03.01.2012. / 10:05

Autor: Deutsche Welle

Mito za oružje - Sarkozyjeva avet

Francuskog predsjednika tereti jedan bivši suradnik ministarstva obrane da je sudjelovao u podmićivanju za uspješnu isporuku oružja. Radi se o zbivanjima iz devedesetih godina, a optužbe nisu nove

ArhivaArhivaNova godina za francuskog je predsjednika započela loše. Ponovno je iz naftalina izvučena jedna stara priča u kojoj se Sarkozyja optužuje da je upleten u isporuku oružja i plaćanje mita. Priča je stara petnaestak godina, ali bi mogla ozbiljno naštetiti Sarkozyju u fazi koja nastupa, a to je osjetljivo razdoblje kampanje za izbor francuskog predsjednika. Loše se piše francuskom predsjedniku nakon iskaza jednog bivšeg visoko rangiranog djelatnika francuskog ministarstva obrane. On je pred istražnim sucem izjavio da je osnivanje poduzeća u Luksemburgu - preko kojeg se odvijalo plaćanje mita - bilo moguće samo uz dopuštenje tadašnjeg ministra - a to je bio upravo Nicolas Sarkozy.

Mito za prodaju oružja

Konkretno, radi se o novcu koji je plaćen kao mito za prodaju oružja Pakistanu i koji se djelomično ponovno vratio u Francusku. Ukupno se radilo o 84 milijuna eura od kojih je tri milijuna plaćeno u gotovini u blagajnu Edouarda Balladura koji se u to doba natjecao za predsjednika Francuske, a njegov glasnogovornik tijekom kampanje bio je Sarkozy koji odlučno odbacuje sve optužbe.

Novac koji se vratio u Francusku počeo je zanimati istražitelje koji su ispitali pojedinosti napada u Karachiju iz 2002. godine. Prema navodima istražitelja atentat u kojem je poginulo 15 osoba, bila je osvetnička akcija nakon što nije uslijedilo obećano mito za francusko-pakistanski posao s podmornicama nakon izbornog poraza Balladura. Plaćanje mita bilo je legalno sve do 2000. godine, ali ne i mogući povratak novca.

Teške optužbe na račun Sarkozyja

Prema pisanju francuskih medija, bivši djelatnik u francuskom ministarstvu obrane, Gerard-Philippe Menayas, koji je tada bio financijski direktor u međunarodnom odjelu u poduzeću za izradu podmornica DCN, dao je svoj iskaz 1994.godine istražnom sucu, a tada je to bio Renaud Van Ruymbeke. U iskazu se radilo o osnivanju društva za financijske transakcije Heine i 1994. godini. Društvo se nalazilo u Luksemburgu. Menayas je izjavio: "Jasno je da je ministarstvo za proračun moralo dati svoj pristanak za osnivanje društva Heine. Zbog važnosti ove teme, odluka je mogla doći samo iz ureda ministra."

Policija u Luksemburgu je već u siječnju 2010. godine dobila informacije da je suglasnost za osnivanje društva Heine dao Sarkozy, koji je između 1993. i 1995.godine bio ministar za proračun, a posao oko isporuke oružja odnosno podmornica sklopljen je 1994. godine. Elizejska palača u rujnu je izjavila kako Sarkozy "nikada nije imao ni najmanju odgovornost za financiranje izborne kampanje" Balladura te da se Sarkozyjevo ime ne spominje i ne povezuje u niti jednom slučaju. Međutim, izgleda da je upravo suprotno: Sarkozy je tada kao ministar zadužen za proračun bio striktno protiv trgovanja oružjem i isporuke podmornica Pakistanu.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:18

Osjecam ponos u drzanju Sanadera na ovaj tekst ! Ne i grizodusje !To je poseban soj ljudi. Mozda i nisu nista posebni ali ih dolazak na vlast ,pretvori u "posebne" ! I tada izgube i razum i orjentaciju te pocme deal sa samim vragom .I sta reci o doktoratima,specijalizacijama,profesorima,strucnjacima ? Sto obrazovniji to pohlepniji i nemoralniji ! Moral ? Koja je to kategorija ? Cemu to uopce sluzi ? Nije mi jasno na kojem dijelu puta se ti inteligentni ljudi izgube !? Nemoze se reci da nisu intelektualci ali ,u datom momentu se pretvore u najprimitivniji oblik ljudske destruktivnosti !Vrlo cudan stupanj evolutivnog ciklusa !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika