09.01.2012. / 07:32

Autor: Hina

Izrael radi novih izazova povećava proračun za obranu

Izrael će ove godine povećati svoja izdvajanja za obranu za oko šest posto zbog produbljavanja nestabilnosti u regiji, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzrael će ove godine povećati svoja izdvajanja za obranu za oko šest posto zbog produbljavanja nestabilnosti u regiji, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izrael će ove godine za obranu potrošiti dodatne tri milijarde šekela (780 milijuna dolara). Ukupan izraelski proračun za 2012. godinu je projiciran na oko 50 milijardi šekela što je u velikoj mjeri isto kao i prošle godine.

"S obzirom na brojne izazove i prijetnje koje nas okružuju bila bi greška, čak i velika greška, smanjiti proračun za obranu", rekao je Netanyahu novinarima.

Izrael je suočen sa strateškim zemljovodom koji je radikalno izmijenjen u posljednjih 12 mjeseci. Čini se da Izrael gubi regionalne saveznike u Turskoj i Egiptu, suočava se s mogućim savezom dvije najveće palestinske skupine, ustankom u susjednoj Siriji i rastućim strahovima zbog iranskog nuklearnog programa.

Netanyahu je rekao da će dio novca biti osiguran smanjivanjem troškova u drugim vladinim odjelima ali i štednjom u vojsci.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika