08.01.2012. / 12:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Muslimansko bratstvo:

Nema jamstva za mirovni ugovor s Izraelom

Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland u petak je u Washingtonu bila izjavila kako su Sjedinjene Države dobile jamstvo od egipatskog Muslimanskog bratstva da će poštivati mirovni ugovor s Izraelom

IlustracijaIlustracijaMuslimansko bratstvo koje prema nepotpunim rezultatima pobjeđuje na egipatskim izborima, što se odvijaju u više faza, opovrglo je tvrdnje američkog State Departmenta da su obećali Sjedinjenim Državama kako će i dalje poštivati mirovni ugovor sklopljen s Izraelom 1979. godine, prenosi u nedjelju austrijska agencija APA.

Ibrahim Munir, jedan od vodećih ljudi Bratstva, izjavio je u televizijskom intervjuu u subotu, kako je prenijela izraelska agencija Guysen, da Muslimansko bratstvo nije dalo nikakvo jamstvo za to.

"O mirovnom ugovoru s Izraelom bit će organiziran referendum kako bi se narod mogao izjasniti", naglasio je Munir.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland u petak je u Washingtonu bila izjavila kako su Sjedinjene Države dobile jamstvo od egipatskog Muslimanskog bratstva da će poštivati mirovni ugovor s Izraelom.

Među egipatskim stanovništvom vlada protuizraelsko raspoloženje. Tijekom predizborne kampanje se niz političara Muslimanskog bratstva, koje predvodi Mohamed Badie, izjasnilo za održavanje referenduma na kojem će se narod izjasniti da li želi da se mirovni ugovor s Izraelom sklopljen 1979. godine i dalje poštuje. Mogući referendum dovodi egipatsku vojsku u nepovoljan položaj, budući da ona godišnje dobiva 1,5 milijardi dolara američke vojne pomoći.

Muslimansko bratstvo i fundamentalistički salafisti na egipatskim izborima osvajaju dvije trećine glasova, dok su liberalne i lijeve stranke posve marginalizirane, pokazuju nepotpuni rezultati izbora.

Zbog mirovnog ugovora s Izraelom iz 1979. je tadašnji egipatski predsjednik Anvar el Sadat ubijen u atentatu koji je 1981. počinio islamski fundamentalist. Njegov nasljednik Hosni Mubarak nastavio je Sadatovu politiku prema Izraelu, kojeg je Egipat kao prva arapska država priznao.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika