21.12.2011. / 10:55

Autor: Deutsche Welle

DW o Siriji

Početak smirivanja - ili obična varka?

Ovog četvrtka (22.12.) bi u Siriju trebali stići prvi promatrači Arapske lige. Već je i to ustupak na koji je Assad nevoljko pristao, ali je ipak pitanje, hoće li to zaustaviti ubijanje i nasilje u Siriji.

ArhivaArhivaVeć i dosadašnja bilanca obračuna sirijskog vlastodršca sa svojim narodom je zastrašujuća: prema procjenama Ujedinjenih naroda, od prvih prosvjeda i "Dana dostojanstva" u ožujku ove godine, u Siriji je izgubilo živote najmanje pet tisuća osoba i mnogi su potražili utočište u inozemstvu. Nakon čitavog niza prosvjeda i inicijativa, tek ovog ponedjeljka (20.12.) je sirijski doministar vanjskih poslova Faisal el Makdad potpisao u sjedištu Arapske lige protokol o zaštiti civila i o dopuštenju promatračima ove arapske organizacije da dođu u Siriju.

Ova organizacija je bila odlučna prve promatrače poslati što prije, isprva se planiralo doći već ove srijede, ali je konačno zamjenik tajnika Arapske lige Ahmed Ben Heli objavio kako prva skupina u Siriju stiže u četvrtak. Nju će voditi drugi zamjenik tajnika Lige Samir Seif El Jasal i sadržavat će promatrače za sigurnost, pravo i državnu upravu. Kasnije će doći i stručnjaci za ljudska prava, a kako je objavljeno u Kairu, promatračku misiju će zapravo voditi general Mohamed Ahmed Mustafa el Dabi. On je bivši direktor vojne tajne službe Sudana i državni tajnik te zemlje zadužen za sigurnost.

Svima je već dosta nasilja

Ova promatračka misija je dio kriznog plana Arapske lige koji bi, u konačnici, trebao obustaviti nasilje u Siriji i pokušati naći mirno rješenje sukoba. Da će to biti teško, potvrđuju i rijetke izjave sirijskog vođe Assada koji, usprkos tomu što se borbe i dalje vode, uporno tvrdi kako se radi tek o "ekstremistima" koji prosvjeduju i u nedavnom razgovoru pred kamerama, još jednom zanijekao kako je ikad naredio ubojstvo, sada već na tisuće prosvjednika.

S druge strane, i arapskim zemljama je već dojadilo slušati izlike iz Damaska. Tako su i ovog utorka zemlje Arapskog zaljeva u Rijadu Siriju jasno pozvale da "smjesta zaustavi svoju ubilačku mašineriju", kao i da "zaustavi krvoproliće, obustavi sve vojne akcije i oslobodi sve zatočenike kao prvi korak u provedbi protokola" Arapske lige. Po potpisanom sporazumu Damask se obvezao i na potpuno povlačenje svih vojnih snaga iz sela i gradova. Okršaj se sve više vodi i između sirijske vojske i vojnika kojima je svega dosta i žele pobjeći. Tako je i ovog utorka, u okršaju snaga lojalnih vladi s bjeguncima u uniformama, ubijeno najmanje stotinu dezertera.

Autor: A. Šubić / ap, dpa

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika