08.12.2011. / 11:19

Autor: Bojana Križić

Meritas: povodom koncerta u Tvornici kulture

Osjećamo istu strast prema onome što radimo kao i prije 14 godina

"Imamo novog član benda na gitari, Ivana Božanića, a pridružio nam se i novi basista Mario Rašić, uz Tina Ostreša i Zdeslava Klarića koji su sa nama već sedam godina. Svima nama ovo je lijepo osveženje, moram priznati da baš guštamo", kažu cure iz Meritasa.

Večeras u Tvornici kulture nastupaju Meri Valo i Anita Jaman, poznate pod imenom Meritas koje su se nedavno vratile iz Australije gdje su nastupile u sklopu festivala CrOz. Tim smo povodom razgovarali s popularnim pjevačicama.

EXTRA: Za Zagrepčane ste pripremili klupski koncert u Tvornici kulture. Što publika može očekivati?

Anita: Prije nekoliko godina smo održale koncert u Aquarius klubu i drago nam je da smo dobili priliku nasupati u jednom novom prostoru u Zagrebu, zapravo nam je drago da se na taj način oživljava i širi klupska scena koja podržava koncerte. Proširile smo bend, a sa time dobile i širi, čvršći zvuk, nešto između našeg unplugged zvuka i prijašnjeg zvuka sa produciranih albuma. Radi se o novom članu na gitari Ivanu Božaniću, a pridružio nam se i novi basista Mario Rašić, uz Tina Ostreša i Zdeslava Klarića koji su sa nama već sedam godina. Svima nama ovo je lijepo osveženje, moram priznati da baš guštamo.

EXTRA: U Tvornici ste već nastupili 2007. godine. Kakva vam sjećanja priziva taj koncert?

Meri: Zapravo je Tvornica bila 10. rođendan našeg benda i promocija albuma Meritas unplugged koji je snimljen u Ljubljani u studiju. Na taj dan je objavljeno to izdanje, prikazana izložba slika mladih budućih akademskih slikara koji su oslikali 10 naših pjesama, njihovo viđenje naše glazbe, sve skupa prekrasno sjećanje, odlična publika, jednistvena atmosfera, pravo rođendansko slavlje.

EXTRA: Možete li se prisjetiti svog prvog koncerta?

Meri: Prvi koncert u Zagrebu je bio u Pauku, ali ne sjećam se više točno koje godine, uglavnom prošlo je dosta vremena od tada, ali se rado sjećamo i tih početaka.

EXTRA: S Jelenom Radan surađivali ste na koncertnoj turneji “When tomorow comes” i bili na turneji po SAD-u. Kad usporediti Australiju i SAD, gdje biste radije živjele i radile?

Anita: Osobno me je Amerika više inspirirala, tako mi se učinila velika, puna glazbe, umjetnosti i mogućnosti da se umjetnik razvija. Istodobno te uhvati malo i strah te veličine, jer ti se čini da te u jednom trenutku može i progutati. U Australiji me fascinirala priroda, ljudi koji su opušteni, osjećaju se sigurni i nisam osjetila napetost ni frustraciju. Imaju odlične tonce i tretman na prozornici!

EXTRA: Obje ste vezane uz Njemačku. Jeste li ikada požalile što ste se odlučile za karijeru u Hrvatskoj? Tamo je tržište ipak veće...

Meri: Prepustile smo se situacijama i trenucima koji su nam se učinili posebnim i ispravnim za to što smo htjele u danom momentu ostvariti. Ništa od toga nije odluka koja zatvara mogućnosti koje su nam prirodno okruženje jer smo odrasle u dvije kulture. Njemačka je isto tako vrlo prisutna u našim životima, uz Hrvatsku nas, ako se promatra naša biografija, veže puno konkretnih glazbenih postignuća, divnih suradnji i bilo bi lijepo da se to u budućnosti desi i u zemlji u kojoj smo odrasle.

EXTRA: Od početka “Meritasa” prošlo je 14 godina. Kad pogledate unatrag, koliko ste se promijenile?

Anita: Volimo zrelost koju sada imamo u stvarnju i u pristupu, i tu neku lijepu opuštenost. Osjećamo istu strast prema onome što radimo, kao na početku, to nas veseli i uživamo u tome. Nadam se da smo i u očima naše publike napredovale, razvijale se glazbeno i da isčekuju naš novi album sa nestrpljenjem, kao i mi.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika