15.06.2012. / 13:34

Autor: Hina

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom, rekao je za državni radio MR1 u petak.

Viktor OrbanViktor OrbanPredsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom, rekao je za državni radio MR1 u petak.

"Bitno pitanje u dvije slijedeće godine bit će široka rasprava o ulasku Mađarske u eurozonu, gdje jača centralizacija", rekao je predsjednik mađarske vlade u tjednom razgovoru za MR1.

"Ta centralizacija snažno ograničava nacionalnu neovisnost i suverenost", dodao je.

"Neću skrivati svoje mišljenje: vlada vjeruje u Europu naroda, a ne u ideju europskog carstva", istaknuo je.

Ako Europa želi izaći iz krize mora ponovno steći nadzor nad financijskim tržištima, kazao je, ne naznačivši kako će to učiniti.

Izjave Viktora Orbana, kojemu mandat istječe 2014., dolaze nakon izjava njegova ministra gospodarstva Gyorgyja Matolcsyja koji je otvoreno kritizirao EU i također se zauzeo za Europu naroda.

Mađarska se u prigodi ulaska u Uniju 2004. obvezala, kao i druge nove članice, da će se priključiti eurozoni čim ispuni nužne gospodarske uvjete. Analitičari ocjenjuju da bi se to moglo dogoditi 2019.- 2020.

Zemlja je više puta u zadnje vrijeme kritizirala Europu, premda joj treba oko 15 milijarda eura pomoći EU-a i MMF-a kako bi na tržištima obveznica ponovo mogla posuđivati uz podnošljive kamate.

Orban je sredinom ožujka napao "europske birokrate" optuživši ih da ugrožavaju državni suverenitet i usporedio EU s bivšim SSSR-om.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika