10.12.2011. / 12:32

Autor: Hina , Nacional.hr

Igra & krupni kriminal

Hrvatska nogometna ljiga

Širiću i Djedoviću danas je na zagrebačkome Županijskom sudu određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Tjednik Nacional još je 2007. godine analizirao lik i djelo Željka Širića, ali i nekoliko njegovih najbližih suradnika, te njegov izrazito prisni odnos sa Zdravkom Mamićem

Željko Širić (Pixsell)Željko Širić (Pixsell)Protiv dopredsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) i bivšeg nogometnog suca Željka Širića te predsjednika Sudačke komisije Stjepana Djedovića koji su jučer uhićeni zbog namještanja utakmica Hrvatske nogometne lige vodi se istraga zbog sumnja da su počinili kaznena djela primanja mita i protuzakonitog posredovanja, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

U službenom USKOK-ovom priopćenju ne navode se imena nogometnih dužnosnika, kao ni naziv kluba od čijeg su dužnosnika tražili mito kako bi im osigurali pošteno suđenje.

No, neslužbeno se doznaje da je riječ o nogometnom klubu Hajduk čiji je visoki dužnosnik odigrao ulogu USKOK-ovog pouzdanika.

USKOK u priopćenju navodi da su dvojica okrivljenika "zajedno i sukladno prethodnom dogovoru" od kolovoza do prosinca 2011. u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu zatražili da im se preda iznos od 95 tisuća eura.

"Nakon što je odgovorna osoba nogometnog kluba odbila dati traženi novac, uz obrazloženje kako ga ne može isplatiti jer u klubu nema 'crnih fondova', prvookrivljenik je od njega zatražio da mu do Božića 2011. preda iznos od 20.000 do 30.000 eura, a on će klubu zauzvrat, koristeći se navedenim funkcijama i zajedno sa 'svojim ljudima', u nastavku nogometnog prvenstva osigurati pošteno suđenje", navode u USKOK-u.

Okrivljenici su u konačnici uhićeni 8. prosinca nakon što su od odgovorne osobe kluba preuzeli 30.000 eura.

Širiću i Djedoviću danas je na zagrebačkome Županijskom sudu određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Širićev odvjetnik Krešimir Vilajtović novinarima je izjavio da se u ovom slučaju radi o "jednoj velikoj podvali". No, USKOK-ov je tužitelj Tonči Petković takve tvrdnje odbacio ističući da su svi dokazi pribavljeni zakonito.

Tjednik Nacional još je 2007. godine analizirao profesionalnu biografiju Željka Širića, ali i nekoliko njegovih najbližih suradnika, te njegov izrazito prisni odnos sa Zdravkom Mamićem. Povod tom tekstu bile su dvije tada uzastopne sezone Prve HNL, koje je novinar Nacionala analizirao kako bi istražio da li je odnos tadašnjeg dopredsjednika Dinama sa sudačkom organizacijom određivao rezultate zagrebačkog kluba. Tekst je objavljen pod naslovom 'Mamić i Širić odlučuju o nogometnom prvaku'

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 10.12.11. 14:07

Idemo sad po markonija, maminja, srtebrinja i ostalu bandu.


registracija
27/11/11

Culex, 10.12.11. 15:07

Zaista je za ne povjerovat kako smo mi ljudi pretvoreni u "hitro i brzo" konzumente nogometnih delicija.Ajmo se vratiti malo u 89, 90. i rane devedesete godine.Pogledajmo rođenje tzv. osječkog klana ,navodno pri HNS-u.Pročitajmo naslovnice SN,Glasa Slavonije i crne kronike VL-a. Nema tu puno nogometa.Ima kriminala ,korupcije i spinova svih fela.Neki od nogometnih faca su odsjeli u osječkom istražnom bajbuku.Nešto vrlo slično današnjim događajima,..eeej moj lega.Ne znam samo o kakvom se to osječkom klanu radilo onda a još manje sad.Tamo su bili sami kederi a kapitalci puno uzvodnije.Zna se ,zar ne!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika