28.12.2011. / 13:54

Autor: Nacional.hr

Udruga poslodavac: Smanjenje PDV-a u turizmu osnovni preduvjet daljnjeg razvoja

Smanjenjem PDV-a u turizmu stvorit će se preduvjeti za ostvarenje značajno većih prihoda od turizma u budućem razdoblju

Kristian ŠustarKristian ŠustarUdruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske pozdravlja najave nove hrvatske Vade o smanjenju stope PDV-a u turizmu jer je to veliki korak prema jačanju konkurentnosti i razvoju nacionalnog turizma, stoji u priopćenju iz Udruge. Već duže vrijeme hotelijeri zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu jer je to osnovni preduvjet za nove investicije koje su nužne za daljnji razvoj hrvatskog turizma.

Hrvatski je turizam suočen ne samo s globalnom krizom i borbom za opstanak, nego i sa suštinskim pitanjima kako ostvariti globalnu konkurentnost i osigurati sredstva za nove investicije kako se ne bi još više zaostalo u odnosu na zemlje iz okruženja.

„Uslijed prevladavajućeg modela sezonskog turizma i nestimulativnih uvjeta u okruženju, hotelijerstvo i prije početka globalne recesije trajno bilježi slabe poslovne rezultate i na razini sektora iz godine u godinu ostvaruje neto gubitak. S obzirom da su iscrpljene sve interne mogućnosti turističkog sektora za rast i razvoj, neophodno je da se država strateški odredi prema turizmu putem novog pozicioniranja u nacionalnoj ekonomiji i pritom postavi novi makroekonomski okvir koji će omogućiti veću efikasnost i jačanje hrvatskog turizma u regiji i na svjetskom turističkom tržištu", izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kristian Šustar.

Smanjenjem PDV-a u turizmu stvorit će se preduvjeti za ostvarenje značajno većih prihoda od turizma u budućem razdoblju, što je od vitalnog interesa za razvoj cjelokupnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika