Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Sandra Bartolović

Koalicijski partneri

Skriveni cjenik za saborsku većinu

Ne osigura li dovoljno mandata na izborima, Kukuriku koalicija će morati zatražiti pomoć 'manjih' partnera - tko su oni i koliko ćeih platiti još ne žele otkriti

Dragutinu Lesaru ankete
predviđaju odličnu izbornu
žetvuDragutinu Lesaru ankete predviđaju odličnu izbornu žetvuNeizvjesnost oko budućeg mandatara za sastav nove vlade na gotovo je nepostojećoj razini - barem tako već mjesecima sugeriraju relevantna istraživanja javnog mišljenja. Iduću vladu vodit će šef SDP-a Zoran Milanović, ali u ovom trenutku ipak je nepoznanica hoće li mu za to biti dovoljni mandati njegove Kukuriku koalicije ili će biti primoran širiti lijevi kvartet da bi osigurao magičnih 76 ruku. Ne bude li u noći 4. prosinca osigurao natpolovičnu većinu, Milanović će morati posegnuti za dodatnim partnerima, ali još se odbija izjasniti kome će, bude li primoran, telefonirati te noći. Vjerojatno svjestan da će ga ti pozivi stajati puno više od računa za utrošene impulse, za sada ne otkriva planove niti bilo koju opciju izvan kastavskog saveza ne navodi kao prihvatljivu. Slična je situacija i u redovima "manjih" kojima će se Milanović možda morati obratiti, jer se nitko ne izjašnjava o zahtjevima koje bi morao ispuniti da bi imao njihovu potporu za parlamentarnu većinu, tek se iznose načelne programske platforme, svima prihvatljive, nikome sporne.


LABURIST DRAGUTIN LESAR kojem ankete predviđaju izvrsnu izbornu žetvu sve donedavno inzistirao je na svojih deset "uzmi ili ostavi" točaka, koje bi lijeva koalicija morala bespogovorno prihvatiti u zamjenu za potporu vladi. HDZ nije opcija za suradnju o kojoj je ikad razmišljao jer, kaže, "nemamo ogranak u Remetincu", ali unazad nekoliko dana kategoričku odbijenicu za suradnjom od laburista dobili su i "kukurikavci". Toj promjeni stava kumovali su HNS-ovi prvaci Radimir Čačić i Vesna Pusić, čiji je animozitet prema Lesaru poznat, a koji zagovaraju postizbornu koaliciju sa SDSS-om i ostalim manjincima. Čačić je Lesara i Jurčića nazvao petljavcima, a Pusić je u nekoliko navrata izjavila i da su "nagrabusili" budu li morali koalirati s Lesarom ili Ljubom Jurčićem, koje je kvalificirala "jednokratnim političkim pokušajima". "Bude li Kukuriku koaliciji manjkala poneka ruka, na nas ne mogu računati i to za nas više nije tema. Tvrde da će sami sastaviti vlast, a ako će im ustrebati glasova, najmanje pet puta direktor Kukuriku koalicije Čačić kazao je da će zvati zastupnike manjina, a mi smo razumjeli i prihvatili tu njihovu poruku, tako da nema šanse da mijenjamo svoj stav", objašnjava Lesar. Za razliku od HNS-ovaca, SDP-ovci su navodno skloniji partnere prije potražiti kod Lesara i Jurčića, još uvijek zamjerajući SDSS-u i ostalima održavanje na životu vladu Jadranke Kosor.

Živ je još i žestok sukob između SDPa i SDSS-a od prije godinu dana oko izbornih pravila za manjince kada su pale teške riječi. Jurčić ne odbija mogućnost suradnje s bilo kojom vladom, ali uz uvjet prihvaćanja njihovih pet prioriteta u idućem mandatu, kojima se definiraju gospodarski i socijalni ciljevi te politika za EU, ali i procedure za provođenje tih politika, kao i kontrolu njihova provođenja. Ipak, objašnjava da program Kukuriku koalicije nije kompatibilan njegovu, jer oni, kaže, uopće nemaju program. "Moj je glavni prioritet industrijska politika, potpuno suprotna redoslijeda njihovim politikama u kojima se oni oslanjaju na promjenu stopa doprinosa i poreza, a to neće imati efekta u našoj situaciji niskog nacionalnog dohotka", kaže Jurčić, ističući da njegove mjere idu izravno na povećanje dohotka. Stoga, napominje, teško da će ulaziti u takvu parlamentarnu većinu, ali da je moguće da podrži manjinsku vladu.

NI OSTALI KOJI BI MOGLI doći u obzir prema budućem mandataru ne licitiraju sa zahtjevima i ne ističu svoje “cjenike”, barem ne javno. Ponešto konkretniji ipak je prvak SDSS-a Vojislav Stanimirović: “Nije nam prioritet po svaku cijenu biti u vladajućoj koaliciji, ali ako nekome budemo potrebni, naglasak ćemo staviti na regionalni razvoj povratničkih sredina.” Među prioritetima za rješavanje idućoj vladi Stanimirović navodi otvorena pitanja, poput još uvijek nereguliranih mirovina ili stambenog zbrinjavanja. Prema njegovoj procjeni, riječ je o 20-ak tisuća ljudi kojima još nije riješena isplata mirovina i 12-ak tisuća koji čekaju rješavanje stambenog pitanja izvan područja od posebne državne skrbi. Stanimirović kaže da će dio tih problema biti riješen na predstojećoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu, na kojoj se očekuje da će SAD i EK skupiti oko 600 milijuna američkih dolara.

Da i SDSS-ovce u Kukuriku koaliciji gledaju kao konkurenciju, pokazuju i žalci koje u kampanji prema Slobodanu Uzelcu, nositelju SDSS-ove “građanske” liste u 9. izbornoj jedinici, upućuje Ranko Ostojić. Za razliku od prijašnjih izbora, gdje se znalo da potpora HSS-a “teži” 6 milijardi kuna godišnje za subvencije poljoprivredi, potencijalni pregovarači još su suzdržani. No bude li primoran na širenje ekipe, Milanović neće imati prevelik manevarski prostor ako manje stranke ostanu pri sadašnjim stajalištima. HSLS-ov povratnik u politiku Dražen Budiša smatra da je nerealno da će njegova stranka koalirati s Kukuriku savezom, jer, ističe, imat će toliko mandata da im to neće biti potrebno. HSP u Milanovićevoj liberalnoj vladi vjerojatno nije poželjan partner zbog izrazita antieuropskog stava, kao ni HDSSB zbog izborne i političke eksploatacije lika i djela ratnog zločinca Branimira Glavaša. Premda se ni toga ne treba držati kao pijan plota: Vesna Pusić nedavno je kazala da joj je neugodno zbog osječke koalicije HNS-a s HDSSB-om, ali koaliciju koja im je omogućila sudjelovanje u gradskoj vlasti, načelima i moralu usprkos - nisu razvrgnuli.

Vezane vijesti

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da je ta stranka u prošlim parlamentarnim izborima ukupno potrošila nešto manje od 15,5 milijuna kuna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika