10.01.2012. / 09:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Ahmadinedžad i Chavez solidarno protiv SAD-a

Unatoč geografskoj udaljenosti, dvojica žestoko protuamerički orijentiranih ideologa u posljednjih su nekoliko godina razvili još bliskije veze između svojih država, obiju članica OPEC-a, unatoč tomu što konkretni projekti često zaostaju za njihovom retorikom

ArhivaArhivaIranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad, koji boravi u posjetu Venezueli, i njegov domaćin Hugo Chavez u ponedjeljak su, ne štedeći pohvale jedan za drugoga, ismijali američke pozive latinoameričkim zemljama da ne pomažu Iranu.

Unatoč geografskoj udaljenosti, dvojica žestoko protuamerički orijentiranih ideologa u posljednjih su nekoliko godina razvili još bliskije veze između svojih država, obiju članica OPEC-a, unatoč tomu što konkretni projekti često zaostaju za njihovom retorikom.

"Jedan od ciljeva jenkijevskog imperijalizma je Iran i zbog toga smo solidarni", rekao je Chavez na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Ahmadinedžadom. "Kad se nas dvojica sastanemo, đavli polude", rekao je, ismijavajući američka upozorenja prema kojima zemlje Latinske Amerike ne bi smjele pomagati Iranu.

No Iran i Venezuela potpisali su prilično neodređene sporazume o suradnji, a Chavez je u par navrata signalizirao kako bi Venezuela mogla tražiti da se potkopaju pooštrene sankcije zbog iranskoga nuklearnog programa.

Obojica čelnika oprezno su izbjegla izjave o osjetljivim pitanjima, među kojima je iranska prijetnja o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, ključnog za globalnu trgovinu naftom.

Ahmadinedžad je posjetom Venezueli počeo svoju latinoameričku turneju čiji je cilj osigurati potporu s obzirom na proširenje zapadnjačkih ekonomskih sankcija zbog iranskoga nuklearnog programa.

"Imperijalističko ludilo rasprostranilo se na način koji već dugo nismo vidjeli", rekao je Chavez tijekom ceremonije dočeka Ahmadinedžada u njegovoj predsjedničkoj palači u Caracasu, a nakon što su se izgrlili i rukovali, Ahmadinedžad je, među ostalim pohvalama, kazao kako je "predsjednik Chavez šampion u ratu protiv imperijalizma".

Zaključeni sporazumi odnose se na ekonomsku suradnju i suradnju na području nanotehnologije, no pojedinosti iz sporazuma prenijete medijima vrlo su šture.

U sporazumima se ne spominju dogovori o potencijalnoj venezuelskoj opskrbi Irana naftom, zbog čega je Washington ranije toj južnoameričkoj državi nametnuo relativno blage sankcije, a nema ni dogovora o bilo kakvoj gospodarskoj suradnji s Iranom, kojemu Amerikanci prijete jačanjem sankcija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika