09.01.2012. / 16:37

Autor: Hina , Nacional.hr

U slavu genocidne tvorevine

Dodik negirao, Tadić podržao

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici. Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je također sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka RS na akademiji u Banjoj Luci, kazao je kako je taj datum bio "povijesni"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako Bosna i Hercegovina za Srbe nije tijesna, ali da ona mora funkcionirati samo kao servis dvaju entiteta.

"Naš je cilj samostalna Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini", kazao je Dodik u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. siječnja 1992., koji RS obilježava kao datum osnutka toga entiteta iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici.

Za osnutak RS je rekao da je bio "legitiman i demokratski čin", te kako je stvorena na "miran način" a za republike koje su se 1991. godine odlučile na neovisnost od bivše Jugoslavije je kazao kako su to učinile na "protuzakonit način".

Dodik je ponovio niz optužbi na račun međunarodne zajednice, a posebice na sve pokušaje jačanja BiH kao države.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je također sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka RS na akademiji u Banjoj Luci, kazao je kako je taj datum bio "povijesni".

Ustvrdio je kako je osnutak RS bio "politički odgovor" bosanskih Srba na odluku o neovisnosti BiH od bivše SFRJ.

Tadić je pri tom izbjegao spomenuti kako je referendum o neovisnosti BiH održan tek krajem veljače, mjesec i pol nakon samoproglašenja RS.

Srbijanski je predsjednik ipak istaknuo kako rat u BiH, ali i zračni napadi NATO-a na vojsku bosanskih Srba, trebaju poslužiti kao opomena da se nasilje mora izbjegavati a probleme valja rješavati mirnim putem i demokratskim dijalogom.

"Srbija će podržati samo ona rješenja za koja postoji konsenzus svih triju naroda u BiH", izjavio je Tadić ustvrdivši kako posebni odnosi Beograda sa RS nikada nisu bili usmjereni protiv interesa drugih naroda.

Dodao je kako RS i dalje može računati na punu potporu Srbije.

Uz Tadića su u Banju Luku doputovali i predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te srpski patrijarh Irinej koji je predvodio i bogoslužje.

U srbijanskom izaslanstvu bio je i redatelj Emir Kusturica, koji je također uvršten u popis govornika. Hvalio je pri tom postignuća RS dodajući kako i "Ivi Andriću dobro stoji Republika Srpska".

Time je aludirao na poslovni projekt gradnje "Andrić-grada" u Višegradu, u čemu mu pomaže Dodik.

Svečanosti obilježavanja dana RS nazočilo je izaslanstvo HDZ BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i mandatar za vijeće ministara Vjekoslav Bevanda.

Bošnjački su dužnosnici ignorirali svečanosti u Banjoj Luci.

Radio i televizija RS su tijekom cijelog dana emitirali izvanredni program u kojemu su veličali zbivanja iz siječnja 1992. godine uključujući i ulogu Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Sarajevski su mediji pak podsjetili kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) do danas donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 09.01.12. 17:27

RS produkt dogovora triju pokojnika,,,,čista enklava, bez stranih primjesa.....sramotno je za hrvate štu su slijedili takvu politiku premještanja naroda,,Herceg-Bosna ostaje san,,,,bošnjaci su su se osigurali majorizacijom u preostalom većem djelu BiH,,,,hrvati ostali kratkih rukava. I sada nakon svih krvoprolića, i izmjebna saveznika, hrvati ponovno u idili s Dodigom,,,,hoće li svijet pristati na diktat neofašista!?


registracija
24/5/09

Sharp, 09.01.12. 18:26

Cestitam na 20 godina negiranja Genocida ! Mozda konacno i nasem Josipovicu svane sa kime se grli...
ali najace u svemu je ova izjava:
Za osnutak RS je rekao da je bio "legitiman i demokratski čin", te kako je stvorena na "miran način" a za republike koje su se 1991. godine odlučile na neovisnost od bivše Jugoslavije je kazao kako su to učinile na "protuzakonit način".

U toj tkz. RS su ocito legalizirali opijate i halucinogene, kako stvari stoje ?!


registracija
9/1/12

unuk, 09.01.12. 18:35

Ovo bi mogla biti katastrofalna greska srpske politike.
Obiljezavanjem 20 godina postojanja preuzimaju na sebe sve zlocine koji su se desili u ratu.
Sad optuznicu za genocid je lako preusmjeriti na Rs a pomaze i to sto je kompletno vojno politicko opuzeno u Hagu. Progaseno krivim.
Gradovi u BiH trebaju neovisno podici optuznice za 4-oro godisnje bombardovanje.
Isto tako JNA je dizala objekte u zrak prije pocetka sukoba. Primjer: Zeljava kod Bihaca.
Odlicna sansa za optuznicu.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 09.01.12. 19:42

Toga ne bi bilo da su Srbska braca Englezi,dozvolili hrvatskoj vojsci da udje u Banja Luku.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.01.12. 19:44

Republika Srpska
SRAMOTA JE SUVREMENOG SVIJETA!
Stvorena je na ubojstvima nevinih, mučenju, pljačkanju i protjerivanju Hrvata i Bošnjaka samo zbog toga što su druge narodnosti.
"SRPSKA" bez morala, političari bez morala, krvavi zločinci!
I oni slave 20 godina uz blagoslov Pravoslavne Crkve!
Razumljivo mi je da je tamo bio Dodikov pajdaš - predsjednik HDZ Dragan Čović -
ali ne shvaćam odluku biskupa Komarice da
"uveliča" proslavu tog zločinčkog entiteta
i čak primi odlikovanje od Dodika.
Ali,
Pravoslavna i Katolička crkva iskazale su se i ovoga puta kao ideološki blizanci!


registracija
21/4/11

spBN, 09.01.12. 21:28

A Hrvatska i Alijina BiH su stvorene na dobrim namerama i odsjecanjem glava gljivama.Americka drzava kao i latinoamericke drzave nikle su same od sebe jednostavno poslije kise poput vrganja? A predobni Tudjman i Alija Izetbegovic eno postase svijeci poput Tome Aqvinskog.


registracija
9/1/12

unuk, 09.01.12. 22:00

Srbi si dugo bili gospodari rata. Uzeli su JNA i palili, rusili crtali granice igrali se pregovora. Mislili su da ima niko nista nemoze.
Sad se u toni poraza kurce sa republikom genocidnom.

Nije ima odgovaralo da budu ravnopravan narod. U 'jugi' su drzali veliku vecinu pozicija i uvelike dominirali.
Sad da zive kao ljudi je bilo previse traziti.
U cro i kosovu su dobili sto su zasluzili. Nazalost u Bih nisu.


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 09.01.12. 22:41

Čudim se ovakvim negativnim komentarima na svim HR sajtovima. Da li njih pišu oni što ništa ne rade i primaju braniteljske penzije ili huligani iz Zagreba i Splita? Jasno mi je da vam je 22 godine HTV pod upravom jastrebova HDZ-a plasirao mnogo laži o sukobima, jasno mi je da je Hrvatsku neovistnost izvojevao bivši general JNA koji se kao i svaki general decenijama pripremao za borbu protiv spoljnog i unutrašnjeg neprijatelja. Ali nije mi jasno kako su Mesić i sadašnji vrh HDZ-a godinama radili protiv Hrvata u BIH. Evo danas su trojca Hrvata, predvođeni Čovićem, sedeli u prvom redu u Banja Luci! Ne nisu oni tu došli zbog Dodiga, popova i ruskog ambasadora - došli su zbog interesa Hrvata u BIH. Jer za poslednjih deset godina se iselilo 200 hiljada Hrvata iz BIH i naselilo vaše lepe gradove Zagreb i Split. Pobegli su od vaših saveznika muslimana. A danas kad je Hrvatska u EU i kad se sa njenim pasošem može po skoro celom svetu bez vize, danas kad Hrvati u Hrvatskoj imaju skoro duplo veće plate od Hrvata u BIH - koliko će novih doseljenika Hercegovaca biti u vašim gradovima. Hoće li uopšte biti Hrvata u BIH za 10 godina? Hoće - ali samo pod dva uslova - prvi je da se Čović i njegov SAVEZNIK Dodig izbore za treći entitet i da Hrvatska investira malo para u otvaranje nekih fabrika u Hercegovini. ZATO PRESTANITE DA PLJUJETE PO SRBIMA JER ĆE VAM TREBATI. Prestanite da lažete prvo sebe, a posle da širite laži po sajtovima. Jer Haški tribunal je osudio samo jednog oficira RS za "genocidne radnje" a to u pravu nije isto što i genocid. Da je bilo ko utvrdio da je izvršen genocid - Srbija bi bila osuđena da plati ratnu odštetu. I kad ko papagaji počnete da ponavljate ime Srebrenice (u kojoj je ubijeno 7500 ljudi) setite se da je vaš Franjo priznao da je samo u Jasenovcu ubijeno 80 tisuća Srba! To je 10 puta više. I možete da se kurčite po portalima i da izigravate neku silu na Balkanu, ali činjenice su drugačije. Niste vi Hrvati toliko veliki da nas Srbe možete da vređate kad vam se hoće. To mogu da rade velesile Amerika i Nemačka, ali vi nikako ne. NEMOJTE NAS VIŠE JEBATI MOŽDA ĆEMO VAM TREBATI.


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 09.01.12. 22:50

E čime se vi svi zamajavete na obe strane dok se vi koljete treći pljačka pogledajte i vi Srbi i vi Hrvati gde ste.
Postali ste robovi i kolonija zapada ,tako nam i treba kada smo budale a vi budale koljite se medjusobno


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.01.12. 23:00

@ĐoleZemun,
Ti si tipični srpski fašist, četnik!
Pišeš da su Hrvati pobjegli od "saveznika muslimana".
Idiote,
zar je iz Banja Luke, nekoć gospodskog grada u kojem su većina bili Hrvati i Muslimani, a Srbi obični kokošari,
zar su banjalučki Hrvati pobjegli pred zločincima Muslimanima ili Srbima?
Srušene su džamije, katoličke crkve, Srbi otimali stanove i kuće, otvarali logore.
I onda dobili Republiku Srpsku!
Banja Luka srpski grad?
Nikad bio niti će još dugo biti jer zločin će prije ili kasnije biti kažnjen!


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 09.01.12. 23:13

@Vinogradar
Ti si tipični neznalica. Argument ti je jadan! Tačno je da je u Banja Luci bilo mnogo više Hrvata pre rata, tačno je da su tamo spaljena džamija (koja je obnovljena za vreme Dodika) ali je tačno da u lijepoj vašoj takvih slučajeva imaš na desetine - koliko je Hrvata bilo u Kninu a koliko Srba? A kolko je danas? Baš je juče sud u Kninu pozdrav "Za dom spremni" proglasio "istorijskim" a ne "ustaškim". Koliko ja vidim svake godine neki sukobi navijača u Herceg-Bosni ali ih nema u RS. I svi smo gledali kako se poslednjih godina ubijaju Hrvati i muslimani. DAKLE, TVOJE MIŠLJENJE JE BEZNAČAJNO - PITA SE ČOVIĆ. A ON JE SVOJE REKAO DOLASKOM NA PROSLAVU DVE DECENIJE REPUBLIKE SRPSKE!


registracija
9/1/12

unuk, 10.01.12. 05:54

Haag kako je nastala rs:
Srebrenica (Akt Genocid) (8000 muskaraca i djecaka) (Vosjka rs, Predsjednik Karadzic, Mladic optuzeni)
Prijedorski Masakr (Akt Genocid) (5,200 ubijenih i nestalih)( Vojska rs. Milomir Stankic kriv)
Visegradski Masakr (Akt Genocid) (3,000 ubijenih civila)(Srpska policija i vojne jedinice)(7 oficira proglaseno krivim)
Foca Masakr (Akt Genocid) (2,704 ubijenih civila)( Armija RS) ( 8 oficira i vojnika proglaseno krivim)
Markale Masakr (Akt zlocin protiv covjecnosti) (105 ubijenih civila, 204ranjena) (Stanislav Galic proglasen krivim)
Opsada Sarajeva (Akt zlocin protiv covjecnosti) (10,000 ubijenih civila) (Armija RS, Stanisav Galic, Drago Milosevic 33godine robije)
Opsada Bihaca (Akt zlocin protiv covjecnosti) (Armija RS) (-)
Tuzla Masakr (Akt zlocin protiv covjecnosti) (Armija RS) ( NOvak Djukic na sudjenju)
Koricanski Masakr (Akt zlocin protiv covjecnosti) (preko 200 ubijenih muskaraca)(Armija RS, Darko Mrdja kriv)
Ahatovici Masakr (Akt zlocin protiv covjecnosti i mucenja) (64muskarca i djecaka muceni, 56 ubijena) (Armija RS)(-)
Paklenik Masakr (Akt zlocin protiv covjecnosti)(50 ubijenih muskaraca) (Armija RS, 4 optuzena)
Bosanska Jagodina (Akt zlocin protiv covjecnosti)(Preko 17 ubijenih) (Armija RS) (-)


registracija
22/6/10

Konstantinos, 10.01.12. 16:30

Republika Srpska je ostala u životu samo milošću Amerikanaca i kao takva bi mogla i nestati kad ovima "prekipi". Ameri nisu željeli iritirati Miloševića i zato su bile spriječene HR i BiH trupe da uđu u Banja Luku. Pored toga, Hrvatska u NATO-u ima pravo na odbranu svojih vitalnih ciljeva ako se procjeni da su isti ugroženi, hoću reči da HR sa svojim NATO saveznicima ima pravo preventivnog udara i promjeniti situaciju - ako joj odgovara, u povoljnom trenutku. Nije Mesić uzalud najavio prekid koridora samo ako se Srpska odmetne. Nadam se da od ovoha neće biti ništa ako se Srbi dozovu pameti i budu igrali po "pravilima".


registracija
12/1/11

bozhidar, 10.01.12. 18:22

srbi [i posvuda; njih 90% +] i hrvati u bosni [njih 95%] i hrvati u hrvatskoj [30%] jos uvijek misle da su jaci nego skoro cijela evropa, sj. amerika, itd., pa eto mogu stvarati nove drzave i to jos ratnickim putem!
moguce, ali samo ako tako odluci vragobog, kojeg evropa, amerika, mnoge zemlje jako vole!
ajde, sve je moguce! hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 10.01.12. 18:40

bog i hrvati, bog i srbi, bog i bosnjaci. zar je cudo da vragu bas to treba! mislim, na podjeljenosti triju bogova! i tako vragu vrlo lako iskoristiti za se tu podjeljenost. a, ta vjecna, divide et impera uvijek radi svoja cuda i cudovista.
a sto bi bilo da oni prime samo jednog boga? necemo ikad znati!! jer? 'svecenstvo' je vrag a vjernici bog. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika