23.11.2011. / 18:36

Autor: Hina

Francuska podržava kandidaturu Srbije za EU, Turske ne

Francuska će na sjednici Europskog vijeća 9. prosinca podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU pod uvjetom da u dijalogu s Kosovom ostvari "konkretan napredak", ali će se i dalje protiviti kandidaturi Turske, rekla je u srijedu glasnogovornica vlade, ministrica za proračun Valerie Pecresse.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuska će na sjednici Europskog vijeća 9. prosinca podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU pod uvjetom da u dijalogu s Kosovom ostvari "konkretan napredak", ali će se i dalje protiviti kandidaturi Turske, rekla je u srijedu glasnogovornica vlade, ministrica za proračun Valerie Pecresse.

Predsjednici država i vlada 27 članica EU na sastanku 9. prosinca u Bruxellesu trebali bi razmotriti perspektive širenja EU na Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Tursku.

Francuska bi mogla "poduprijeti dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za EU" Srbiji, pod uvjetom da se "obnovi angažirani dijalog s Kosovom i ostvari konkretan napredak u tom smislu", rekla je Pecresse, prenoseći poruku francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea na ministarskom vijeću.

Istodobno Francuska smatra "preuranjenim" da se već u prosincu otvore pregovori o dodjeli statusa kandidata Crnoj Gori i predlaže da se to pitanje ponovno razmotri "sredinom 2012." pod pretpostavkom da ta zemlja pokaže rezultate "učinkovite provedbe reformi, osobito u području jačanja funkcioniranja pravne države", dodala je ministrica.

Glede Kosova, Francuska se zauzima za "načelni sporazum o otvaranju dijaloga o vizama kako bi taj proces u konačnici završio liberalizacijom režima", istaknula je.

I konačno, francuska je vlada i dalje kategorički protiv ikakve perspektive članstva Turske u EU, napomenula je. "Stajalište Francuske nije se promijenilo ni glede načina ni glede ishoda pregovora s tom zemljom", ustvrdila je Pecresse, najavivši namjeru Pariza da "pažljivo" razmotri prijedloge Europske komisije za ponovno pokretanje pregovora s Turskom u slučaju "značajnog napretka" u njezinu ispunjenju postavljenih uvjeta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika