04.12.2011. / 09:48

Autor: Deutsche Welle

Njemački mediji očekuju promjenu u Zagrebu

U najavama izbora u Hrvatskoj, mnogi njemački i europski mediji su gotovo sigurni kako će vladajući HDZ izgubiti izbore. Ali i ovdašnji mediji upozoravaju kako bi i pobjeda Kukuriku koalicije mogla biti Pirova pobjeda.

Zoran Milanović i Jadranka KosorZoran Milanović i Jadranka Kosor"Politički potres u Hrvatskoj", "Hrvatska bira novu vladu lijevog centra", "Očekivana pobjeda oporbe ove nedjelje" - samo su neki od naslova izvješća svjetskih novinskih agencija i koje, uglavnom kratkim vijestima, prenose tiskani mediji. Za današnja izdanja se nude i izjave socijaldemokrata Milanovića kako će Hrvatsku voditi "poštenije i učinkovitije" i kako je uvjeren da će nova koalicija uspjeti ispuniti to obećanje.

"Hrvati su razočarani političarima"

S druge strane, njemački mediji iscrpno navode i razloge pada popularnosti HDZ-a. Tako i Deutschland Radio, u članku pod naslovom "Hrvatska vječita vladajuća stranka pred prazninom" objašnjava kako su "Hrvati razočarani svojim političarima, prije svega najvećom vladajućom strankom". "Dva desetljeća je HDZ bio gotovo sinonim neovisne Hrvatske. Ukupno je 17 godina vladala zemljom i bio je nedjeljivo isprepleten s državom i društvom. Ali na ovim izborima stranci prijeti pad u potpunu nevažnost", objavljuje informativni Deutschland Radio.

"Predsjednica vlade Jadranka Kosor je istakla borbu protiv korupcije kao svoj glavni cilj", nastavlja isti medij i dodaje kako će je "baš nedavno otkriveni skandali podmićivanja koštati mnogo glasova." Deutschland Radio citira i Žarka Puhovskog izjavom kako će "HDZ izgubiti izbore zbog najboljih stvari koje je učinila ova vlada. Naime, ova je vlada pod Jadrankom Kosor doista stvorila situaciju u kojoj mnogi funkcionari stoje pred sudom, što se ne može vidjeti niti u jednoj drugoj državi a da se prije toga nije dogodio državni udar."

Agencija France Press također najavljuje promjenu vlade u Hrvatskoj i citira nekoliko građana: "Prije sam glasovala za HDZ, ali sad više neću zbog svih tih afera od kojih se mnogi još moraju otkriti i zbog svih tih potkupljivanja". Ova Hrvatica priznaje da se počelo s rasvjetljavanjem tih slučajeva, ali i smatra kako su "počeli čistiti prekasno." Druga građanka najavljuje novinaru kako će "glasovati za koaliciju, mada oni nisu moj idealni izbor". Ona se nada da će oni stvoriti novih radnih mjesta "makar sumnjam da će se stanje značajno poboljšati."

Bolni potezi za novu vladu

I njemačka DPA najavljuje pobjedu Kukuriku koalicije, ali i upozorava kako bi se "očekivana visoka pobjeda za Kukuriku koaliciju mogla pretvoriti u Pirovu pobjedu. Gospodarstvo stoji, uz prazne blagajne, pred bankrotom. Nakon izbora se masovno moraju otpuštati državni službenici i djelatnici državnih poduzeća, u tome se slažu svi gospodarski stručnjaci. Nekadašnja ponosna i danas odslužena brodogradilišta moraju biti zatvorena ili ih se mora privatizirati", upozorava njemačka agencija i zaključuje: "U svakom slučaju, na tisuće radnika bi moglo ostati na cesti. Međunarodni rejting Hrvatske i ovdašnjih banaka bi nakon izbora mogao još pasti, makar je već i danas tek malo iznad statusa rizičnog ulaganja, smatraju strani stručnjaci u Zagrebu."

Ista agencija i podsjeća kako će Hrvatska već 9. prosinca potpisati ugovor o prijemu Hrvatske u Europsku uniju. "Ali i taj cilj kojem su mnogi težili, neće pomoći maloj zemlji na obali Jadrana sa samo 4,4 milijuna stanovnika da savlada svoju katastrofalnu gospodarsku situaciju. Nova vlada mora 'masovno provoditi nepopularne i bolne, ali nužne poteze', smatraju stručnjaci."

Autor: A. Šubić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 04.12.11. 10:08

Mislim da ovakav tekst nije primjeren na dan izbora. Govoriti tko će iizgubiti a tko pobijediti kad se ide na birališta je kršenje izborne šutnje.


registracija
24/11/10

aabar, 04.12.11. 11:26

ma izborna šutnja je najveća glupost u današnje vrijeme i hrvatska izmišljotina!!


registracija
11/1/10

fluid, 04.12.11. 12:41

Također smatram predizbornu šutnju promašajem.To je silovanje demokracije.Ako se netko nije odlučio do dana izbora za koga će glasati,tada se radi o glasački nepismenim osobama.Ako bi netko promijenio mišljenje zbog predizborne retorike u ta dva dana prije glasovanja,opet nije baš birački pismen.Ukinuti predizbornu šutnju,moj je izbor.Građani koji smatraju da nije potrebno glasati,a gunđaju nakon izbora,moraju shvatiti da na to u tom slučaju,nemaju pravo.Barem nemaju moralno pravo.Izbori u Hrvatskoj su još uvijek nedovoljno transparentni(broj glasača) ali će se to s vremenom poboljšati i promijeniti.Uostalom i za to treba izaći na glasovanje.


registracija
9/8/09

vinko12, 04.12.11. 14:20

koji njemacki mediji? ljevicarko komunisticki mediji Istocne NJemake.
Zna se da su Nacional mesicevo-josipoviceve boljsevicke novine i da krse zakon reklamirajuci sdp pred izbore. Boljsevicke svinje.
Ali gube izbore, HDZ vodi i oni moraju pomoci svojim mecenama
Fujk Nacional


registracija
24/11/10

aabar, 04.12.11. 15:02

Bolesnik vinko12 i dalje halabuče..


registracija
12/1/11

bozhidar, 04.12.11. 19:06

meni se cini da planeta postaje danjom sto vise vrucja, zagadjenija, i siromasnija, pa socijalisti i druzina u hr [pre{pre}kasno dolazi na bojiste.

mala zemlja, okruzena sa zemljama u kojima vlada supremacisticka idelogija [uglavnom: ukradi, lazi, ometaj, izrabi, zavedi koliko ide ili se moze] te koju skoro svi 'svercenici' pod svaku cijenu podupiru, nema ikakvog izgleda za boljitak ili napredak---ceka je [stopostotno sam siguran] samo nazadak.
neznam samo koliki i kojom brzinom ce postajati sve siromasnija? i sto ce onda privatna glasila, fasisti, crkva reci kad zavlada jos i veca bijeda?
pa znamo, je li. sve ce to biti krivica bezboznih socijalista!! hvala


registracija
2/1/11

prohujalo, 05.12.11. 10:13

a isti se ne pitraju kako je jos davne 90-e HDZ-e pobijedio.Dali smo zaboravili autobuse koji su dovozili glasace-drzavljane strane drzave......pobjeda na prijevaru.....vlast na prijevaru......doslo je vrijeme istine
a istina je da Hrvati iz Hrvatske nit su bili za HDZ-e niti ce biti.....vlast su dobili upravo kao sto rekoh od stranih drzavljana.......
pogledajte koliko je BiH drzavljana u Hrvatskoj, koliko Rumuna , Kosovara itd.
javna tajna da su isti nasi svecenici izdavali potvde istima da su Hrvati za nekih smijesnih DM100.....
Svi koji ne vjeruju, neka me pitaju.....osobno sam svjedok transakcija.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika