03.01.2012. / 15:58

Autor: Deutsche Welle

Brazil na putu da postane svjetska sila?

Brazilci sa samopouzdanjem gledaju na budućnost. Ekonomija cvjeta, a nezaposlenost je najmanja u dosadašnjoj istoriji ove južnoameričke zemlje. Usto, tu su i obećanja o stvaranju brojnih novih radnih mjesta.

Brazilski realBrazilski realPerspektive za 2012. godinu u Brazilu su odlične: Pred obalama latinoameričkog diva nalaze se rezerve nafte zahvaljujući kojima bi zemlja do 2020. godine mogla ući među pet najvećih proizvođača nafte na svijetu, 2014. godine će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva i 2016. Olimpijskih igara - a u tom smislu neophodne investicije već su prisutne.

Iz vlade pozitivne vijesti prestižu jedna drugu. Do studenog će biti osigurano 2,3 milijuna novih radnih mjesta, a nezaposlenost iznosi samo 5,2 posto. Izvoz je u prošloj godini porastao za 24 posto, odnosno na 250 milijardi. A državni dug, zbog kojeg zemljama poput Grčke i Italije prijeti bankrot, u Brazilu iznosi 55 posto bruto društvenog proizvoda, pri čemu novo zaduženje iznosi 2,5 posto. Tako bi Brazil mogao biti školski primjer kako se ispunjavaju kriteriji iz Maastrichta, koji vrijede za zemlje EU.

Pohvale za predsjednicu

"Tijekom prve godine mandata predsjednice Dilme Rousseff prikupljanje poreza je bilo uspješnije nego što je prvobitno bilo planirano", zaključak je rejting agencije Standard and Poor's koja je u studenom Brazilu povećala ocjenu o kreditnoj sposobnosti. Novi rejting je najbolji koji je zemlja do sada dobila i sa ocjene BBB sa jednim minusom, povećan je na ocjenu BBB.

I kao da sve ovo nije dovoljan razlog za slavlje, britanski mediji su nedavno objavili da je Brazil prestigao Veliku Britaniju zauzevši šesto mjesto na ljestvici najjačih svjetskih ekonomija.

Kontinuitet kao uspjeh

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će Brazil već 2015. godine biti pet ekonomija po jačini u svijetu, ali brazilski ministar gospodarstva Guido Mantega kaže da bi se to čak moglo dogoditi i ranije. "Nemoguće je spriječiti to da ćemo u budućnosti prestići Francusku, a možda i Njemačku", kaže Mantega.

Dio brazilskog uspjeha leži u kontinuitetu, smatra ekonomist Carlos Pio sa Univerziteta Brazil. "Aktualna situacija oslikava povijesne dobitke u posljednjih 15 godina jer ni Lula (bivši predsjednika Brazila - op. aut.) ni Dilma Rousseff nisu poduzeli odlučujuće ekonomske promjene, već su ih preuzeli od vlade Fernanda Henriquea", kaže Pio.

Zemlja profitira zahvaljujući stabilnoj valuti za koju je 1994. godine donesen poseban plan kojim je prebrođena inflacija. Zahvaljujući ovom uspjehu tadašnji ministar financija Fernando Henrique Cardoso, koji je donio plan, iste godine je postao predsjednik.

Izdvajanjem novca za socijalne programe i povećanjem najniže plaće zemlji je pošlo za rukom ojačati domaće tržište. Između 2003. i 2009. godine skoro 30 milijuna Brazilaca moglo je živjeti iznad donje granice siromaštva te tako postati i važni konzumenti.

Brazil ima sve što Kini treba

Drugi stup brazilskog uspjeha je potražnja za sirovinama i to prije svega iz Kine. Brazil je jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, željeza i soje - svega onoga što je potrebno Kini. Kinezi su tako u međuvremenu postali najvažniji trgovinski partner Brazila, ispred SAD-a i Argentine.

Kao treće objašnjenje brazilskog uspjeha navodi se stabilnost financijskog i bankarskog sistema. Stroga kontrola banaka, koju Europljani sada žele uvesti, Brazilci su uveli još krajem devedesetih godina.

Brazilci iz daljine sa zaprepaštenjem i zabrinutošću promatraju događaje u Europi. Zaprepaštenošću, jer mnogi ne razumiju kako je Stari kontinent mogao zapasti u tako rizičnu dužničku krizu. I zabrinutost jer je EU vrlo važan trgovinski partner Brazilu. Zahvaljujući novom samopouzdanju i vlastitom iskustvu sa dugogodišnjom krizom Brazil sebi čak dozvoljava da upozori Europljane kada je riječ o riskantnim odlukama.

Autori: Nadia Pontes / Alexander Schlossler / Zorica Ilić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 04.01.12. 11:24

Ne bih se kladio na to. Dug im raste. 2,5% nije ništa, ali raste i kad im ide najbolje. To znači da idu u dužničku krizu. Polagano, ali sigurno.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika