01.12.2011. / 09:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Nastavak agonije

Zemlja koja vlasti nema

U srijedu je i Dodik rekao kako je srpska strana bila spremna ustupiti bošnjačkim strankama SDP-u i SDA jedno ministarsko mjesto, no da nakon propasti posljednjih pregovora sada ponovno traže četiri ministarstva uključujući i resor vanjskih poslova koje osobno traži čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija

ArhivaArhivaPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio u je u srijedu za medije u Mostaru da neće biti sastanka šest vodećih političara o ustroju novog Vijeća ministara u BiH najavljenog za četvrtak jer u posljednja dva dana u bilateralnim kontaktima nije došlo do ogovora predstavnika bošnjačke i hrvatske strane.

"Nisam dobio pozivnicu i susreta neće biti kojega je trebao organizirati predsjednik SDA gospodin (Sulejman) Tihić jer nismo usuglasili cijeli paket oko državne vlasti“, rekao je Čović.

Pojasnio je da je jutros telefonski razgovarao s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom oko postizanja kompromisnog prijedloga.

"Iako je raspored ministara u Vijeću ministara dogovoren, ne postoji suglasnost oko zamjeničkih pozicija kao niti oko raspodjele vodećih agencija, službi i uprava na državnoj razini“, dodao je.

Proteklih dana, dodao je, telefonski je razgovarao i s drugim političarima iz BiH. Tijekom susreta kojega je u talijanskome gradu Cadenabbiji protekloga vikenda organizirala njemačka zaklada Konrad Adenauer šestorica predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić, te SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić suglasili su se da Tihić u četvrtak organizira zajednički susret ukoliko se u međuvremenu postigne dogovor oko prijepornih točaka.

Čović je naglasio kako HDZ želi da se što prije ustroji Vijeće ministara BiH te donesu zakoni potrebni za europski put ove zemlje dodajući da SDP BiH i SDA moraju pokazati više spremnosti na kompromis.

U srijedu je i Dodik rekao kako je srpska strana bila spremna ustupiti bošnjačkim strankama SDP-u i SDA jedno ministarsko mjesto, no da nakon propasti posljednjih pregovora sada ponovno traže četiri ministarstva uključujući i resor vanjskih poslova koje osobno traži čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Glavni prijepor za neuspostavu Vijeće ministara 14 mjeseci nakon izbora u toj zemlji vezuju se uz zahtjev većinskog bošnjačkog političkog bloka SDP-a i SDA da imenuju i hrvatske ministre.

Zbog političkog zastoja i bonitetska agencija Standard&Poor's snizila je u srijedu dugoročni kreditni rejting BiH s "B+" na "B", s negativnim izgledima, zbog daljnjeg pogoršanja političkih prilika.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika