01.01.2012. / 10:21

Autor: Hina

Sarkozy: Sudbina Francuske na prekretnici

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u subotu da će 2012. godine "sudbina Francuske ponovo biti na prekretnici" zbog krize u eurozoni, ali i istaknuo da agencije za kreditni rating neće diktirati politiku njegove zemlje.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u subotu da će 2012. godine "sudbina Francuske ponovo biti na prekretnici" zbog krize u eurozoni, ali i istaknuo da agencije za kreditni rating neće diktirati politiku njegove zemlje.

"Sudbina Francuska se može ponovo promijeniti. Izlazak iz krize, izgradnja novog modela rasta, stvaranje nove Europe - to su neki od izazova", rekao je Sarkozy u novogodišnjem obraćanju naciji koje je prenijela javna televizija.

"Ova kriza koja kažnjava 30 godina nereda u svjetskom gospodarstvu, trgovini, financijama, valuti - ova kriza bez presedana, vjerojatno najgora od Drugog svjetskog rata, ova kriza nije završena", naglasio je Sarkozy dodavši, međutim, kako "još ima razloga za nadu" i da "moramo i možemo imati vjere u budućnost".

"Ono što se događa u svijetu najavljuje da će 2012. biti godina rizika, ali i da je sve moguće. Ako znamo izazove, ima nade, a ako budemo stajali na mjestu, bit će i opasnosti", rekao je francuski predsjednik.

"Ne želim podcijeniti potencijalne posljedice po naše gospodarstvo od agencija za rating i oscilacije financijskog tržišta, niti naše greške iz prošlosti, ali kažem kako bi svi čuli da ni tržište ni agencije neće određivati politiku Francuske", rekao je dalje.

Predsjednik je u govoru odbacio mogućnost uvođenja novog plana štednje 2012. godine, nakon dva paketa proračunskih ušteda od prošlog ljeta.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika