08.01.2012. / 12:56

Autor: Hina

Iran: Podzemno nuklearno postrojenje uskoro počinje s radom

Iran je već prije nekoliko mjeseci otkrio da priprema obogaćivanje uranija u Fordovu, dobro zaštićenom postrojenju u unutrašnjosti planine blizu šijitskog svetišta Koma, u središtu Irana

Ilustracija (Wikipedia)Ilustracija (Wikipedia)Iransko podzemno postrojenje za obogaćivanje uranija uskoro će se pustiti u pogon, rekao je direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi Davani, a prenose u nedjelju iranska glasila.

"Tvornica za obogaćivanje uranija u Fordovu uskoro će početi proizvodnju (...) uranija čistoće 20, 3,5 i 4 posto", rekao je Davani, po pisanju dnevnika Kajhana.

Iran je već prije nekoliko mjeseci otkrio da priprema obogaćivanje uranija u Fordovu, dobro zaštićenom postrojenju u unutrašnjosti planine blizu šijitskog svetišta Koma, u središtu Irana.

Sjedinjene Države i saveznici optužuju Iran da želi prizvoditi atomsko oružje, što Teheran niječe, tvrdeći da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije.

Puštanje u pogon ovog postrojenja moglo bi prekinuti novi krug pregovora sa svjetskim velesilama kojima se diplomatskim putem želi pronaći izlaz iz iranske nuklearne krize. Iran je na pregovore o svom nuklearnom programu pozvao stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, EU, Rusija, Francuska i Kina) i Njemačku (skupina 5+1), ali su pregovori zapeli prije godinu dana.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika