29.12.2011. / 12:31

Autor: Hina

Sjeverna Koreja proglasila Kim Jong-Una "vrhovnim vođom"

Sjeverna Koreja proglasila je u četvrtak Kim Jong-Una, sina i nasljednika preminulog Kim Jong-Ila, "vrhovnim vođom" Radničke partije, vojske i naroda, javlja agencija France Presse s goleme vojne proslave organizirane posljednjeg, trinaestog dana žalovanja za prethodnikom, koji je preminuo 17. prosinca,.

Kim Jong UnKim Jong UnSjeverna Koreja proglasila je u četvrtak Kim Jong-Una, sina i nasljednika preminulog Kim Jong-Ila, "vrhovnim vođom" Radničke partije, vojske i naroda, javlja agencija France Presse s goleme vojne proslave organizirane posljednjeg, trinaestog dana žalovanja za prethodnikom, koji je preminuo 17. prosinca,.

"Poštovani drug Kim Jong-Un je vrhovni vođa naše partije, vojske i naroda, koji je naslijedio inteligenciju, zapovjednu sposobnost, karakter, moral i hrabrost Kim Jong-Ila", kazao je visoki dužnosnik Kim Yong-Nam pred skupom od 100.000 vojnika i civila ispred Velike narodne knjižnice i čitaonice u središtu Pjongjanga.

Na balkonu Velike narodne knjižnice i čitaonice uz Kim Jong-Una bili su visoki vojni dužnosnici, poput generala Ri Yong-hoa i ministra obrane Kim Yong-chuna, ali i njegov ujak Jang Song-thaek te Kim Jong-Ilova mlađa sestra Kim Kjong-Hui, za koju se očekuje da će biti glavna starateljica svojem nećaku.

Za 65-godišnjeg Janga se vjeruje, kako prenosi Reuters, da će biti regent koji će predvoditi izabranu skupinu dužnosnika za vođenje zemlje. Mladi Kim je ozbiljno i nepomično pratio ceremoniju na koju su s obje strane rijeke Teadong pohrlili građani da bi na minus 10 stupnjeva Celzija odali posljednju počast preminulom vođi i pozdravili novog vladara.

Skup na trgu Kim Il-Sunga završen je počasnom topničkom paljbom, trominutnom šutnjom te oglašavanjem brodskih i željezničkih sirena, što je ujedno bio i kraj 13-dnevne nacionalne žalosti.

Kim Jong-Un, koji je u kasnim dvadesetim godinama i o kojem se malo zna, smatra se, osobito u inozemstvu, nedovoljno iskusnim za vođenje te izolirane zemlje, međunarodno poznate po spornom nuklearnom programu, velikom siromaštvu i napetim odnosima sa susjedima. Sjeverna Koreja je dosad izvela dva nuklearna pokusa, a SAD smatra da bi ta zemlja za godinu do dvije mogla proizvesti funkcionalni nuklearni projektil, nakon što proizvede dovoljno obogaćenog urana.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika