a sa njima i kukuriku koalicija,si je napravila problem.Habuš je osobno kriv što je sirovina i što se doveo u takvu situaciju no odnos prema stranci pokazuje ili krajnje nepoštivanje stranke i koalicije ili pokazuje jedno liberalno-anarhično ponašanje u kojemu svatko može raditi šta hoće.Da je zapriječena stranačka stega koje se drže u stranci svi dosljedno,možda bi Habuš drugačije kreirao svoj očigledeno nekulturni temperament.A stranka bi,sa druge strane,bila vjerodostojnija.Ovako je zaista sve upitno.Ponavljam,na žalost HDZ je u pravu što traži poštivanje pravila.I ta pravila bi konačno svi trebali poštivati a ne da se prema svojim obavezama i odgovornostima ponašaju kao da su u Zanzibaru a ne u perspektivno uljuđenoj europskoj državi Hrvatskoj.


registracija
18/6/09

Papar, 21.11.11. 11:29

@ajme3meni

da pročitao sam, hvala na linku. Situacija nije identična, ali je indikativna.

Razlika je što je HDZ tada povukao s liste osobu koju prema Zakonu nije niti smio staviti na listu, a za stavljanje Habuša na listu nema zakonskih zapreka.

Razlika je i u tome što su ono bili lokalni izbori koji imaju nešto drugačija pravila

U svakom slučaju postaje interesantno.

I krivo sam gore napisaom nije poništena odluka dorha nego dipa.


registracija
16/6/10

nosonja, 21.11.11. 12:19

Ja ću da glasam za one koje ADZET bude najviše blatio.Ti su znaći najbolji.
U ovoj državi je neprirodno ako je nešto legalno.
Tome svemu nas je naučila najpoštenija,najmoralnija i najetičnija zajednica u Rvata- ADZ !!!!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.11.11. 12:22

Osobno ne vjerujem da će se bilo što promijeniti obzirom na ustavnosudsku praksu.

Drugo, čini mi se da HDZ nema više takvu moć (barem u predizborno vrijeme) da može vršiti bilo kakvi pritisak na Ustavni sud.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.11.11. 12:37

Šta je ovdje čudno?

Pa nepoštivanje zakona od strane onih istih koji su te zakone donijeli ili su izabrani na mjesta na kojima bi ih trbebali, ne samo provoditi i poštivati, nego i štiti je opće prihvaćena praksa svih političara u zemlji. I to je najtragičnija bilanca politike u Hrvata. Jednostavno, nepoštivanje vlastitih zakona. Kada se nepoštivanje zakona stavi u korelaciju s kaznama koje uslijede nakon nepoštivanja onda se dođe do klime koja nekažnjavanjem protuzakonitog djelovanja čak potiče na sve oblike protuzakonitosti.

Ne postoji niti jedan političar u Hrvatskoj koji se nije ogriješio o neki od zakona, netko više a netko manje, ali je tragično da svi, ama baš svi, i ovi sad na vlasti i oni koji žele na vlast, jasno krše zakon.

Zakone i odluke sudova ne poštuje niti predsjednik države (kako bivši tako ni aktualni) pa i on(i) svojim primjerom pridonosi općoj klimi bezakonja.

Žalosno je da u tom općem divljem zapadnjaštvu u kojem samo revolveraši nedostaju (a mogli bi se prepoznati u ovim novim ovrešnicima) narod i dalje ustajava u izboru simpatija bez obzira na sav putar koji imaju po čelembama!

I kako se nadati boljem i kako postojeće političare natjerati na poštivanje zakona kada su i sami svjesni da im se to već godinama tolerira i bivaju nagrađeni namjesto kažnjeni?!


registracija
14/7/11

Trinity, 21.11.11. 12:44

@ ajme3meni
Ja se baš ne bih kladila u nemoć hdza prema Ustavnom sudu, sjetimo se samo koji tamo ustavnopravni znalci, hdzovi zaslužni "igrači" stoluju - evo, npr. Antun Palarić, bivši ministar uprave (u njegovo doba Ministarstvo se zvalo Središnji državni ured za upravu) kojemu je hdz darovao mjesto ustavnog suca upravo zbog njegovog tumačenja izbornih propisa za korist hdza!
A osim njega, ima ih tamo takvih, nažalost, još.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.11.11. 12:59

Zvonko,
Tuđman je jako poštivao zakone i odluke sudova. Treba se samo prisjetiti Zagreba Zagreba.1995.-1997. i odluke Ustavnog suda.


registracija
15/8/09

vergilia, 21.11.11. 13:00

Pa ako je prekršen rok ili neko pravilo, onda treba tu listu poništiti. A ako je takva mogućnost predviđena, onda je valjda predviđeno i što u tom slučaju napraviti - možda da Predsjednik poništi raspisivanje izbora?? Pa da se raspišu novi izbori - samo što bi onda stvarno trebalo paziti da se opet netko ne napije..:)) Koja smo mi kretenska država! Jel netko preispitao da li je Kosorica nelegalno došla na čelo Vlade nakon što je Sanader otpirjao?? Možda bi se moglo unatrag staviti cijelu Vladu u ilegalu, pa poništiti i sve odluke koje je ta Vlada donosila? Možda uopće nismo ni budući član EU - možda uopće nismo država...ma tko to zna, možda smo stvarno obična banana..ustvari samo korica trule banane po kojoj se HDZ skliže na našoj koži!


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.11.11. 13:10

ajme,
očito ni ti nikako ne prihvaćaš da se zakoni trebaju početi poštivati i provoditi, i ne samo to, nego donositi iste na našu korist a ne na našu štetu.


registracija
15/8/09

vergilia, 21.11.11. 13:40

Usput -što je sa onom odrredbom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Sabor po kojoj broj birača po izbornim jedinicama ne smije odstupati 5% više ili manje?? S obzirom na ove silne zahtjeve da se poštuju zakoni, može se već unaprijed znati i tvrditi da jedna od osnovnih odredbi zakona koji regulira izbore neće biti poštovana. Što ćemo s tim? Idemo li na nelegalne izbore? Čini mi se da je jedan pijanac na listi - pa sa liste jedna banalna zajebancija da bi se prikrilo i sakrilo puno veće zlo - manipulacija glasovima birača. Zašto birački spiskovi nisu sređeni i koliko će mrtvaca glasovati? Vidi vraže, kako nam je pamet kratka i zaboravljiva i kako smo dobar materijal za uvlačenje u svakakve bedastoće dok nam osnovne i velike prevare i varanja zakona promiču nevidljivi za naše slijepe oči.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.11.11. 14:05

Zvonko,
u krivu ste. Zakoni se moraju poštivati od dana stupanja na snagu i primjene a ne tek sada započeti za poštivanjem. Proglašenjem neovisnosti, nismo bili neuređena država jer je mahom sva pravna regulativa preuzeta od bivše države, koja je postepeno mijenjana.
Imamo mi dobru zakonsku reuglativu, samo je svatko tumači i provodi na svoj način.


registracija
21/11/11

priljepak, 21.11.11. 15:09

Opet očeš nečeš ili ako očeš onda nečeš ili i očeš i nečeš skupa ili samo nečeš vrag bi ga znao. Ne razumijem o čemu se radi.

Prije par dana Jaca i njeni prateći vokali iz sveg glasa i svi u isto vrijeme pjevali su da za glavu treba skratiti Habuša. Kako se čovjeka bez presude a ni s njome za glavu ne smije skratiti njegovi ga skratili za glas i mjesto na listi tak da mu nitko ne može glas niti posuditi (ja da sam mu šef bi ga skratilo za nešto drugo jer jedino ga je ta sprava mogla natjerati da toliko razum izgubi i nakresan se vozi pokraj Karamarkovih policaja).

I taman sam pomislio sve je u redu kad vidi vraga sad ga Jaca opet rehabilitira. Ne dozvoljava da ga maknu s liste i hoće da ga opet vrate.

Pa kaj nije jednostavnije da ona Jaca Habuša stavi na listu nego da se s kukurikačima nateže.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika