07.12.2011. / 13:33

Autor: Hina

Janković nastavlja razgovore za sastavljanje vlade

Najvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković nastavlja preliminarne razgovore o svojoj budućoj koalicijskoj vladi te je u utorak razgovarao s s predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem, a za popodne je najavljen sastanak s Gregorom Virantom, predsjednikom Građanske liste, u nastojanju da njegova buduća vlada bude "šira" i uključi novu stranku desnog centra.

Zoran JankovićZoran JankovićNajvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković nastavlja preliminarne razgovore o svojoj budućoj koalicijskoj vladi te je u utorak razgovarao s s predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem, a za popodne je najavljen sastanak s Gregorom Virantom, predsjednikom Građanske liste, u nastojanju da njegova buduća vlada bude "šira" i uključi novu stranku desnog centra.

Janković je već u ponedjeljak o ulasku u koalicijsku vladu preliminarno razgovarao s predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Borutom Pahorom.

Nakon Jankovićeva sastanka sa Erjavcem iz stranke umirovljenika, koja se protivi radikalnoj mirovinskoj reformi, priopćeno je da postoji mogućnost usklađivanja stajališta s Jankovićem i suradnje u budućoj vladi.

Mnoge je, međutim, iznenadilo stajalište Boruta Pahora koji nije "zatvorio vrata" ulasku svoje stranke u vladu, ali je upozorio na "autokratski" način vođenja poslova koji je navodno karakterističan za nekadašnjeg direktora Mercatora Jankovića, od kojega Slovenci očekuju da će kao "krizni menadžer" voditi državu iduće četiri godine.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji je energično podupro Jankovićevu kandidaturu prije izbora, u srijedu je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" izjavio da Pahorovi socijaldemokrati ne mogu "oprati ruke" i ostati u oporbi u situaciji u kojoj Slovenija treba što prije dobiti vladu s punim ovlastima.

Janković je nakon izborne pobjede u nedjelju najavio ozbiljne razgovore za stvaranje što šire koalicije i otvorenost za razgovore sa svim strankama, kako bi dobio stabilnu vladu, pri čemu nije realistično jedino povezivanje sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše i strankom Nova Slovenija (NSI).

Više je slovenskih komentatora zadnjih dana međutim upozorilo da Janković pregovorima o sastavljanju nove vlade mora pristupiti strpljivo i da mu u tome možda može smetati nedostatak političkog iskustva.

Tako Jankovića, primjerice, upozoravaju da na državnoj razini ni kao premijer neće moći vladati na način na koji mu je to uspijevalo kao gradonačelniku Ljubljane, gdje je imao dvotrećinsku većinu u gradskom vijeću, a niti kao neprikosnoveni direktor u Mercatoru.

Svoj odnos prema donošenju odluka Janković je u jednom od svojih zadnjih intervjua pred izbore ilustrirao tvrdnjom da je u ekipama koje je vodio vrijedilo pravilo da demokratska rasprava teče dok se ne sudionici ne usuglase o odluci, nakon koje više nema "nikakve rasprave". Pahor je u utorak, naglašavajući razlike između njega i Jankovića na osobnoj razini, rekao da je taj stil u vrijeme krize pogrešan iako je Janković upravo zbog te osobine dobio većinsku potporu birača.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika