09.01.2012. / 10:01

Autor: Deutsche Welle

Merkozy u Berlinu o dužničkoj krizi

U Berlinu se sastaju njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy. Oni se žele pripremiti za izvanredni summit EU koji se održava krajem siječnja. Važna tema sastanka je i financijska pomoć Grčkoj.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelDuo Merkozy je za vrijeme novogodišnjih praznika uspio napraviti malu pauzu. Za to vrijeme, i tržišta su se malo smirila, a Francuska je od agencija za financijski rejting dobila odličnu ocenu: trostruko "A". Ali, već prvi ovogodišnji sastanak će biti uzbudljiv, jer, Sarkozy je pripremio iznenađenje, a o njemu ponešto već zna njegov ministar financija Francois Baroin. "Pošto je veliki dio krize nastao u vezi za razvojem situacije u financijskoj industriji, za nas je uvođenje poreza na financijske transakcije moralna obaveza. Želimo hitno uvesti tu mjeru. Danas znamo da ne smemo gubiti vrijeme i zbog toga će taj porez biti uveden do kraja godine."

Vladi u Parizu se žuri

Do kraja mjeseca žele da donijeti odluku o spomenutom porezu - i što prije je provesti u djelo. Predsjednik Sarkozy je naglasio da Francuska neće čekati druge; predsjednikov savjetnik Guaino kaže da Francuska želi biti prethodnica i neće dugo čekati na odluku Europske unije. "Francuska će poslužiti svima kao dobar primjer. Naravno da je bolje da se i Njemačka priključi. Ali, ako sami uvedemo porez, nadamo se da će se drugi ubrzo povesti za nama - prije svih Njemačka."

Berlin je već priopćio da se ne slaže sa idejom da Njemačka i Francuska budu prve koje će uvesti porez na financijske transakcije. Iako je Angela Merkel principijelno pristalica te mjere, za koju se zalagala na summitu G20, Njemačka želi da se ona uvede samo uz dogovor svih zemalja-članica EU, ili bar zemalja eurozone. I Europska komisija ne bi voljela da pojedine zemlje bez koordinacije sa ostalima uvode taj porez. Talijanski premijer Monti je, na primjer, izjavio: "Moja vlada je protiv poreza na financijske transakcije. Naravno da je važno da nitko to ne uvodi sam i bez dogovora sa ostalima".

Pune ruke posla

Ova tema će očigledno na sastanku Merkel-Sarkozy biti mnogo važnija nego što se ranije očekivalo. Ali, oni će razgovarati i o europskoj dužničkoj krizi. Jer, i uz povremene svijetle momente potkraj prošle godine, nad Europu su se ponovo nadvili crni oblaci: Grčka ima velikih teškoća sa smanjivanjem dugova, a gospodarstvo u Španjolskoj je teško uzdrmano. Optimizam na burzama se drži u granicama. Duo Merkozy će 2012. imati pune ruke posla.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika