13.12.2011. / 17:10

Autor: Nacional.hr

Svjetska banka:

2012. nova recesija u RH

"Bitno je da Hrvatska brzo krene naprijed s provedbom fiskalne prilagodbe javne potrošnje kako bi se umanjili rizici refinanciranja i zaštitio kreditni rejting", rekla je Madžarević-Šujser

IlustracijaIlustracijaHrvatska ekonomija će ponovno ući u recesiju u 2012. godini, stoji u najnovijem izvješću Svjetske banke, čiji zagrebački ured predviđa da će hrvatski BDP iduće godine pasti oko 1 posto.

Kako navodi Svjetska banka u redovitom izvješću "World Bank EU10 + Croatia" za prosinac 2011., protekla godina nije prošla u skladu s očekivanjima, a naredna će biti još bolnija, budući da se radi o gospodarstvu koje je strogo povezano s Europskom unijom. Svjetska banka podsjeća i kako se gospodarski rast usporava u cijeloj Europi, te da recesija prijeti čitavoj regiji.

"Usporavanje rasta izvoza, slab rast kredita, niska ulaganja i velika stopa nezaposlenosti uzrokovali su spor oporavak Hrvatske ove godine i vjerojatno recesiju u 2012.", rekla je viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević-Šujster, koja također predviđa da će proračunski deficit RH vjerojatno morati biti povećan i treću godinu uzastopno.

Osvrćući se na posljednje izvješće Svjetske banke, Bloomberg u svom tekstu podsjeća kako je Hrvatskoj trebalo više vremena od susjednih zemalja da se izvuče iz dvogodišnje recesije. "Inozemna izravna ulaganja pala su na 583 milijuna dolara u 2010. za razliku od 6 milijarda dolara u 2008., dok vladi tek predstoji razdoblje u kojem će trebati ojačati tržište rada i "poslovno okruženje", citira Bloomberg ocjene Europske komisije, izrečene 12. listopada.

"Bitno je da Hrvatska brzo krene naprijed s provedbom fiskalne prilagodbe javne potrošnje kako bi se umanjili rizici refinanciranja i zaštitio kreditni rejting", rekla je Madžarević-Šujser.

Svjetska banka zapravo sugerira da je potrebno rezanje javne potrošnje, počevši od broja zaposlenih u javnom sektoru, povlaštenih mirovina te nekih socijalnih povlastica.

Hongjoo Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, tvrdi međutim kako to ne znači da su rezovi potrebni u svim aspektima državnog djelovanja, odnosno da Svjetska banka ne poziva na udar na socijalu.

"Potrebno je bolje usmjeravanje kako bi se osiguralo da dragocjena javna sredstva dođu do onih kojima su najpotrebnija", kaže Hahm.

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 13.12.11. 18:56

eto municije za oporbeni HDZ. Porast nezaposlenih, kresanje budžeta za zdravstvo i školstvo, recesija, itd. I za sve to će biti kriva nova vlada.


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.11. 21:39

Ovi u Svjetskoj banci su očito drijemali zadnjih 10-ak dana te previdjeli da se u Hrvatskoj dogodio prevrat vlasti.

Dolaze veličanstveni kukurikavci sa Radimirom Čačićem i Gordanom Marasom. Kad ta ekipa zasuče rukave ne gine nam turskih 9% rasta BDP-a. A ukoliko se plan 21 izjalovi, uvijek je dežurni krivac Tuđman, koji će popiti sve zasluge za neuspjeh!

Slijedi nam kukanje 2-3 godine protiv ostavštine prethodne vlade kao da su preuzeli vladu Mozambika a ne zemlje u kojoj tvrde da plaćaju i sami poreze!


registracija
30/11/10

jato, 13.12.11. 22:31

Uskoro nova himna; Ustani Bane Hrvatska te zove zove, ustani Bane Jelačiću........
Ili ; spustila se gusta magla....


registracija
30/9/09

davor12345, 13.12.11. 22:53

Jeba te, ja san cili život živija i živin u recesiji, samo nisan zna da se to tako zove...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika