30.12.2011. / 18:28

Autor: Deutsche Welle

Dogovor iz čiste potrebe

Njemački mediji pišu o Bosni i Hercegovini. Politički predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba, gotovo 15 mjeseci nakon izbora, konačno su se dogovorili o formiranju Vijeća ministara.

Milorad Dodik i Dragan ČovićMilorad Dodik i Dragan Čović"Politički teška 2011. godina u Bosni i Hercegovini se ipak završava sa donekle dobrom viješću", piše pod naslovom „Nova vlada u Sarajevu" njemački list Süddeutsche Zeitung. List ističe da su se „od listopada 2010. visokorangirani diplomati, posebni izaslanici i zapadni protektori stacionirani u Sarajevu uzaludno trudili da političke stranke tri entiteta - Bošnjake, Srbe i Hrvate - konačno pokrenu na formiranje nove vlade". Süddeutsche Zeitung piše „da, prije svih, predstavnici bosanskih Srba i Hrvata nisu imali interes da se formira vlada. Popustili su tek u trenutku kada se ta visokozadužena zemlja našla pred financijskim kolapsom i kada su ispunjene želje svake od tri nacionalne stranke o ministarskim pozicijama. Tako će Srbi u novom Vijeću ministara biti nadležni za financije, vanjsku trgovinu i ekonomiju. Bošnjaci će preuzeti tri važna resora vanjske politike, obrane i transporta dok će Hrvat biti novi premijer. Prema navodima medija u Sarajevu, novi premijer bi mogao biti Vjekoslav Bevanda, inače financijski stručnjak i član HDZ-a. Jedina multietnička snaga za kabinetskim stolom je - kako piše Süddeutsche Zeitung - Socijaldemokratska partija Zlatka Lagumdžije - koji će najvjerovatnije biti novi ministar vanjskih poslova".

BiH plaća visoku cijenu

"Podjela vlasti između predstavnika entiteta Bosne i Hercegovine predviđena je Mirovnim sporazumom iz Daytona. Od 1995. godine u BiH doduše vlada mir, ali ta zemlja zbog toga plaća visoku cijenu. Javni život je zacementiran prema etničkim proporcijama. Stručna kvalifikacija se ne uzima u obzir, već nacionalna pripadnost. Zahvaljući Dejtonskom mirovnom sporazumu stvoren je državni aparat sa 13 predstavnika vlada i predimenzioniranim upravama koje zemlju godišnje koštaju gotovo 70 posto od cjelokupnog bruto društvenog proizvoda. Integracijski proces u sklopu približavanja BiH Europskoj uniji je u zastoju. Diplomati Europske unije smatraju da je hitno neophodna reforma ustava. Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini trenutno iznosi gotovo 30 posto, a zbog unutarnjo-političkog zatišja u zemlji izostale su i strane investicije", piše minhenski dnevnik Süddeutsche Zeitung.

Ustav se mora mijenjati

I njemački list 'Tagezeitung' (TAZ) u svom online izdanju, piše o dogovoru kojeg su u BiH postigli predstavnici vodećih stranaka u toj zemlji. Pod naslovom „Dogovor iz čiste potrebe", list donosi opširan tekst o 'konačnom' dogovoru o formiranju vlade i ističe da je on postignut u posljednji čas, jer zemlji od 1. siječnja 2012. zbog neusvajanja budžeta prijeti financijski kolaps.

"Tako su predstavnici stranaka, koji su do tada blokirali bilo kakav napredak u pregovorima, u posljednjem trenutku djelovali i to iz vlastitog interesa. Dva sata prije dogovora, stigla je vijest da je Vrhovni sud Republike Srpske obustavio postupak protiv predsjednika tog entiteta Milorada Dodika i šest njegovih suradnika, koji su optuženi za korupciju. Već duže vremena se u BiH, iza kulisa, čuju glasine o tome da je to bio jedan od glavnih Dodikovih uvjeta da prihvati kompromis o formiranju vlade". Tageszeitung pri kraju teksta prenosi riječi profesora sa Univerziteta u Sarajevu Sulejmana Boste, koji navodi da je „podjela na Republiku Srpsku i Federaciju BiH te Distrikt Brčko dozvolila čak i manjim grupama da blokiraju bilo kakvu reformu u zajedničkoj zemlji. Ustav se mora mijenjati, kaže Sulejman Bosto koji se protivi tome da bude svrstan po nacionalnoj pripadnosti. On kaže da je prije svega čovjek, individua, ali da kao takav ne odgovara shemi postojećeg ustava kojim se zahtijeva da se ljudi odrede po nacionalnoj pripadnosti. A tako nešto zahtjevati je i bez toga nečasno", citira profesora iz Sarajeva njemački list Tagezeitung.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 31.12.11. 08:57

Ovu dvojicu kriminalaca u zatvor.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika