29.11.2011. / 19:01

Autor: Hina

Skupština odbila Bandićev prijedlog o cijenama vrtića

Zastupnici u Gradskoj skupštini jednoglasno su odbili izmjene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja, koje je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Milan BandićMilan BandićZastupnici u Gradskoj skupštini jednoglasno su odbili izmjene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja, koje je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Po Bandićevu prijedlogu treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji u redovitu programu, bez obzira na prihodovni cenzus, vrtić bi pohađalo besplatno. Ekonomska cijena vrtića za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu za 2012. iznosila bi za 10-satni program 1900, a za poludnevni 1300 kuna. Olakšice u plaćanju redovitog programa imali bi roditelji djece s prebivalištem na području grada Zagreba.

Olakšice bi se ostvarivale po više prihodovnih razreda između 2000 i 8000 kuna po članu obitelji, a razredi su veličine 500 kuna. Primjerice, ako je prosječni mjesečni prihod po članu obitelji (ostvaren u prethodnoj godini) od 2001 do 2500 kuna, roditelji bi u cijeni vrtića sudjelovali sa 100, odnosno 65 kuna. Ako je, primjerice, po članu zajedničkog kućanstva prihod od 6001 do 6500 kuna, udio roditelja u cijeni vrtića bio bi tisuću kuna, odnosno 650 kuna. Udio pak onih s više od 8001 kune u cijeni bio bi 1600, odnosno 1040 kuna, stoji u prijedlogu programa javnih potreba u predškolskom odgoju.

Danira Bilić (HDZ), jedina koja se javila za raspravu, zatražila je da se ograniči cijena privatnih i vjerskih vrtića budući da će grad Zagreb sudjelovati u njihovu subvencioniranju. "Znam da je riječ o privatnim vrtićima, no kako u prijedlogu stoji da će grad sudjelovati u subvenciji, trebalo bi nekako ograničiti cijenu kako ne bi bila previsoka", kazala je Bilić.

Gradski zastupnici odobrili su da se prihvati ponuda "Tehnike" d.d. za gradnju i opremanje osnovne škole i kombinirane dječje ustanove (vrtić i jaslice) po sustavu "ključ u ruke" u naselju Vrbanima III. U natječaju, na koji se javilo pet tvrtaka, kao najpovoljnija prihvaćena je ponuda tvrtke "Tehnika d.d" u vrijednosti od 161,5 milijuna kuna. "Tehnika" bi na gradskom zemljištu izgradila te objekte i ustupila ih gradu na desetogodišnji leasing, a grad bi ih preuzeo nakon isteka leasinga.

Tijekom rasprave SDP-ovac Igor Rađenović ocijenio je da taj model gradnje nije najbolji, no da su ti objekti potrebni. Dodao je kako mu je žao što se odustalo od toga da se takvi projekti realiziraju preko Zagrebačkog holdinga.

"Model leasinga se pokazao dobrim za Holding. Ako je išta u redu između grada i Holdinga, to je isplata rata leasinga", rekao je Rađenović.

Prijedlog je poduprla i Danira Bilić (HDZ) upozorivši kako je takav model gradnje rizičan ako tvrtka koja će graditi te objekte upadne u financijske teškoće.

"Takav problem imamo u naselju Novom Jelkovcu u kojem je izgradnja srednje škole stala jer je tvrtka ostala bez novca", rekla je.

Davor Bernardić (SDP) smatra kako bi trebalo izraditi listu prvenstva jer su takvi objekti potrebni u Hrvatskom Leskovcu, Kajzerici i Brezovici.

"Sada treba naći način da se riješi problem smještaja djece u vrtićima jer roditelji 3500 djece ne znaju hoće li dobiti mjesto u gradskim vrtićima. To je najveći problem, puno veći od toga kako ćemo naplaćivati smještaj u vrtićima", rekao je Bernardić.

Zagrebački gradonačelnik Bandić istaknuo je kako više neće biti neupisane djece kad se subvencije za privatne i vjerske vrtiće izjednače s gradskima. Pozvao je gradske zastupnike da ubuduće imenuju svog predstavnika u povjerenstvima koji se bave raspisivanjem javnih natječaja veće vrijednosti.

Gradski zastupnici su zbog nedostatne dokumentacije odbili projekt gradnje podzemne garaže s trgovačko-uslužnim sadržajima i športskom dvoranom na srednjoškolskom igralištu Savska - Kačićeva - Klaićeva - Kršnjavoga po modelu javno-privatnog partnerstva te više zaključaka o kupnji nekretnina.

Predsjednik gradske skupštine Boris Šprem iduću sjednicu najavio je za 20. prosinca.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 30.11.11. 12:26

Sistem i kojem je gradonačelnik jedne, a gradska skupština druge političke opcije bi bio dobar kada bi se odluke donosile na osnovu činjenica a ne političke kombinatorike.
U tom slučaju bi to bila sjajna kontrola jednih i drugih.
Kod nas to naravno nije slučaj jer se svi prijedlozi i odluke donose iz čisto politikantskih razloga, a onda stradavaju građani.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika