06.01.2012. / 18:42

Autor: Hina

Muž Julije Timošenko dobio azil u Češkoj

Mužu bivše ukrajinske premijerke i oporbene čelnice Julije Timošenko osuđene na sedam godina zatvora zbog zlouporabe ovlasti, odobren je politički azil u Češkoj, priopćio je u petak češki ministar unutarnjih poslova Jan Kubice.

Oleksandr Timošenko (Foto: Flickr)Oleksandr Timošenko (Foto: Flickr)Mužu bivše ukrajinske premijerke i oporbene čelnice Julije Timošenko osuđene na sedam godina zatvora zbog zlouporabe ovlasti, odobren je politički azil u Češkoj, priopćio je u petak češki ministar unutarnjih poslova Jan Kubice.

"Timošenko je od ministarstva unutarnjih poslova zatražio politički azil prije nekoliko mjeseci i taj je zahtjev danas odobren", rekao je ministar novinarima.

"Muž Julije Timošenko, Oleksandar morao je napustiti Ukrajinu i zatražiti politički azil od češke vlade", objavila je u petak nešto ranije u Kijevu stranka Julije Timošenko Batkivščina (Domovina) na svojoj internetskoj stranici.

"Ta je odluka odgovor na pokušaje (vlasti) da Juliju Timošenko izvrgnu pritisku izvodeći pred sud članove njezine obitelji i rodbinu", dodaje stranka.

Informaciju o pozitivnom rješenju zahtjeva za azil Oleksandra Timošenko, 51-godišnjeg poduzetnika, objavio je još tijekom jutra češki dnevnik Pravo, a onda ju je potvrdilo i češko ministarstvo vanjskih poslova.

Prag je prije godinu dana odobrio azil Bogdanu Daniličinu, ministru gospodarstva u vladi Julije Timošenko, što je bilo povod za diplomatski sukob dviju zemalja i za protjerivanje dvoje čeških diplomata iz Ukrajine, pod optužbom za špijunažu.

Timošenko koja je od kolovoza u zatvoru, u listopadu je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je kao premijerka potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji se smatraju nepovoljni za njezinu domovinu.

Timošenko je usto optužena i za još neka kaznena djela, među kojima i za poreznu prijevaru u 1990-im dok je bila direktorica privatne tvrtke Ukrajinski ujedinjeni energetski sustavi (SEUU).

Timošenko je stalno upozoravala da je žrtva sudbenog progona, optužujući predsjednika Viktora Janukoviča, njezina protukandidata na predsjedničkim izborima 2010., da je želi ukloniti iz političkog života zemlje.

Afera Timošenko uzrokovala je krizu između Kijeva i EU-a koji misli da je politički motivirana.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika