01.12.2011. / 17:02

Autor: Hina

'Morat ćemo ići na dijetu, ne bolne rezove'

Hrvatska bi do kraja ožujka trebala donijeti proračun za 2012. i sačuvati svoj kreditni rejting, ali će hrvatski građani morati raditi "više, jače i duže" kako bi se preokrenuli gospodarski trendovi, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u četvrtak u intervjuu Reutersu koji ga naziva najvjerojatnijim budućim hrvatskim premijerom.

Zoran MilanovićZoran MilanovićHrvatska bi do kraja ožujka trebala donijeti proračun za 2012. i sačuvati svoj kreditni rejting, ali će hrvatski građani morati raditi "više, jače i duže" kako bi se preokrenuli gospodarski trendovi, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u četvrtak u intervjuu Reutersu koji ga naziva najvjerojatnijim budućim hrvatskim premijerom.

U razgovoru uoči parlamentarnih izbora, koji se održavaju u Hrvatskoj u nedjelju 4. prosinca, Milanović je rekao da će njegova vlada pokušati popraviti stvari bez pomoći MMF-a.

"Hrvatska je u financijskoj krizi", rekao je Milanović, čelnik Kukuriku koalicije koja bi, navodi agencija, prema prognozama trebala osvojiti parlamentarnu većinu.

"Proračunski prihodi su manji nego ranije i morat ćemo ići na dijetu. Ne bolne rezove, ali dijetu da", istaknuo je.

"Morat ćemo se suočiti s činjenicom da smo živjeli iznad svojih mogućnosti. Stope gospodarskog rasta su niske, a cijena zaduživanja visoka. Zaštitit ćemo socijalno ugrožene skupine, no svi ostali morat će raditi više, duže i jače", naglasio je Milanović.

Milanović je rekao da će novi proračun biti donesen do kraja ožujka i trebao bi pokazati "koliko smo ozbiljni" u preokretanju gospodarskih trendova i zaustavljanju pada kreditnog rejtinga.

"Bonitetne agencije dat će nam razdoblje počeka od najviše tri mjeseca. No, vjerujem da to možemo učiniti", kazao je čelnik hrvatskih socijaldemokrata.

Milanović je u intervjuu rekao da će njegova vlada pokušati izbjeći pomoć MMF-a. "MMF više nije bauk iz prošlosti, no mi ne želimo izgovore ako dođemo na vlast. Sve što mogu reći je da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sami riješimo svoje probleme", istaknuo je.

Govoreći o privatizaciji, čelnik Kukuriku koalicije najavio je da će njegov kabinet zadržati kontrolu nad "prirodnim monopolima" kao što su šume, vode, opskrba električnom energijom i velik dio državnih željeznica.

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je vlada spremna prodati imovinu "koja više ne treba biti u državnim rukama". Također je dodao da podupire politiku Hrvatske narodne banke u održavanju stabilnog tečaja kune prema euru.

Milanović vjeruje da će hrvatski građani podržati ulazak u EU na referendumu i da će, unatoč gospodarskim teškoćama, Hrvatska dati dodanu vrijednost EU-u.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 01.12.11. 18:39

Puljanin: "Jadna bi moja djeca bila da ih volim ko što ti Milanoviću voliš Hrvatsku"!

Zoran Milanović: Dobro, dobro! Bit će zastava u Rijeci!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika