Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Vojislav Mazzocco

Dvorske igre

Mandatar na Pantovčaku

Predsjednik Ivo Josipović nije samo bio ključna osoba oko odluke za ministra obrane, nego je i zagovarao Orsata Miljenića za ministra pravosuđa

Mirando Mrsić nadao se postati ministar obrane, ali Milanović to nije htio jer bi bio preblizu Josipoviću 
Mirando Mrsić nadao se postati ministar obrane, ali Milanović to nije htio jer bi bio preblizu Josipoviću "Mirando, bi li mogao nazvati Ivu da ne radi probleme oko mog imenovanja", tvrdim sinjskim izgovorom molio je Ante Kotromanović proteklog petka Miranda Mrsića da urgira kod predsjednika Republike. Molbu je uputio čovjeku koji je već odavno bio potpuno siguran da će biti ministar obrane, ali je Kotromanović iznenada zauzeo njegovo mjesto. Zbunjeni Mrsić mu je, navodno, nešto neodređeno odgovorio još uvijek u šoku zbog načina na koji je saznao da u novoj vladi neće voditi Ministarstvo obrane. Doznao je to od novinara.


Zoran Milanović toliko se, čini se, zanio u tvrdnje da se u Kukuriku koaliciji nije razgovaralo o podjeli dužnosti da je zaboravio obavijestiti i ljude na koje računa, ali i one koji su vjerovali da će dobiti neki resor, ali su ispali iz kadrovske križaljke. Zbog toga je prošlog četvrtka dolazilo i do komičnih situacija koje bi mandatara, a uskoro i premijera trebale naučiti, ako mu to znanje ikada više bude trebalo, da se o podjeli posla ne razgovara tek nakon izbora. Dobro upućeni izvor iz SDP-a u četvrtak je neslužbeno u javnost pustio imena najvećeg dijela budućih ministara pa je tako naveo i da će Mirando Mrsić biti ministar branitelja. No Mrsić je taj zadatak glatko odbio čim je od novinara doznao što mu se sprema. Jednako tako Zvonimir Mršić je odbio biti ministar zadužen za rad i mirovine. U centrali SDP-a oglasila se sirena za uzbunu jer su novinske rotacije već tiskale imena članova njegove vlade prema tvrdnjama izvora toliko pouzdanog kao da je sam sastavljao Vladu premijera Milanovića. Na brzinu je trebalo nagovoriti Predraga Matića Freda da preuzme Ministarstvo branitelja, a Mrsića da se uhvati u koštac s radom i mirovinama. Milanoviću su za nagovaranje trebala 24 sata.

No sve to samo je površinski sloj drame koja se navodno odvijala oko slaganja popisa novih stanovnika Banskih dvora. Nije se radilo samo o Mirandu Mrsiću, Anti Kotromanoviću i Predragu Matiću. U igru je bilo upleteno puno više imena, a jednu od ključnih uloga u sastavljanju nove vlade navodno je odigrao predsjednik Josipović. Dva su razloga zašto Mrsić nije postao ministar obrane. Prvi, najmanje važan, jest to što ugledni liječnik ne razlikuje pištolj od puške, mašingevera, maljutke, višecijevnog bacača raketa ili bilo kojeg drugog oružja - kako je nekoliko puta ustvrdio Milanović koji se, nota bene, od vojničke naobrazbe može pohvaliti samo s 45 dana slavnog vojevanja u diplomatskoj misiji po Nagorno Karabahu. Drugi, puno važniji, jest to što je Milanović sumnjao u Mrsićevu lojalnost i smetao mu je njegov blizak odnos s predsjednikom Josipovićem. Javna je, uostalom, tajna da se Mrsić želio uhvatiti u koštac s vojnim problemima jer mu na tom mjestu Milanović ne bi bio jedini šef, za mnogo što se pita i predsjednika Republike. Milanović je zato i pokušao rošadu koja mu je samo djelomice uspjela. Isti razlozi koji su govorili protiv Mrsića išli su u prilog Kotromanoviću. U njegovu odanost nema razloga sumnjati, iako je dosad barem jedanput promijenio političku kabanicu. Jako dobro poznaje oružje dugih i kratkih cijevi, pa mu se ne može dogoditi, naročito otkako je puno vremena proveo u Americi učeći engleski, da poviče "agónj!" kad treba vikati "all clear!".

Upravo u intenzivnom boravku u Americi, odakle se vratio kao oduševljeni zagovornik kupnje američkih borbenih aviona, upućeniji izvori vide razlog zašto je Kotromanović postao ministar obrane. On je prilično nedavno završio i fakultet, diplomirao je novinarstvo na političkim znanostima, što, bez namjere da uvrijedimo sve one koji su znanje stjecali na toj časnoj ustanovi, i nije neka preporuka za upravljanje sustavom koji grca u problemima. Predsjednik Josipović više je puta isticao da najvažnije položaje moraju zauzeti iznimno obrazovani ljudi. Otud i Kotromanovićeva molba za urgiranje na Pantovčaku. Predsjednik Republike o imenovanju ministra obrane daje, doduše neobvezujuće, mišljenje, ali ne bi lijepo odjeknulo da se predsjednik protivi nekom ministru već na početku vladavine Kukuriku koalicije. Prema našim izvorima, Kotromanović se nije trebao bojati kakvo će mišljenje Josipović dati.

Tvrde da je predsjednik jednostavno "zaboravio" na dogovor da će podržati Mrsića, šefa svoje predizborne kampanje kojemu je nudio i mjesto predstojnika Ureda predsjednika, za ministra obrane u zamjenu za imenovanje Orsata Miljenića za ministra pravosuđa.
Miljenić, šef Ureda za suradnju s Haaškim sudom u vrijeme Račanove vlade, a poslije odvjetnik i pravni savjetnik Josipovićeve predizborne kampanje koji, slično kao i Mrsić, nije želio s aktualnim predsjednikom na Pantovčak, napravio je Josipoviću uslugu koju mu ovaj nije mogao zaboraviti. Naši izvori tvrde da je Miljenić odigrao ključnu ulogu, kao član Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije, u uhljebljenju Josipovićeve prijateljice Sande Vojković Smiljanić na mjestu ravnateljice glazbene proizvodnje HRT-a. S tom muzikologinjom Josipović je blizak još iz vremena kad je vodila Cantus, glazbenog nakladnika Hrvatskog društva skladatelja, a iznimno je blizak i s njenim bratom Markom Vojkovićem. S potonjim je Josipović poslovno surađivao, a preko njega je povezan i s Adriaticom.net te tvrtkom Emporium u kojoj se oplođivao novac Hrvatskog društva skladatelja. Uslugu prijateljevoj sestri Josipović nije mogao zaboraviti pa je Miljenić postao ministar pravosuđa.

Iz Josipovićeva kabineta u izvršnu vlast je, osim već spomenutog vukovarskog veterana Predraga Matića, trebao otići i Zlatko Gareljić, predsjednikov savjetnik za obranu. On je trebao biti pomoćnik Anti Kotromanoviću i s njim dijeliti svoja znanja o Sjevernoatlantskom savezu, no to se čini se neće dogoditi. Vesni Pusić će se zato u Ministarstvu vanjskih poslova pridružiti Joško Klisović, koji je na Pantovčaku bio predstojnik Ureda predsjednika. Na to je mjesto došao, tvrdilo se prije dvije godine, zato što je iznimno sposoban, a ne zato što je slučajno vjenčani kum Zorana Milanovića. Čak i u slučaju da je to istina don Ivo, kako ga šaleći se nazivaju u glazbeničkim krugovima, i to je ime zabilježio u bilježnicu usluga koje mu Milanović duguje.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika