16.12.2011. / 19:44

Autor: Hina

EU i MMF prekinuli razgovore s Mađarskom zbog banke

EU i MMF su u petak, kako bi na mađarsku vladu izvršili pritisak da promijeni prijeporni prijedlog zakona o središnjoj banci, prekinuli neslužbene razgovore s Mađarskom o financijskoj pomoći.

Viktor OrbanViktor OrbanEU i MMF su u petak, kako bi na mađarsku vladu izvršili pritisak da promijeni prijeporni prijedlog zakona o središnjoj banci, prekinuli neslužbene razgovore s Mađarskom o financijskoj pomoći.

Mađarska vlada desnog centra, koja je prekinula veze s međunarodnim zajmodavcima 2010. i provodila neubičajene politike za jačanje gospodarstva, u studenom je neočekivano izjavila da će u krizi eurozone, koja pritišće i mađarsko tržište, ponovno početi razgovore s MMF-om i EU-om.

Glavni mađarski pregovarač s MMF-om rekao je nakon prekida razgovora da ih je vlada spremna nastaviti te da ugrađuje prijedloge Europske središnje banke u novi zakon o bankama, za koji kritičari tvrde da će u svom sadašnjem obliku potkopati neovisnost mađarske središnje banke.

Vlada premijera Viktora Orbana iznijela je u srijedu prijedlog izmjene zakona po kojemu bi se središnja banka (MNB) pripojila agenciji za nadzor novčarskih ustanova (PSZAF) koja je u nadležnosti vlade, a vode je ljudi bliski Orbanu.

Međunarodni monetarni fond izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog planova mađarske vlade da ograniči neovisnost svoje središnje banke. Mađarska je u studenome zatražila pozajmicu od MMF-a, o čemu su u utorak u Budimpešti počeli pretpregovori. Državni tajnik blizak premijeru Mihaly Varga rekao je u utorak da vlada kani zatražiti novčanu pomoć MMF-a od 15 do 20 milijarda dolara.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika