04.12.2011. / 22:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Po ovim rezultatima, bit ću novi potpredsjednik vlade

"Ti rezultati potvrđuju predizborne ankete i u tim će se okvirima kretati i izborni rezultat", ocijenio je Čačić, koji je u izborni stožer Kukuriku koalicije došao oko 20,30 sati, a nedugo nakon njega došli su i čelnici IDS-a i HSU-a Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je večeras da će, ostanu li izborni rezultati isti kakvi su sada kada Kukuriku koalicija osvaja natpolovičnu većinu u Saboru, biti novi potpredsjednik vlade.

Čačić je izjavio da, ukoliko rezultati ostanu ovakvi kakvi pristižu iz DIP-a a po kojima Kukuriku koalicija osvaja 79 a HDZ 46 mandata, prema koalicijskom sporazumu preuzima dužnost potpredsjednika Vlade.

"Ti rezultati potvrđuju predizborne ankete i u tim će se okvirima kretati i izborni rezultat", ocijenio je Čačić, koji je u izborni stožer Kukuriku koalicije došao oko 20,30 sati, a nedugo nakon njega došli su i čelnici IDS-a i HSU-a Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja. Sve brojnije pristaše Kukuriku koalicije još uvijek čekaju čelnika SDP-a i premijerskog kandidata Kukuriku koalicije Zorana Milanovića.

Čačić je rekao kako se u svim demokratskim sustavima snaga izbornog rezultata i pobjede na izborima povezuje s dubinom krize u zemlji. "U tom smislu i nemamo nekog velikog razloga za euforiju", ocijenio je čelnik HNS-a.

Upitan koliko će vremena trebati koaliciji da po ulasku u Banske dvore snimi situaciju u državi, Čačić je odgovorio da otprilike znaju kakva je situacija te da će u idućih 60-90 dana pripremati novi državni proračun za iduću godinu. Dubinski će, istaknuo je, nastaviti snimati situaciju kako bi se vidjelo koje su otvorene stavke i primjerice što sve to Hrvatsku ugovorno obvezuje.

Jakovčić smatra kako je već u ovom trenutku očita pobjeda Kukuriku koalicije. "Ogroman broj glasova koje smo dobili znači i ogromno povjerenje te treba sada preuzeti odgovornost na temelju tog povjerenja", rekao je.

Jakovčić vjeruje da će nova vlada to znati učiniti na najbolji mogući način, da će naredne četiri godine biti "napokon nešto što će Hrvatskoj donijeti nadu za svakoga".

I Hrelja vjeruje da su izlazne ankete u 90 posto točne i da se konačni odnos između Kukuriku koalicije i HDZ-a neće bitno promijeniti. Vjerojatno će do promjena doći na poziciji liberala, HDSSB-a, možda nešto više zastupničkih mandata dobije HSP, ali će relativni odnos između Kukuriku koalicije i HDZ-a ostati isti.

Hrelja očeluje da će se novi, sedmi saziv Sabora, konstituirati do kraja ove godine i izabrati nova vlada koja, naglasio je, neće imati 100 dana nego će u vrlo kratkom roku od 20-ak dana morati pripremiti prve prioritete i kroz Sabor početi donositi odluke.

Nezavisni kandidat Kukuriku koalicije Josip Kregar, koji je na četvrtom mjestu u 1. izbornoj jedinici, rezultat izlaznih anketa smatra izvanrednim jer, istaknuo je, nitko nije mogao očekivati da će razlika između Kukuriku i HDZ-a biti tako uvjerljiva.

Ovako velika saborska većina, rekao je Kregar, omogućava dublje i jače promjene u državi, a upitan čemu Kukuriku koalicija duguje ovakav uspjeh, bitnim drži tri čimbenika.

Ovi su izbori, ustvrdio je, prije svega bili glasovanje protiv, prije njihova održavanja sastavljena je jaka koalicija čime je izbjegnuto dogovaranje nakon izbora, a svi u Hrvatskoj, ocijenio je, svjedoče koliko su građani željni promjene vlasti.

"To je odlučilo izbore, a ne propaganda i plakati", zaključio je Kregar.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 05.12.11. 06:18

Nazdravlje vam rane kukurikovci, ali vam ne bi bio u kozi, jer preuzimate drzavu nakom pustsenja drzave i osiromasenja gradjana. Osim ostalog, necivilizirani i prostacki HDZ nece biti uljudbena oporba, nego ljuti neprijatelj koji ce vam podmetati nogu na svakom koraku. Sjetite se Rive, vezivanja lancima i branja kestenova...Zivi bili pa vidili.
Mozda bude bolje jedino tako sto ce HDZ shvatiti da ga guska Jaca vuce u provaliju i da je dobrim dijelom sama kriva za ovaj debakl, te da na celo stranke dodje do promjena.


registracija
30/11/11

övö, 05.12.11. 07:01

Mislim Cacicu da bi trebao malo porazmisliti o svojoj izjavi i o fotelji koju vec vjerojatno isprobavas s osmjehom na licu.
Nisi ti za potpredsjednika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika